Videón a pillanat, amikor lezuhan az Il–76-os orosz katonai szállítógép

Felszállás közben kigyulladt és lezuhant egy Il–76-os orosz katonai szállítógép Moszkvától északkeletre fekvő Ivanovói területen. A fedélzeten tartózkodó 15 ember életét vesztette. Idén ezzel a típussal történt már halálos baleset.

2024. 03. 12. 18:06
Az oroszbarát szeparatisták által lelőtt IL-76 típusú ukrán katonai szállító repülőgép roncsai a kelet-ukrajnai Luhanszk közelében 2014. június 14-én. Az ukrán védelmi minisztérium szerint legkevesebb 49-en meghaltak a támadásban. (MTI/EPA/Msztiszlav Csernov) Fotó: Msztiszlav Csernov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentése szerint a legénység felszállt a tervezett feladat végrehajtásához, amikor kigyulladt az egyik hajtómű, és a gép lezuhant. A tüzet eloltották. A gépen nyolcfős legénység és hét utas tartózkodott. A TASZSZ a műveleti szolgálatoktól úgy értesült, hogy az elsődleges értesülések szerint mindannyian életüket vesztették.

A tűz okát nem közölték. A védelmi tárca közlése szerint a baleset okának tisztázására Ivanovóba utazott az orosz légi és űrerők főparancsnokságának bizottsága.
Egy szemtanú elmondta, hogy a repülőgép Bogorodszkoje falu temetője mögött zuhant le.
Az Il–76-os lezuhanása idén a második repülőszerencsétlenség Oroszországban. 2024. január 24-én egy másik Il–76-os gép az oroszországi Belgorod térségében zuhant le, az orosz védelmi minisztérium szerint fedélzetén 65 ukrán hadifogollyal, hatfős személyzettel és három fogolykísérővel. Moszkva az ukrán hadsereget vádolja azzal, hogy rakétával lelőtte a gépet, ukrán részről azonban ezt nem ismerték el, amint azt sem, hogy rakétatalálat okozta a gép lezuhanását. A fedélzeten utazók közül mindenki meghalt.


Ezt megelőzően 2022. július 24-én hajtómű-meghibásodás miatt zuhant le egy Il–76-os, öt ember meghalt, négyen megsérültek.
Az 1960-as években kifejlesztett Il–76 típusú gép négy hajtóműves közepes teherszállító repülőgép, amelyet polgári célokra is használnak. Az Il–76 az orosz légi és űrerők alapvető katonai szállítógépe.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Msztiszlav Csernov)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.