Csak idő kérdése a válaszcsapás + videó

Az ötfős izraeli háborús kabinet háromórás tanácskozás után sem tudott dűlőre jutni az iráni légicsapásra adandó válasz idejéről és módjáról, az viszont szinte biztos, hogy lesz izraeli válasz.

2024. 04. 15. 6:45
A Vaskupola nevű izraeli rakétaelhárító rendszer Jeruzsálem közelében 2024. április 14-én
A Vaskupola nevű izraeli rakétaelhárító rendszer Jeruzsálem közelében 2024. április 14-én (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izraeli háborús kabinet támogatja az Irán elleni válaszcsapást, azonban megosztott annak idejével és módjával kapcsolatban – számol be róla a The Times of Israel izraeli napilap. Az azonnali válaszcsapás gondolata is felmerült, ezt azonban hamar félretették. A kabinet az Egyesült Államok óvatosságra felhívó figyelmeztetése miatt felfüggesztette a tanácskozást, de várhatóan hamarosan újra összeül.

Irániak ünnepelnek Teheránban 2024. április 14-én hajnalban, miután a Forradalmi Gárda bejelentette, hogy drónok és rakéták százait indította izraeli célpontok ellen. Izrael válaszcsapásra készül
Irániak ünnepelnek Teheránban 2024. április 14-én hajnalban, miután a Forradalmi Gárda bejelentette, hogy drónok és rakéták százait indította izraeli célpontok ellen. Izrael válaszcsapásra készül. Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter az X-en azt írta, hogy 

mint minden országnak, Izraelnek is joga van az önvédelemhez.

A tárcavezető egyúttal megköszönte brit  és francia kollégájának országaik segítségét az iráni támadás elhárításában.

Azt mondtam nekik: itt az ideje, hogy meggyengítsék az iráni rezsimet, hogy az IRGC-t [Forradalmi Gárda] terrorista szervezetként tiltsák be, és hogy bénító szankciókat vezessenek be az iráni rakétaprojektre. Iránnak meg kell fizetnie a támadás árát

– zárta bejegyzését Kac.

Mint arról beszámoltunk, szombat éjjel Irán több száz drónnal és rakétával támadta Izraelt, válaszul az április eleji damaszkuszi légicsapásra, amely egy iráni konzulátusi épületet ért, és amelynek a Forradalmi Gárda egyik magas rangú vezetője is áldozatul esett.

Több ország segítségével a drónok és rakéták 99 százalékát sikerült ártalmatlanítani, a támadás azonban így is okozott súlyos sérülést. Egy beduin közösségben élő hétéves kislány fejsérülés miatt továbbra is életveszélyes állapotban van, miután egy megsemmisített rakéta darabja az otthonát találta el.

 

Borítókép: A Vaskupola nevű izraeli rakétaelhárító rendszer Jeruzsálem közelében 2024. április 14-én (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.