Megijedt a háborúra éhes Macron?

Ismét elhalasztották a francia elnök kijevi látogatását. Emmanuel Macron elnök ukrajnai útjára a következő hetekben kell sor kerülnie – jelentette be Párizs. Macron csapatokat küldött volna Ukrajnába, de egyelőre ő maga sem megy Kijevbe.

2024. 03. 11. 8:27
MACRON, Emmanuel
Párizs, 2024. február 21. Emmanuel Macron francia elnök a második világháború alatti francia ellenállás mártírjaként meghalt, az örmény származású Missak Manouchian költõ, újságíró által vezetett partizáncsoport tagjai, köztük három magyar újratemetésén a francia történelem nagyjainak végsõ nyughelyén, a párizsi Panthénonban 2024. február 21-én, napra pontosan a kivégzésük nyolcvanadik évfordulóján. MTI/EPA pool/Christophe Petit Tesson Fotó: Christophe Petit Tesson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emmanuel Macron elnök ukrajnai látogatására a következő hetekben kell sor kerülnie – közölte a francia elnökség. Február óta ez a harmadik alkalom, hogy az országba tervezett utazást elhalasztják.

MACRON, Emmanuel; DUPOND-MORETTI, Éric; MACRON, Brigitte; ATTAL, Gabriel
Emmanuel Macron francia államfő (k) és felesége, Brigitte Macron (j), Sophie Primas, a francia szenátus alelnöke (b), Éric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter (b2) és Gabriel Attal miniszterelnök (j2) az abortusz alkotmányos joggá emelésének alkalmából tartandó ünnepségre érkezik az igazságügyi minisztérium épületénél a párizsi Vendome téren 2024. március 8-án, a nemzetközi nőnapon. Fotó: MTI/EPA/Reuters/Gonzalo Fuentes

Macron kezdetben azt mondta, hogy februárban tervezi aláírni a kétoldalú biztonsági megállapodást Volodimir Zelenszkij elnökkel. Ezt akkor elhalasztották, mivel végül Zelenszkij érkezett, hogy megkösse az egyezményt – mutat rá a Reuters brit hírügynökség.

Diplomaták elmondása szerint a második találkozót március elejére tervezték, mielőtt a hét végére halasztották volna.

A két államfő megállapodott abban, hogy továbbra is szoros kapcsolatot tartanak fenn, különösen az elnök ukrajnai látogatása kapcsán, amelyre a következő hetekben kerül sor

 – közölte a francia elnökség.

A halasztás néhány nappal azután történt, hogy egy orosz rakéta csak pár száz méterrel kerülte el Ukrajna elnökét és Görögország miniszterelnökét, amikor a fekete-tengeri Ogyessza kikötői infrastruktúrájába csapódott. Mint arról lapunk is beszámolt, Zelenszkij és a görög delegáció tagjai nem sérültek meg. Macronnak állítólag szintén Ogyesszába kellett volna látogatnia.

Az elmúlt hetekben Emmanuel Macron azzal, hogy bejelentette, nem zárja ki a nyugati csapatok küldését Ukrajnába, gyakorlatilag közvetlen háborúra szólított fel Európa és az oroszok között. Most viszont, úgy látszik, egyelőre neki sincs kedve a háború sújtotta országba látogatni.

 

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök a második világháború alatti francia ellenállás mártírjaként meghalt, az örmény származású Missak Manouchian költő, újságíró által vezetett partizáncsoport tagjai, köztük három magyar újratemetésén a francia történelem nagyjainak végső nyughelyén, a párizsi Panthénonban 2024. február 21-én, napra pontosan a kivégzésük nyolcvanadik évfordulóján (Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.