Óvóhelyeket építenek Varsóban, már akár holnap kitörhet a harmadik világháború

A lengyel főváros harmincmillió dollárt költ óvóhelyek építésére és más biztonsági intézkedésekre. Úgy látszik, Lengyelországban már a harmadik világháborúra készülnek, ezért építenek óvóhelyeket. Ez nem is meglepetés az elmúlt időszak háborúpárti nyilatkozatai után.

2024. 03. 13. 12:50
Rafal Trzaskowski a parlamenti választás előtti nagygyűlésen Lengyelországban 2023. október 13-án (Fotó: NurPhoto via AFP/Olimpik)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyelország fővárosa, Varsó harmincmillió dollárt költ a következő két-három évben óvóhelyekre és egyéb biztonsági intézkedésekre, miközben a szomszédos Ukrajnában már harmadik éve folyik a háború – közölte szerdán a város polgármestere.

NATO-zászlót hordozó katonák vesznek részt a Lengyelország-NATO-csatlakozás 25. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Krakkóban, Lengyelországban 2024. március 12-én. Most óvóhelyeket építenének a lengyelek.
NATO-zászlót hordozó katonák vesznek részt a Lengyelország-NATO-csatlakozás 25. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Krakkóban, Lengyelországban 2024. március 12-én. Most óvóhelyeket építenének a lengyelek. Fotó: NurPhoto/Jakub Porzycki

A Reuters brit hírügynökség szerint míg a NATO-tag Lengyelország korábban azzal nyugtatta a lakosait, hogy a szövetségben elfoglalt hely biztonságot ad az orosz támadásokkal szemben, most úgy tűnik, mégis komolyabb intézkedéseket kénytelenek hozni a lengyelek. 

Saját kezdeményezésünkre leltárt készítettünk a menedékhelyekről

 – mondta Rafal Trzaskowski a sajtótájékoztatóján.
Mint kiemelte, Varsóban mintegy htmillió négyzetméternyi földalatti parkoló és metróállomás található, amelyek menedékként szolgálhatnak az embereknek.

A helyzet komolyságát jelzi, hogy nemcsak óvóhelyekre költenek a lengyelek, hanem a kórházakat is felkészítik a fenyegetésekre, a lakosságot pedig felvilágosítják, hogyan kell vészhelyzetben eljárni.

 

Óvóhelyeket építenek, ez (is) kell a túléléshez, ha valóban kitör a harmadik világháború

Mint arról a lapunk már többször is beszámolt, egyre többen beszélnek egy olyan konfliktusról, amelyben már nemcsak az oroszok és az ukránok, hanem a Nyugat és Moszkva találja magát szemtől szembe. Emmanuel Macron francia elnök csapatokat küldene Ukrajnába, közben Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig úgy fogalmazott, hogy Oroszország akkor lenne kész az atomfegyver bevetésére, ha az orosz állam létéről vagy a szuverenitásának és függetlenségének sérelméről lenne szó.

Elon Musk amerikai üzletember ugyanakkor természetesnek veszi, hogy Oroszország kritikus fenyegetés esetén atomfegyvert használ. Erről az X közösségi oldalán írt Musk.

 

Borítókép: Rafal Trzaskowski a parlamenti választás előtti nagygyűlésen Lengyelországban 2023. október 13-án (Fotó: NurPhoto via AFP/Olimpik)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.