Szijjártó Péter: A béke és a jó magyar–amerikai kapcsolatok neve Donald Trump + videó

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban arról beszélt az ENSZ-ben, hogy a magyar kormány azt szeretné, ha a világ békésebb hely lenne, s ha a magyar–amerikai kapcsolatok jól alakulnának az elkövetkezendő időszakban.

Forrás: MTI2024. 03. 04. 17:52
SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2024. február 12. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszél a Stellantis beruházásbejelentésén a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2024. február 12-én. A világ egyik legnagyobb autógyártó konszernjének számító Stellantis csoport Magyarországra helyezi elektromobilitási stratégiájának kulcselemét, a 45 milliárd forintos beruházás nyomán biztossá válik a szentgotthárdi Opel-gyár jövõje. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány azt szeretné, hogy a világ egy békésebb hely legyen, és hogy a magyar–amerikai kapcsolatok jól alakuljanak az elkövetkező időszakban, márpedig mindkét ügy szempontjából Donald Trump győzelme lenne kedvező az amerikai elnökválasztáson − közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn New Yorkban.

A tárcavezető mindenekelőtt világossá tette, hogy az amerikai elnök személyéről kizárólag az Egyesült Államok állampolgárai dönthetnek.

Ezt tiszteletben kell tartani, s mi tiszteletben is tartjuk az amerikai polgárok döntését minden esetben. Azzal az elnökkel, azzal az adminisztrációval próbálunk együtt dolgozni, amelyet épp megválasztanak 

− mondta, majd hangsúlyozta, hogy ennek ellenére a tapasztalataik egyértelműek:

Amikor Donald Trump volt az Egyesült Államok elnöke, akkor a csúcspontján volt a magyar–amerikai kapcsolatrendszer politikai lába is […] És amikor Donald Trump volt az elnök, akkor az erős amerikai vezető személye meg tudta előzni a világon a fegyveres konfliktusok kialakulását.

Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy a tapasztalataik arra mutatnak, hogyha Donald Trump lett volna az amerikai elnök az elmúlt években is, akkor most Ukrajnában nem lenne háború, és a közel-keleti krízist is gyorsabban megoldhatták volna. Utóbbi kapcsán arra emlékeztetett, hogy az Ábrahám-megállapodások hosszú évtizedek kudarcai után először hozták el a békés együttélés reményét a különböző civilizációk és nemzetiségek között a közel-keleti térségben.

A miniszter végezetül kijelentette, hogy a kormány azt szeretné, ha a világ békésebb hely lenne, s ha a magyar–amerikai kapcsolatok jól alakulnának az elkövetkezendő időszakban.

Mind a békének, mind a jó magyar–amerikai kapcsolatoknak a neve Donald Trump nevével egyenlő

 − fogalmazott.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter világossá tette, hogy az amerikai elnök személyéről kizárólag az Egyesült Államok állampolgárai dönthetnek (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.