Az EU megfenyegette a TikTok Lite alkalmazás vezetőit

A digitális térben úttörőnek számító törvényre hivatkozva szüntetnék meg a platform egyik új szolgáltatását.

Forrás: The Guardian2024. 04. 23. 14:37
Illusztráció Fotó Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió azzal fenyegetőzik, hogy be fogja tiltani a TikTok Lite alkalmazás legújabb, „ready to watch” („vigyázz, kész, nézz”) funkcióját, ha nem tesznek megfelelő lépéseket a felhasználók biztonsága érdekében, kifejezetten a kiskorú felhasználókra való tekintettel. 

Az új  funkció egy-egy feladat elvégzéséért olyan nyereményeket kínál a felhasználóknak, mint Amazon-utalványok, PayPal-ajándékutalványok vagy TikTok-pénzérmék. A felhasználóknak olyan feladatokat kell teljesíteniük, mint videók megtekintése, tartalom kedvelése, alkotók követése vagy barátok meghívása.

Az Európai Unió szerint az új funkció olyan szintű függőséget tud okozni, mint a cigarettázás.

Amennyiben az új funkciót betiltják, ez lenne az első alkalom, hogy az EU a tavaly augusztusban hatályba lépett, digitális szolgáltatásokról szóló törvényben előírt szankciókat alkalmazná a közösségi oldalakat vezető cégekkel szemben.

Thierry Breton biztos úgy nyilatkozott, hogy a kínai tulajdonban levő videómegosztó platformnak „nem sikerült bebizonyítania” eddig, hogy a felhasználóit a videók megtekintéséért jutalmazó TikTok Lite eleget tett a törvényben foglalt kötelezettségeknek, a szolgáltatást mérgezőnek minősítette, közölte a The Guardian hírportál.

Elmondta, hogy bár látszólag az alkalmazás szórakozást és kikapcsolódás kínál a felhasználóknak, ugyanakkor jelentős veszélyekkel is jár, kifejezetten a fiatalokra nézve, amelyek a következők lehetnek: függőség, szorongás, depresszió, étkezési zavarok, figyelemhiány. Az Európai Bizottság szerdáig adott határidőt a felület vezetőinek, eddig kellene a szolgáltatást összeegyeztni a törvény által előírt szabályokkal.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.