Biden legújabb meséje: „Bosie bácsit kannibálok ették meg” + videó

Az amerikai elnök számos alkalommal állt elő különféle történetekkel, például hogy neki már négy évvel ezelőtt meg kellett volna halnia. Joe Biden ezúttal viszont egy olyan mesével állt elő, miszerint bácsikáját kannibálok ették meg Pápua Új-Guineában.

2024. 04. 21. 20:33
BIDEN, Joe
Joe Biden demokrata párti amerikai elnök kampányrendezvényt tart Philadelphiában 2024. április 18-án. Fotó: Matt Rourke
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hajmeresztő történettel rukkolt elő a napokban Joe Biden. Az amerikai elnök egy pittsburghi kampánygyűlésen mesélte el, hogy a második világháború alatt hogyan vesztette életét „Bosie bácsi”, azaz a nagybátyja.

Elmondása szerint Ambrose J. Finnegan Jr. hadnagy egy egymotoros géppel repült Pápua Új-Guinea felett, amikor lelőtték.

Biden ismertette, nagybátyja holttestét sosem találták meg, mert – állítása szerint – a kannibálok megették. Hangsúlyozta, azon a részen, ahol lezuhant a gép, akkoriban rengeteg kannibál élt. Hogy az amerikai elnök vajon honnan szedhette ezeket az információkat, nem tudni, ugyanis a hivatalos háborús feljegyzések szerint – melyeket a The Guardian brit napilap is közölt – Finnegan hadnagy valóban utasa volt egy egymotoros repülőgépnek, ám motorhiba miatt zuhant a Csendes-óceánba. A nyilvántartások egy szóval sem említik, hogy kannibálok ették volna meg az Egyesült Államok jelenlegi elnökének rokonát.

Biden nyilatkozatai egyébként nagy port kavartak, ugyanis az óceániai szigetország lakói sem örülnek annak, hogy a nyugati nagyhatalom vezetője ilyen kijelentéseket tesz hazájukról. Elemzők egyúttal arra figyelmeztettek, Biden éppen akkor állt elő Bosie bácsi történetével, amikor Washington igyekszik megszilárdítani a kapcsolatait Pápua Új-Guineával.

Michael Kabuni, a Pápua Új-Guineai Egyetem politikatudományi oktatója hangsúlyozta, országában valóban jelen volt a kannibalizmus, ám amikről az amerikai elnök beszélt, az már sértő.

A szakértő utalt arra is, a kannibalizmust egyáltalán nem úgy kell elképzelni, mint ahogy Biden előadta. Kiemelte, valóban voltak arra példák, hogy egyes közösségek tagjai tiszteletből megették az elhunyt rokon holttestét, de nem ennének meg egyetlen fehér embert sem, aki az égből zuhant le. Hozzátette: a kannibalizmus hátterében nem az élelmiszerhiány állt, ugyanis már régészeti leletekkel is alátámasztották, hogy az országban már tízezer évvel ezelőtt is folytattak mezőgazdaságot.

Körülbelül 79 ezer amerikai katonát nem találtak meg a második világháború után. Délkelet-Ázsiától a Koreai-félszigeten át egészen Európáig. Mire utal Biden? Hogy mind a 79 ezret, akik soha nem kerültek elő, megették?

– tette fel a kérdést Kabuni.

Más szakértők pedig arról beszéltek, lehet, hogy Biden még gyermekkorában, szüleitől hallotta ezeket a történeteket, majd azok egy egész életen át megmaradtak benne. Maholopa Laveil, aki szintén a Pápua Új-Guineai Egyetemen oktat, már korántsem volt ennyire megengedő az amerikai elnök kijelentéseivel szemben. Rámutatott, az ilyen híresztelések rossz színben tüntetik fel az országot, melyről már egyébként is gyakran cikkeznek a sajtóban hol a zavargások, hol a törzsi harcok miatt.

 

Borítókép: Joe Biden demokrata párti amerikai elnök kampányrendezvényt tart Philadelphiában 2024. április 18-án (Fotó: MTI/AP/Matt Rourke)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.