Terrortámadásokat jelentett be Európában az Iszlám Állam

Az ISIS legújabb hangüzenetében felszólította a szervezet harcosait és több támadást ígért a zsidók és keresztények ellen szerte a világon.

Forrás: Masr Times2024. 03. 29. 10:03
Kurdish Defenders Show Islamic State Flag Captured In Battle Along With Weapons Cache
Az Iszlám Állam zászlóját tartja egy kurd katona Szíriában 2014. december 22-én. Fotó: Gail Orenstein Forrás: AFP/NurPhoto
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Iszlám Állam terrorszervezet csütörtökön megfogadta, hogy világszerte újabb támadásokat indít „zsidók és keresztények” ellen, írta a Masr Times egyiptomi hírportál. Az ISIS Al-Furqan Media Foundation által sugárzott új, 40 perces hangüzenetében a szervezet szóvivője, Abu Hudhajfa al-Anszari felszólította „a szervezet magányos farkasait, hogy támadják meg és vegyék célba a keresztényeket és a zsidókat mindenhol, különösen Európában, Amerikában és a zsidó állam szívében, Jeruzsálemben és Palesztinában a ramadán hónapjában”.

A szervezet a Moszkva külvárosában, Krasznogorszkban, a Crocus City Hall koncertteremben múlt héten elkövetett robbantásos merényletet is méltatta, amelyet az ISIS-K, az Iszlám Állam afganisztáni ága vállalt magára. A támadásban több mint 140 ember halt meg és 360-an megsebesültek.

A csoport szóvivője hozzátette, hogy a mozgalom továbbra is „bosszút áll minden muszlimért és megleckézteti a hitehagyottakat”. Hangüzenetében al-Anszari megemlékezett az Iszlám Állam kalifátusa 2014-ben bejelentett kikiáltásának 10. évfordulójáról.

Felszólította továbbá az ISIS szíriai alvósejtjeit, hogy támadják meg az al-Hol tábort és engedjék szabadon a csoport foglyait. Az Egyesült Államok által támogatott szíriai kurdok által ellenőrzött al-Hol táborban számos, a szélsőséges ISIS-csoporthoz tartozó család él, köztük néhány külföldi állampolgár.

A terrorszervezet egyébként gyakran fenyegeti meg a nyugati világot és a keresztényeket, ám az egy héttel ezelőtt Oroszországban elkövetett terrortámadás óta Európa-szerte nagy a készültség. Korábban a Magyar Nemzetnek Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő beszélt arról, meglepő volt, hogy a terroristák éppen a keleti nagyhatalomban követtek el merényletet, a jövőben azonban nem zárható ki, hogy a kontinens más országaiban is terrorakciókkal próbálkoznak majd. Franciaországban különösen nagy a készültség, már az is felmerült, hogy biztonsági aggályok miatt a nyári olimpiai játékok megnyitóünnepségét sem tartják meg.

Borítókép: Az Iszlám Állam zászlóját tartja egy kurd katona Szíriában 2014. december 22-én (Fotó: AFP/NurPhoto/Gail Orenstein)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.