Váratlan helyen bukkant fel az orosz Csendes-óceáni Flotta

A hajók végső célpontja nem derült ki a jelentésből, ahogy az sem, hogy Oroszország miért küldött hajókat a térségbe.

2024. 03. 28. 20:02
Az orosz haditengerészet egyik cirkálója (Fotó: Xinhua via AFP/ZHA CHUNMING)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vörös-tengerre érkezett az orosz Csendes-óceáni Flotta. A különítményben a Varyag rakétás cirkáló és a Szaposnyikov Marsall fregatt is részt vett – jelentette csütörtökön a TASZSZ orosz állami hírügynökség az orosz Csendes-óceáni Flotta sajtószolgálatára hivatkozva, amely szerint

a hajók kijelölt feladatokat hajtanak végre a nagy hatótávolságú tengeri hadjárat keretében. A hajók végső célpontja nem derült ki a jelentésből, ahogy az sem, hogy Oroszország miért küldött hajókat a térségbe.

Mint ismert, a jemeni húszi lázadók hónapok óta sorozatos támadásokat hajtottak végre hajók ellen a Vörös-tengeren, megtorlásul Izrael gázai katonai akcióira, ami számos hajót arra kényszerített, hogy megváltoztassa az útvonalát. A csoport hónap elején közölte Kínával és Oroszországgal, hogy támadás nélkül hajózhatnak a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben. Cserébe a két ország politikai támogatást nyújthat a húsziknak olyan testületekben, mint az ENSZ Biztonsági Tanácsa – legalábbis erről számolt be a Bloomberg, a militáns csoporttal folytatott tárgyalásokat ismerő személyekre hivatkozva.

Borítókép: Az orosz haditengerészet egyik cirkálója (Fotó: Xinhua via AFP/Zha Chunming)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.