Újra megjelent az emberekre is veszélyes vírus

Ezúttal az Antarktiszt érte el a madárinfluenza, a betegség terjedésére figyelmeztetnek a szakértők.

2024. 03. 14. 20:20
null
György király-sziget, 2020. február 27. 2020. január 16-i kép állszíjas pingvinekrõl egy turistahajó elõterében, az antarktiszi György király-szigeten. A Déli-sarkvidék partjaitól mintegy 120 kilométerre fekvõ, 95 kilométer hosszú és 25 kilométer széles sziget legnagyobb részét az utóbbi idõkig egész évben jég borította, a globális felmelegedés hatására azonban egyre nagyobb területén olvad el a jégpáncél a déli félteke nyári hónapjaiban. A sziget több fóka- és pingvinfaj otthona, és nyaranta sarkvidéki madarak fészkelõhelye. MTI/EPA/EFE/Federico Anfitti Fotó: Federico Anfitti
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először jelentették tudósok a madárinfluenzát okozó H5N1 jelenlétét az Antarktiszon, a szakértők arra figyelmeztettek, a vírus súlyos károkat okozhat a térségben – számolt be csütörtökön a Reuters hírügynökség.

Fabiola Leon, a Chilei Pápai Katolikus Egyetem kutatója kiemelte, hogy a betegség olyan fajokat is elérhet, melyeket a kihalás veszélye fenyeget, köztük a császárpingvineket, melyek számát legfeljebb 278 500 költőpárra becsülték a legutóbbi adatok szerint.

Ezúttal annak adtak hangot a szakértők, hogy már több pozitív madárinfluenza- esetet is regisztráltak az Antarktiszon az elmúlt napokban, köztük pingvineknél is kimutatták a vírust. A fertőzött egyedek között kilenc Adélie-pingvin, valamint egy antarktiszi kárókatona volt. Az első esetet pedig még múlt hónapban regisztrálták, akkor egy nagy halfarkas esetében mutatták ki a H5N1-et. Fabiola Leon egyúttal figyelmeztetett: az, hogy a pingvinkolóniák összezsúfolódva élnek, valamint a vándorló életmódjuk miatt még nagyobb esélye van a vírus terjedésének.

Borítókép: 2020. január 16-i kép állszíjas pingvinekről egy turistahajó előterében, az antarktiszi György király-szigeten (Fotó: MTI/EPA/EFE/Federico Anfitti)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.