Tovább erősödnek a jobbközép pártok Olaszországban

A jobbközép erők győztek Abruzzo tartományban.

2024. 03. 11. 18:04
Giorgia Meloni és Marco Marsilio (Forrás: Facebook / Giorgia Meloni)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétvégén helyhatósági választásokat tartottak az olasz Abruzzo tartományban. Az Olasz Testvérek, a Liga és a Hajrá, Olaszország! közös jelöltje, Marco Marsilio szerezte meg a voksok többségét, ezzel megkezdheti második mandátumát. 

Számottevő előnyre tett szert az ellenzéki pártok közös jelöltjével, Luciano D’Amicóval szemben: Míg Marsilio a szavazatok 53,5 százalékát szerezte meg, D’Amico csupán 46,5 azázalékot ért el. 

A baloldali Demokrata Párt és az Öt Csillag Mozgalom által jelölt kormányzó tehát nyolc százalékponttal maradt a jobbközép által indított politikus mögött, Marsilio így folytathatja kormányzói szolgálatát, mely azt bizonyítja, hogy az abruzzóiak elégedettek az előző ciklus tartományi vezetőjével. A következőképpen alakultak a politikai pártok közötti erőviszonyok a tartományban: az Olasz Testvérek kormánypárt 24 százalékot, a Hajrá, Olaszország! 13,4 százalékot, a Liga pedig 7,56 százalékot szerzett meg. A baloldali Demokrata Párt 20,3 százalékot, az Öt Csillag Mozgalom 7 százalékot, az Akció párt pedig 4 százalékot tudhat magáénak.

Az újraválasztott kormányzó az eredmények közzététele után úgy nyilatkozott: meggyőződése, hogy bár egy tartományi megméretésről van szó, de országos jelentőséggel bír. Azt üzeni, hogy a kormány jól végzi dolgát, az állampolgárok elégedettek. 

A kormányzó bejelentette, hogy feljelent minden olyan lapkiadót, amely a választási kampány során a családtagjaira irányuló rágalmakkal próbálta ellehetetleníteni, és akik a tartomány tragikus állapotáról cikkeztek. Gratulált a győzelemhez Giorgia Meloni miniszterelnök is, és hangsúlyozta, hogy Marsilio az első kormányzó, akit a tartomány történetében az utóbbi harminc évet tekintve másodszor választanak meg az állampolgárok. 

Az olasz lapok kommentárja szerint újra sikeresnek bizonyult a kormánykoalíciós pártok összefogása. 

Helyhatósági választások lesznek Basilicata és Piemonte tartományokban, és közben a júniusi európai parlamenti megméretésre is készülődnek a pártok. 

Borítókép: Giorgia Meloni és Marco Marsilio (Forrás: Facebook/Giorgia Meloni)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.