Most jött: ez a döntés boríthatja a nyári terveket

Az oroszok és az irániak együttműködését nem nézi jó szemmel az Egyesült Államok, amely ezért újabb szankciókkal sújtaná Iránt.

2024. 03. 15. 20:32
null
Teherán, 2017. január 12. Az Iran Air iráni légitársaság elsõ Airbus repülõgépét köszöntik hagyományos módon, vízsugárral tûzoltók a teheráni Mehrabad repülõtérre érkezésének alkalmából 2017. január 12-én. Irán száz repülõgép vásárlásáról írt alá szerzõdést az Airbus társasággal 2016 decemberében, miután az év elején az iráni atomprogramról kötött nemzetközi megállapodásnak köszönhetõen feloldották az Iránt sújtó nyugati büntetõintézkedések jelentõs részét. (MTI/EPA/Abedin Taherkenareh) Fotó: ABEDIN TAHERKENAREH
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A G7-országok készen állnak arra, hogy új szankciókkal válaszoljanak Iránnak – a tervezett intézkedések között szerepel, hogy a perzsa ország nemzeti légitársaságát, az Iran Air Európába tartó járatait betiltják. Ez akkor történhet meg, ha Irán folytatja a ballisztikus rakéták Oroszországnak történő átadását – mondta egy magas rangú amerikai tisztviselő. Az Egyesült Államok a G7 szövetségeseihez csatlakozva nyilatkozatot adott ki, amelyben figyelmeztette Iránt, hogy ne folytassa a fegyverek átadását, miután a Reuters jelentése szerint Teherán nagyszámú nagy teljesítményű föld-föld ballisztikus rakétát bocsátott Oroszország rendelkezésére.

Bár az Egyesült Államok nem tudta megerősíteni, hogy a fegyverek átadása már megtörtént volna, Teherán egyértelműen arra törekedett, hogy előmozdítsa a Moszkvával folytatott tárgyalásokat.

A soros elnök Olaszország, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Japán, Kanada, valamint az Európai Unió vezetőinek nevében kiadott közlemény szerint a csoport „nagyon aggódik” azon jelentéseket látva, amelyek szerint Irán az említett eszközök és technológiák átadását tervezi. Ez tovább gyengítené a szóban forgó régió stabilitását – írta közleményben a G7 az MTI szerint.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyes rakétákra, drónokra és más technológiákra vonatkozó iráni exportjának tilalma októberben lejárt. Az Egyesült Államok és az Európai Unió azonban továbbra is fenntartotta a szankciókat Irán ballisztikus rakétaprogramjával szemben, mondván, hogy a közel-keleti és oroszországi fegyverexport nem fér bele az üzletelésbe. Oroszország azonban asztalhoz ült Teheránnal, hiszen a ballisztikus rakéták hatalmas erősítést jelentenének számukra az ukrajnai háborúban.

Az Egyesült Államok közölte, hogy Irán már ellátta Oroszországot drónokkal, irányított légibombákkal és tüzérségi lőszerekkel, amelyeket Moszkva használt is már az ukrán célpontok megtámadására.

Washington egy éve szigorúan figyeli az orosz–iráni védelmi partnerséget, amely segít Moszkvának meghosszabbítani az ukrajnai háborúját, és veszélyt jelent Irán szomszédaira – mondják. Erről már iráni lapok is beszámoltak korábban. Lapunk is megírta, hogy Oroszország, Kína, Észak-Korea és Irán közötti fokozott együttműködés miatt az Egyesült Államok többfrontos konfliktusba bonyolódhat a nukleáris fegyverrel rendelkező államokkal.

Borítókép: Az Iran Air iráni légitársaság első Airbus repülőgépe (Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.