Így verték át a nigériai csalók a nőket

A lublini rendőrség négy nigériai férfit tartóztatott le szervezett bűnözői csoportban elkövetett bűntettekért. A gyanúsítottak nőket, idős embereket és vállalkozásokat csaptak be. Letartóztatásukkor telefonokat, laptopokat és külföldi igazolványokat foglalt le a rendőrség.

2024. 03. 18. 20:53
Illusztráció (Fotó: Pexels) Fotó: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Internetes csalás elkövetőit tartóztatta le a lengyelországi Lublinban a rendőrség kiberbűnözéssel foglalkozó egysége. A négy nigériai származású férfi nőktől szerzett nagyobb összegeket úgy, hogy békefenntartóknak adták ki magukat, idős embereket pedig valamelyik családtagjukra hivatkozva csaptak be. Másik célcsoportjuk a vállalkozások voltak, részükre olyan e-mailt juttattak el, hogy üzleti partnerüknek megváltozott a bankszámlaszáma, újként olyat adtak meg, amihez hozzáféréssel rendelkeztek, így arra hozzájutottak a nagyobb összegű utalásokhoz. 

 

A letartóztatott férfiak szervezett bűnözői csoportként működtek és így követték el a csalásokat nem csak Lengyelországban, hanem más területeken is. Az ügyészség emellett pénzmosásért is eljárást indított ellenük.

Világszinten ismert a módszer, amivel elsősorban nőktől tudtak nagyobb összegeket kicsalni az elkövetők. Amerikai katonának adták ki magukat, ennek ugyanis van realitása az Egyesült Államok lengyelországi katonai jelenléte miatt. Az áldozatok bizalmába férkőztek, majd nagyobb összegeket kértek kölcsön, amit többet nem látott az, aki utalt nekik. 

Különböző technikákat alkalmazva elnyerték az áldozatok bizalmát, és ezt kihasználva nagy összegeket csaltak ki tőlük

– jellemezte módszerüket Krzysztof Wrześniowski, a lublini rendőrség munkatársa a TVP World lengyel hírcsatornának. 

A férfiak lakásán mobiltelefonokat, SIM-kártyákat, laptopokat, bankkártyákat és olyan külföldi személyigazolványokat is lefoglaltak, amiket az Európai Unió területén eltűntként jelentettek be, továbbá 15 800 eurónak megfelelő lengyel zlotyt is találtak a lakásban, és 16 300 eurónak megfelelő összeget tudtak visszahívni a bankszámlákról.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.