Volodimir Zelenszkij közzétette vagyonnyilatkozatát: milliókkal nőttek bevételei

Az ukrán elnök vagyona tavaly sokat gyarapodott.

2024. 03. 31. 8:51
ZELENSZKIJ, Volodimir
Szumi, 2024. március 27. Az ukrán elnöki sajtószolgálat képén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) sebesült katonával, amint meglátogat egy katonai kórházat az északkelet-ukrajnai Szumi területen 2024. március 27-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törvényi kötelességnek eleget téve közzétette vagyonnyilatkozatát Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnöknek és családjának 2023-ban 12,4 millió hrivnya bevétele volt, ami mai árfolyamon körülbelül 116 millió forintnak felel meg. Tehát havonta nagyjából 9-10 millió forintnak megfelelő összeget keresett.

A vagyonnyilatkozatból az is kiderül, hogy ez az összeg 8,7 millió hrivnyával több mint az előző évben volt.

A jelentős emelkedés annak köszönhető, hogy az ukrán elnök tavaly 7,45 millió hrvinya értékben adott el államkötvényeket. Ezen túl majd ötmillió hrivnya bevétele volt még az elnöki fizetéséből, a banki kamatokból, valamint az ingatlanok kiadásából. Kiemelték, hogy 2023-ban megújították a háború miatt felfüggesztett bérbeadási szerződéseket, emiatt is gyarapodott a családi kassza. Ezek mellett Volodimir Zelenszkijéknek még 2,8 millió hrivnya megtakarítása volt.

A nyilatkozat szemérmesen úgy nyilatkozik, ingatlanjaiban, autóiban, cégeiben nem tötént változás, de azt tételesen nem sorolják fel, mi van tulajdonában. A Forbes a háború kirobbanása után részletes portfóliót közölt (nyilvános) vagyonáról. 

Ebben az ukrán elnök összvagyonát két évvel ezelőtt húszmillió dollárra, mai árfolyamon körülbelül 7,3 milliárd forintra becsülték.

Információik szerint Volodimir Zelenszkij többségi tulajdonosa volt annak a produkciós cégnek, amely a népszerűségét megalapozó A nép szolgája című sorozatot forgatta. Megválasztása után ennek tulajdonjogát átruházta szüleire. Emellett ingatlanjai és parkolói vannak Kijev belvárosában, valamint volt egy villája Olaszországban és egy hotelje Georgiában (Grúzia), de ezeket eladta.

A Forbes emlékeztetett rá, hogy az orosz propaganda igyekszik korrupt milliárdosként beállítani az ukránok elnököt. Azokra a sajtóban megjelent hírekre nem talált bizonyítékot, hogy a politikus magánrepülőgéppel vagy jachtja is lenne. Tavaly felröppent az is, hogy az Egyesült Államokban vett többmilliós házat, de ezt sem igazolták. Az egyiptomi médiában pedig arról jelentek meg meg nem erősített értesülések, hogy anyósa nevére vettek a Vörös-tenger partján egy majd ötmillió dolláros luxusvillát.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.