A NATO nem tervezi, hogy csapatokat küldjön Ukrajnába

A NATO-nak nincsenek arra vonatkozó tervei, hogy csapatokat küldjön Ukrajnába – szögezte le Jens Stoltenberg. A NATO-főtitkár egy hétfői interjúban elhatárolódott Emmanuel Macron francia elnöknek a nyugati csapatok Ukrajnába küldésével kapcsolatos felvetésétől.

2024. 03. 11. 21:23
STOLTENBERG, Jens
Brüsszel, 2023. november 27. Jens Stoltenberg NATO-fõtitkár sajtótájékoztatót tart a NATO-tagországok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozása elõtt Brüsszelben 2023. november 27-én. MTI/EPA/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A NATO-nak nincsenek arra vonatkozó tervei, hogy csapatokat küldjön Ukrajnába, és sem a NATO, sem a NATO-tagállamok nem részesei a konfliktusnak” – mondta Stoltenberg a Reuters hírügynökségnek adott interjúban.

Kijelentette, hogy 

Az egész katonai szövetséget érintené, ha egyes NATO-országok csapatokat küldenének Ukrajnába, tekintettel arra, hogy a tagállamokat köti a kollektív védelem.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy Macron hibát követett-e el, amikor „stratégiai bizonytalanságról” beszélt nyugati csapatok esetleges Ukrajnába küldésével kapcsolatban, Stoltenberg azzal felelt: „úgy vélem, fontos, hogy konzultáljunk és egységesen közelítsünk ezekhez a kérdésekhez, mert ezek mindannyiunk számára jelentőséggel bírnak”.

Stoltenberg arról is szólt, hogy az Ukrajna szuverén és független államként való megőrzéséről szóló tárgyalások csak akkor kezdődhetnek el, ha Vlagyimir Putyin orosz elnökben tudatosul, hogy nem győzhet a harctéren.

A NATO-főtitkár szerint Putyinban tudatosítani kell, hogy nem győzhet a harctéren
Fotó: MTI/EPA/Katerina Klocsko

„Amennyiben tárgyalásos, békés, illetve tartós rendezést szeretnénk, akkor ennek módja a katonai támogatás nyújtása Ukrajnának” – fűzte hozzá.

A főtitkár egyben világossá tette, hogy nem ért egyet Ferenc pápának a „fehér zászló bátorságával” kapcsolatos kijelentésével.

Mint mondta, ami a tárgyalóasztalnál történik, az elválaszthatatlanul összefonódik a harctéri erőviszonyokkal. Arra a kérdésre, hogy szavai értelmezhetők-e úgy, hogy nem jött el az ideje fehér zászlóról beszélni, úgy felelt: „Nincs itt az ideje az ukránok megadásáról beszélni”. „Ez tragédia lenne az ukránok számára” – tette hozzá.

Stoltenberg azt is leszögezte, hogy „ez veszélyes is lenne mindannyiunk számára”. 

Mert akkor Moszkvában azt a tanulságot vonnák le, hogy ha katonai erőt alkalmaznak, emberek ezreit ölik meg, ha másik országot rohannak le, akkor megkapnak mindent, amit csak akarnak

– húzta alá a NATO főtitkára.

Veszélyes irány a NATO-csapatok Ukrajnába küldése

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szintén reagált a pápa béketárgyalásokról szóló szavaira. 

Amennyire én értem, a pápa kijelentéseinek tágabb kontextusa volt. De általában az az elképzelés, amiről beszélt, természetesen teljesen érthető – a tárgyalások mellett szólt

– szögezte le.

A Kreml szóvivője szerint Vlagyimir Putyin elnök korábban többször is beszélt arról, hogy Oroszország nyitott a tárgyalásokra, mivel Moszkva számára ez a preferált út. Hangsúlyozta azonban, hogy ezek a felhívások a közelmúltban a kijevi rezsim ellenállásába ütköztek.

Peszkov röviden kommentálta Donald Trump korábbi amerikai elnök ukrajnai béketervét is: láttuk, de nincs mit mondanunk, mert nem közölnek részleteket – mondta. 

Emmanuel Macron felvetése kapcsán a szóvivő úgy fogalmazott:

Franciaország irányvonala, mely azt célozza, hogy létrehozzon egy olyan koalíciót, amelynek országai készen állnak arra, hogy csapatokat vezényeljenek Ukrajnába, nem más, mint a feszültség szítása.

„Ez veszélyes, nagyon veszélyes irányvonal” – tette hozzá.

Azokkal a bejelentésekkel kapcsolatban, amelyek szerint már vannak idegen katonák Ukrajnában, azt mondta, hogy az orosz biztonsági szolgálatok „már régóta rendelkeznek olyan információkkal”, hogy tényleg tartózkodnak Ukrajna területén olyanok, akik valamilyen formában „közvetlen kapcsolatban állnak a NATO-val”.

Borítókép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.