Mi lesz az ausztrál borral?

Az elmúlt években a borfogyasztás változása és a magas vámok a kínai felvevőpiacon súlyos problémákat okozott az ausztrál bortermelés számára. A túltermelés a világ minden részét sújtja, de Ausztráliában a kereslet drasztikus csökkenése miatt szőlőtőkék millióit vágják ki.

Forrás: Reuters2024. 03. 10. 10:42
Szőlőtőke
Illusztráció (Fotó: Pexels) Fotó: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ha Ausztráliában a szőlőtőkék felét kivágnák, az még mindig nem oldaná meg a túlkínálatot – nyilatkozta egy nyugat-ausztráliai borász, amikor arról beszélt, hogy a túlkínálat mekkora problémát okoz az ausztrál termelők számára, tudósított a Reuters hírügynökség. 

A borfogyasztás világszintű csökkenése Ausztráliát különösen érzékenyen érintette. A trend az elmúlt években az, hogy a vásárlók a kevesebb fogyasztás mellett a drágább palackokat keresik. Ez különösen megviseli Ausztrália, a világ ötödik legnagyobb borexpotőrének számító ország termelőit, mivel az általuk termelt olcsóbb vörösborok iránt csappant meg először a kereslet. 

Olyannyira, hogy 2023 nyarán mintegy kétmilliárd liternyi bor volt raktáron, ami mintegy kétévnyi termésnek felel meg. 

A művelés kétharmada öntözött szárazföldi területeken történik. 

Úgy tűnik, egy korszak véget ér. Nehéz a termelőknek kinézni a hátsó ablakon, és egy halom földet látni a szőlőtőkék helyett

– nyilatkozta Andrew Calabria, a Calabria Wines harmadik generációs szőlőbirtokosa és borásza az egyik érintett területről, Griffithből. Itt mintegy 1,1 millió szőlőtőkét pusztítottak el a túltermelés miatt. A Wine Austrália iparági szervezet adatai alapján a kontinens tőkéinek nyolc százalékát meg kellene semmisíteni, hogy a piac kiegyensúlyozása és az árak emelkedése megtörténhessen.

A Wine Australia adatai alapján a tavalyi évben a szőlő tonnánkénti ára 304 ausztrál dollárra esett vissza, ez az adat 2020-ban 659 ausztrál dollár volt. Az idei évre még alacsonyabb árat prognosztizálnak.

A kormány segítséget ígért, de a termelők elégedetlennek az eddigi intézkedésekkel, többet várnának. 

Olyan nagy bortermelő országok is a túlkínálattal küzdenek, mint Chile, az Egyesült Államok és Franciaország, ott is szükséges volt a szőlőtőkék gyérítése.

Kína 2020-ban magas vámot vetett ki az ausztrál bor importjára politikai okokból, várhatóan az idei évben változás következik be, de a kiesett időszak így is nagy érvágást jelent a termelőknek.

Nem minden területet érintett ennyire rosszul a borfogyasztás változása. Tasmania és Yarra-völgy fehérborai és könnyebb, drágább vörösborai népszerűek.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.