Orosz–ukrán háború: így súlyosbítanák az ukrajnai harcokat

A projekthez más partnerek is csatlakoztak, köztük Nagy-Britannia, Svédország és Olaszország.

Forrás: MTI2024. 03. 18. 21:22
Start of the "Wettin Sword" military exercise
18 March 2024, Saxony-Anhalt, Hohengöhren: A "Leopard 2" main battle tank drives onto an "Amphibie M3" floating bridge on the Elbe. The "Wettiner Schwert" 2024 military exercise has begun in the north of Saxony-Anhalt. The 371 Armored Infantry Battalion and the 393 Armored Battalion crossed the Elbe using floating bridges. Photo: Klaus-Dietmar Gabbert/dpa (Photo by Klaus-Dietmar Gabbert / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyelország és Németország a jövő héten egy harckocsik ukrajnai szállítását biztosító nemzetközi koalíció létrehozását kezdeményezi az orosz–ukrán háború nyomán – jelentette be Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel nemzetvédelmi miniszter, kormányfőhelyettes hétfőn a Varsó melletti Helenówban. Kosiniak-Kamysz a német hivatali kollégájával, Boris Pistoriusszal folytatott megbeszélést követő közös sajtóértekezleten tette a bejelentést.

Március 26-án Lengyelország és Németország társvezetőkként aktiválják az Ukrajna támogatását célzó páncélozott képességek koalícióját

– fogalmazott a lengyel politikus.

Közölte: a projekthez más partnerek is csatlakoztak, köztük Nagy-Britannia, Svédország és Olaszország. A lengyel tárcavezető megerősítette: a Stratégiai iránytű elnevezésű, 2022-ben elfogadott európai uniós biztonság- és védelempolitikai cselekvési terv részeként júliustól készenléti állapotba helyezik a lengyel és a német gyorsreagálású harccsoportot, amelyek külön-külön 2500 főt számlálnak.

Bejelentette továbbá: május elején a lengyelországi Wroclawban megrendezik a lengyel–francia–német együttműködési csoport, az úgynevezett weimari háromszög védelmi minisztereinek találkozóját.

Újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: Lengyelország nem tervezi, hogy csapatokat küldjön Ukrajnába. Boris Pistorius közölte: Németország és Lengyelország a lőszergyártás és az ukrán fegyveres erők kiképzése terén is megerősítik együttműködésüket.

Pistorius a német kormánykoalíción belüli, az ukrajnai helyzet megoldását érintő nézeteltérésekre utalva aláhúzta: az ukrajnai háború befagyasztása végső soron csak Putyinnak segítene. A békét meg kell teremteni, de az nem lehet egy diktált béke, olyan tűzszünet, illetve a konfliktus befagyasztása, amelyből Putyin végül megerősödve kerülne ki, és akkor folytatná a konfliktust, amikor neki tetszik – hangsúlyozta a német miniszter.

Borítókép: Még több harckocsi érkezhet az orosz–ukrán háborúba (Fotó: Klaus-Dietmar Gabbert / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.