Lavrov: A kőolajat és az olajárakat az amerikaiak fegyverként használják

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy, a kőolajról készült dokumentumfilmben adott interjúban beszélt arról, hogy a természeti erőforrások mindig a politikai harc tárgyai, emellett a Nyugat által bevezetett orosz olajárplafonról is kifejtette véleményét.

2024. 03. 25. 15:42
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter 2024. március 21-én találkozik szerb kollégájával, Ivica Daciccsal Moszkvában. Fotó: Olga MALTSEVA Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szergej Lavrov az interjúban úgy fogalmazott: „Minden olyan természeti erőforrás, amelytől a gazdasági fejlődés, a befolyás és a hatalom függ, politikai harc tárgya. A kőolajat és az olajárakat az amerikaiak egyfolytában fegyverként használják.”

Mi az a bizonyos árplafon, amelyet az amerikaiak vezettek be mesterségesen, majd az ő diktátumuk alatt a Nyugat többi része is bevezetett az orosz olajárak vonatkozásában? Ez egy durva beavatkozás azokba a piaci erőkbe és a szabad piac azon elveibe, amelyekről az amerikaiak évtizedek óta prédikálnak mindenki másnak

– fogalmazott.

Egy gyerek a Szíria északkeleti Hasakeh tartományában lévő Qamishli város benzinkútja előtt várakozik emberekkel 2024. március 13-án, hogy megtöltsék a kannáikat, (Fotó: AFP/Delil Souleiman)

– A szénhidrogének fegyverként való felhasználásának csúcspontjává az Északi Áramlat felrobbantása vált, ami közvetlenül Németország ellen irányult… Ez a jelenlegi német vezetés tehetetlenségét mutatja, amely nemcsak arra képtelen, hogy önállóan gondolkodjon, hanem még arra is, hogy megvédje saját érdekeit – tette hozzá az orosz külügyminiszter. 

Lavrov az amerikaiakról sincs jó véleménnyel.

Washington modora jól ismert. Az USA-val folytatott párbeszéd során egyszerűen ki kell verni belőlük a hasznunkat, nem különösebben számítva arra, hogy ők betartják „rózsás” ígéreteiket

– szögezte le.

Lavrov arról is beszélt, hogy az OPEC+ keretében, amelynek Irán és Oroszország is tagja, mindenki egyértelműen tudja, hogyan kell megállapodni, megtalálni a kompromisszumokat. 

„Ez a módszer már évek óta működik. Senki sem szenved hátrányt, senki sincs megbántva” – fogalmazott.

Amerika szíriai katonai beavatkozásáról is elmondta véleményét.

Amikor az USA – velünk ellentétben – illegálisan bevetette csapatait Szíria északkeleti részén, egy olajban gazdag és kiváló mezőgazdasággal rendelkező területet választott. Az amerikaiak megszállták. Kitermelik a kőolajat, vagyis rabolnak. Mi ez, ha nem gyarmatosítás?

– tette fel a kérdést.

A kőolaj és a földgáz, illetve a szénhidrogének általában még sokáig, évtizedekig befolyást fognak gyakorolni a világgazdaság fejlődésére és a világ szinte valamennyi országának jólétére, hangsúlyozta az interjúban Szergej Lavrov.

Borítókép: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter 2024. március 21-én találkozik szerb kollégájával, Ivica Daciccsal Moszkvában (Fotó: AFP/Olga Maltseva)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.