Légiutas-kísérőből űrhajós + videó

Most először indult el űrhajó egy légiutas-kísérővel a fedélzeten, de a repülés során nem lesz italfelszolgálás.

2024. 03. 23. 14:58
A Szojuz MS-25 űrhajó kilövése kazahsztáni Bajkonurban (Fotó: Ivan Timoshenko/Roszkomosz/AFP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marina Vasziljevszkaja, aki hazájában, Belaruszban a Belavia Airlines légitársaságnál is szolgált, az utaskísérői egyenruháját most egy komolyabb felszerelésre váltotta. Ő az első az országból, aki az űrbe repül. Szombaton a Szojuz MS-25 űrhajóval ugyanis elindult a Nemzetközi Űrállomásra Oleg Novickij orosz kozmonautával és Tracy Caldwell Dyson amerikai űrhajóssal. A legénység a tervek szerint hétfőn dokkol a Nemzetközi Űrállomáson.

Nagy megtiszteltetés számomra és nagy felelősség, hogy részt vehetek ezen a hihetetlen küldetésen

– mondta Vasziljevszkaja. Csütörtökön egyszer már megpróbálkoztak azzal, hogy elinduljanak az űrbe, azonban egy földi támogató berendezés meghibásodása miatt nem sokkal a kilövés előtt leállították a visszaszámlálást. 


Borítókép: A Szojuz MS-25 űrhajó kilövése a kazahsztáni Bajkonurban (Fotó: Ivan Timoshenko/Roszkomosz/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.