Több millió szarvasmarhát veszélyeztet a pusztító tűz + videó

A tűzvésszel érintett texasi régió több mint tízmillió állatot tart el.

2024. 03. 03. 15:59
null
Stinnett, 2024. február 29. Megperzselõdött marhatetem egy hólepte legelõn a Texas állambeli Stinnett közelében 2024. február 29-én. A szövetségi államban negyedik napja tomboló erdõtüzekben egy ember életét vesztette, Canadian településen. A lángok eddig 344 ezer hektár füves területet emésztettek fel. MTI/AP/Julio Cortez Fotó: Julio Cortez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább pusztít a tűzvész az Egyesült Államokban Texasban, ami hétfőn kezdődött a Smokehouse Creek közelében, és azóta mintegy 4400 négyzetkilométernyi területet érintett. 

Az oltás körülményei a hétvégére romlottak az erős, helyenként óránkénti 70 kilométeres sebességű szél miatt, amely magas, 20 fok feletti napi hőmérséklettel, valamint a levegő rendkívül alacsony, 10 százalékot sem elérő páratartalmával párosul. Meteorológusok szerint a fenti tényezők újabb tűzgócok kialakulásának kedveznek – közölte az MTI. 

A tűzvésznek eddig két halálos áldozata van, és mintegy 500 épület, részben lakóház semmisült meg, valamint számos haszonállat is elpusztult.

A nagy múltú Turkey Track farm tulajdonosai becslések szerint a földterületük legalább 80 százalékát elvesztették az erdőtüzek miatt.

Úgy véljük, példa nélküli a veszteség, ami az állatállomány, a termények és a vadon élő állatok, valamint a farm kerítései és más infrastruktúrák megsemmisülése miatt ért minket a birtokunkon, valamint a régió más farmjain és otthonaiban

– áll a közleményükben.

Sid Miller állami mezőgazdasági biztos a The New York Timesnak elmondta, hogy a tűzvésszel érintett környék ad otthont Texas szarvasmarha-állományának nagyjából 85 százalékának.

A régió több mint tízmillió állatot tart el.

Miller szerint a szarvasmarhák nagy részét a telepekre visszaterelve tartják most, a gazdák így megpróbálják megóvni csordáikat az erdőtüzektől, de még így is rengeteg állat van veszélyben. 

„Több millió szarvasmarha van odakint, egyes városokban több a szarvasmarha, mint az ember” – mondta Miller a The Wall Street Journalnak.

Az elmúlt napokban közben a lángok már Oklahomába és Nebraskába is átterjedtek. 

Borítókép: Megperzselődött marhatetem egy hólepte legelőn a Texas állambeli Stinnett közelében 2024. február 29-én (Fotó: MTI/AP/Julio Cortez)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.