Szakértő: Vlagyimir Putyin újra az erőskezű vezető szerepében

Sokan azt mondják, hogy a moszkvai terrortámadás előnyére válik az orosz elnöknek, aki újra az erős vezető képében fog megjelenni az orosz emberek szemében – jelentette ki lapunk megkeresésére Tárik Meszár, az Eurázsia Központ és a Migrációkutató Intézet vezető kutatója.

2024. 03. 23. 19:25
Vlagyimir Putyin orosz elnök Fotó: Anadolu via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Iszlám Állam bármilyen terrorcselekményt képes magára vállalni. Valószínűsíthető, hogy ők voltak, de az, hogy kitől kapták a megbízást, az sokkal nagyobb kérdés. Ezt Tárik Meszár, az Eurázsia Központ és a Migrációkutató Intézet vezető kutatója jelentette ki lapunk megkeresésére a moszkvai terrortámadás kapcsán. A szakértő kiemelte, hogy a támadás több momentuma is ellentmondásos.

Ez nem egy klasszikus Iszlám Állam-féle terrortámadás volt, főleg azért nem, mert a terroristák elkezdtek menekülni a terrortámadást követően, és ez nem jellemző az Iszlám Államra. A támadók ráadásul Ukrajna felé menekültek, ez is nagyon érdekes

– fogalmazott, majd megjegyezte, hogy bosszú is lehetett a támadás mögött. 

Azt is felidézte, hogy Oroszország március 7-én bejelentette, meghiúsítottak egy támadást, amit egy, az Iszlám Államhoz köthető csoport tervezett egy moszkvai zsinagóga ellen. Az összefüggésekről szólva hozzátette, hogy tádzsik elkövetőket fogtak el az orosz hatóságok, márpedig az Iszlám Állam Horaszán Tartomány szervezet – akiknek tevékenysége érinti Afganisztán Tádzsikisztánnal határos részét – sok olyan nyilatkozatot tett, amelyekben az oroszokat vádolták a muszlimok elleni korábbi fellépésért Afganisztánban, Csecsenföldön és Szíriában.

Leszögezte ugyanakkor, hogy még mindig nagyon sok a kérdőjel a terrortámadással kapcsolatban. Ami azonban nem kérdés, az az, hogy Vlagyimir Putyin még inkább megszilárdíthatja a hatalmát azzal, hogy az emberek egy erőskezű vezetőt látnak az ország élén. 

Nagyon kemény megtorlás lesz, ezt ígérte, és valószínűleg be is fogja tartani, mert ez a politika jellemző rá

– fogalmazott Tárik Meszár. Mint ismert, az orosz elnök kíméletlen megtorlást ígért egy beszédében.

A szakértő szerint a bevándorlási törvényeken szinte biztosan szigorít majd az orosz államfő. Nagyon sok közép-ázsiai bevándorló van Oroszországban, és folyamatosan érkeznek. A radikálisok ellen is keményen fel fog lépni Putyin, az emberek pedig ezt jogosan várják el egy ilyen véres terrortámadás után, ezért az orosz elnök népszerűsége még stabilabb lehet, amikor arra törekszik majd, hogy felszámolja a terrorhálózatokat.

Sokan azt mondják, hogy ez a támadás előnyére válik az orosz elnöknek, aki újra az erős vezető képében fog megjelenni az orosz emberek szemében 

– jelentette ki Tárik Meszár. Vlagyimir Putyin először 1999-ben, miniszterelnöksége idején szilárdította meg pozícióját. Abban az évben csecsenek több véres terrortámadást is végrehajtottak, lakóházakat robbantottak fel, és rengetegen meghaltak. Putyin akkor egy televíziós műsorban leszögezte, hogy nem fog tárgyalni a felelősökkel, majd kirobbant a második csecsen háború, amelynek során rengeteg civil halt meg. Az orosz nép mégis egy erőskezű és határozott, jó vezetőt látott meg Vlagyimir Putyinban.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök megtorlást ígért a moszkvai terrortámadás után (Fotó: Kreml Sajtóirodája/Anadolu Anadolu via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.