Drónok az orosz–ukrán háborúban: egy új forradalom kezdete lehet?

Az orosz–-ukrán háború harmadik évébe lépve elmondható, hogy a drónok és a dróntechnológia töretlen fejlődése jelentős változást hozott a csatatéren a korábbi háborúkhoz képest. A harcoló felek katonái valósággal rettegnek a propeller zúgásától, a tankok és nehéz páncélos egységek pedig hátrébb kellett húzódjanak a technológia széles elterjedése miatt. Mindezek mellett pedig ezzel megakadályozzák az erős egységkoncentrációt a frontvonal mentén. Nem elhanyagolható tényező az sem, hogy jelentősen olcsósította a háborút, mivel a drónok használata sokkal olcsóbb, mint a drága rakéták vagy egyéb fegyverek használata. Felmerül a kérdés, mire lesz ez elég? Elhozza az új paradigmaváltást a drónok széles körű bevetése? Utánajártunk.

2024. 04. 18. 5:21
drón, ukrajna, orosz-ukrán háború
Az ukrán 116. különálló gépesített dandár légi felderítő szakasza szimulált gyakorlóteret állít fel az újrafelhasználható bombázó drónok üzemeltetésének kiképzéséhez a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjában 2024. március 8-án Fotó: Dmytro Smolienko / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2022 februárjában kitört orosz-ukrán háború a szemünk előtt rajzolja át a konvencionális háborút, és alapjában véve a fegyveres konfliktusok megvívásának a módját. Egészen elképesztő módon a háború során mondhatni túlzó szerephez jutottak a drónok és a dróntechnológia. 

Az orosz-ukrán háborúban jelentős változást hoztak a drónok Fotó: Dmytro Smolienko / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Az orosz–ukrán háborúban jelentős változást hoztak a drónok (Fotó: Dmytro Smolienko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia már az első világháború során próbálkozott pilóta nélküli eszközök használatával, de a drónok szerepe felértékelődött az Egyesült Államok és a Szovjetunió közötti hidegháború során. Mégis elmondható, hogy ezen eszközök igazán csak az utóbbi 15-20 évben lettek ismertek a széles közönségek számára. Az 2020-as hegyi-karabahi háború bebizonyította azt, hogy nem számít a széles körű támogatás és a konvencionális hadsereg, hiszen az azeriek némiképp paradigmát váltottak, és viszonylag gyorsan megnyertek egy háborút az örményekkel szemben, a konvencionális drága felszerelések helyett az olcsóbbnak mondható török és izraeli drónokkal. 

Az ez irányú elmozdulás most az orosz–ukrán háborúban teljesedett ki, és előirányozza azt, hogy a jövő háborúit hogyan is fogják vívni a harctéren. Egy olyan aspektusra is rávilágított, hogy némileg hosszabb ideig a drónok használatával kiegyenlíthető a harci felek közötti esetleges aszimmetria.

 

Lőszerleadó rendszerrel felszerelt, újrafelhasználható bombázó drónokat mutatnak be a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjában 2024. március 8-án. Fotó: Dmytro Smolienko / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Lőszerleadó rendszerrel felszerelt, újrafelhasználható bombázó drónokat mutatnak be a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjában 2024. március 8-án (Fotó: Dmytro Smolienko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Az orosz–ukrán háborúban való alkalmazás

Az ukrajnai háborút példátlan méretű drónok bevetése jellemzi. A felek több ezer pilóta nélküli légi járművet használnak az ellenséges erők követésére, a tüzérség irányítására és a célpontok levadászására. 

Elsősorban annak köszönhető az, hogy a drónok ilyen nagy szerephez jutottak, hogy egyik félnek sem sikerült kialakítania a légi fölényt, annak ellenére, hogy példának okáért az Oroszországi Föderáció rendelkezik a világ egyik legnagyobb vadászbombázó-flottájával. 

A bevetett drónok súlya a kis tenyérbe illő gépektől egész fél tonnáig terjedhet. A felek kezdetben a nagyobb drónokat részesítették előnyben, azonban ahogy alkalmazkodtak az új körülményekhez, úgy egyre gyakrabban és könnyebben vadászták le ezeket a nagyobb drónokat. Így emiatt fokozatosan inkább áttértek a kisebb drónok használatára, amelyeket nehezebb felderíteni és lelőni. Míg a nagyméretű, újrafelhasználható katonai drónokat ritkán alkalmaznak ebben a háborúban, az ukrán és az orosz szárazföldi erők széles körben használják a kisebb katonai és kereskedelmi vagy barkács drónokat.  Így állhatott elő az, hogy nagy tételben felvásárolták a hobbi és szabadidő drónokat, melyet kizárólag civil felhasználásra gyártottak. 

A felek tömegesen felvásárolták a polgári felhasználásra gyártott drónokat Fotó: Anadolu via AFP
A felek tömegesen felvásárolták a polgári felhasználásra gyártott drónokat (Fotó: Anadolu via AFP)

Ezek a drónok nagy pontossággal képesek egyszeri célpontokra csapást mérni, miközben kevésbé tudják hatástalanítani őket a különböző légvédelmi rendszerek.

Az olcsó és kis méretű drón az egyik leghatásosabb fegyvernek bizonyult a több mint két éve tartó háborúban. Ez annak is köszönhető, hogy a frontvonalon és közvetlenül a front mögötte sűrűn koncentrálódik az orosz és az ukrán légvédelem, ezért pedig egyik fél sem teremtette meg a valós légi fölényt a hagyományos vadászgépek és repülők bevetésével. Másfelől az is elmondható, hogy a drónok a célpont észlelésétől a megsemmisítéséig eltelt időt jelentősen lerövidítik, emiatt pedig rendkívül hatékony fegyvernemnek minősülnek.

 A drónokat több osztályba lehet sorolni, azonban Ukrajnában többnyire a kis és olcsó FPV drónokat vetik be, amelyeket a földön tartózkodó pilóták irányítanak. 

Az ilyen jellegű drónok teljes költsége mindösszesen körülbelül 500 dollár, ebbe beleszámítva a robbanófej költségét is, tehát előnyösebb a harcoló feleknek ezeket bevetni a sokkal drágább rakétáknál és egyéb precíziós fegyvereknél.

 Ezeket a frontvonaltól távolabb indítják el és típustól, tehertől függően a hatótávolságok az információk szerint 5–20 kilométer között mozoghat. A drónt egy távirányító és egy szemüveg segítségével működteti a katona, míg egy másik térképek segítségével útbaigazítást ad a vezető katonának.

A drónt egy távirányító és egy szemüveg segítségével működteti a katona Fotó: Diego Herrera Carcedo / ANADOLU / Anadolu via AFP
A drónt egy távirányító és egy szemüveg segítségével működteti a katona (Fotó: Diego Herrera Carcedo / ANADOLU / Anadolu via AFP)

A pilóta a drónon levő kamerán keresztül felméri az adott célpont legsebezhetőbb pontját, majd végrehajtja a támadást, kioldja a robbanófejet vagy belerepül a kijelölt célpontba a katonák életének kockáztatása nélkül. 

Ezzel pedig elképesztő módon egy mindössze 500 dollárba kerülő eszköz megváltoztatja a felállást, hiszen a olcsó drón meg tud semmisíteni egy több millió dolláros tankot vagy tüzérségi eszközt is. Másfelől az is kiemelendő, hogy bár a légvédelemmel lehet hatástalanítani a drónokat, de ez az adott állam számára rendkívüli költségekkel jár, mert a tüzérség és az elfogórakéták bevetése egy olcsó drón ellen több ezer vagy akár több millió dollárba is kerülhet, emiatt pedig új megoldásokra volt szükség, hogy olcsóbb legyen a hatástalanításuk, mint amennyibe a drón kerül.

Az eszközt könnyen fel lehet vértezni kisebb robbanófejekkel Fotó:  Narciso Contreras / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP
Az eszközt könnyen fel lehet vértezni kisebb robbanófejekkel (Fotó:  Narciso Contreras / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)

A kisebb drónok bevetése, amely a háború kezdetén következetlen volt, mára rendkívül szervezetté vált, és valamelyest beépültek a harcoló felek fegyveres erőinek struktúrájába és háborús doktrínáiba. Harctéren való alkalmazásuk egy összetettebb feladat, mely a felderítő drónokkal kezdődik. Ezek az eszközök hatalmas teljesítményű kamerákkal vannak felvértezve, amelyek valós idejű képet továbbítanak a drón szárazföldön lévő pilótájának, ezzel lehetővé téve, hogy valós időben, felülről keressék a szárazföldön az ellenséges célpontokat.

Érdekességként megjegyzendő, hogy az ilyen felderítő drónokból is több fajtát használnak. Ezeket többnyire polgári használatra gyártották, melyeket világszerte esküvők, tájképek és különböző események megörökítésére használnak. Az ilyen drónok költsége mindössze pár ezer dollár, és közvetlenül a frontvonalon használják a katonák felderítésre. A többi felderítő drón már sokkal többe kerül, amelyeket frontvonaltól mélyebben működtetik. Ezek hatótávolsága sokkal nagyobb és mélyebbre belátnak az ellenséges frontszakasz mögé, és ezek már nem polgári használatra lettek tervezve.

A célpontok észlelését követően a célpont koordinátáit eljuttatják a parancsnokoknak, akik egy rendszeren keresztül meghatározzák az egységeknek, hogy mi az esetleges legjobb módszer a drónokkal való semlegesítésükre. 

Emiatt a katonák egyenesen már rettegnek a propeller zúgásától. A drónok miatt tankok és nehéz harci járművek visszább húzódtak a fronttól pár kilométerre.

Ukrán katonák robbanófejjel látnak el egy drónt Fotó: Diego Herrera Carcedo / ANADOLU / Anadolu via AFP
Ukrán katonák robbanófejjel látnak el egy drónt (Fotó: Diego Herrera Carcedo / ANADOLU / Anadolu via AFP)

A kereskedelmi drónok olyan információkat szolgáltatnak a katonáknak a harctérről, amelyek korábban csak a magasabb parancsnokságok számára voltak elérhetők. Így egyetlen ukrán vagy orosz egység sem próbálna meg manőverezni vagy támadást indítani legalább egy kis kereskedelmi drón nélkül, amely felderítené és valós idejű információkat szolgáltatna a közeli ellenséges és baráti erők helyzetéről.

Nagyon úgy fest, hogy az ezen technológiák alkalmazása rendkívül hatékony módon kiegészíti a többi fegyvernemet, és a legolcsóbb módon képes likvidálni az ellenséges célpontokat, mely igencsak hasznos lehet egy drága és elhúzódó háborúban.

Nagyobb hatótávolságú technológia alkalmazása

Az olcsó drónok alkalmazása mellett elmondható, hogy a háborús felek nem csak a harctéren használják a drónokat, hanem a több száz kilométerre lévő célpontokat is támadnak a nagy hatótávolságú pilóta nélküli járművekkel.

A Shahed-136 gyártása Geran-2 néven egy tatárföldi orosz gyárban  Fotó: warfiles.ru
A Shahed-136 gyártása Geran-2 néven egy tatárföldi orosz gyárban
 (Fotó: warfiles.ru)

Az ilyen járművekkel stratégiai fontosságú célpontokat lehet támadni, mélyen az ellenséges országban. Ezek a háború során rendkívül hatékonynak bizonyultak. A nagy hatótávolságú iráni drónok például azoknál a légvédelmi rakétáknál is kevesebbe kerültek, amelyeket Ukrajna kezdetben a semlegesítésükre használt. Az Oroszország által használt iráni Shaded elsődleges célja az, hogy kimerítse az ukrán légvédelmet. Egy ilyen drón maximum százezer dollárba kerülhet, mely alacsonynak számít, ha a korszerű rakétákkal vagy egyéb fegyverekkel vetjük össze az árat. Az ukránok válaszul a sorozatos támadásokra nyugati hátszéllel saját drónokat fejlesztettek ki, amelyekkel mélyen Oroszországban intéznek támadásokat.

Bayraktar TB2

A Bayraktar TB2 a török Baykar által kifejlesztett és gyártott taktikai fegyveres pilóta nélküli rendszer, amelyet elsősorban az ukránok használnak a háború folyamán. A gyártó szerint a drón egyetlen integrált rendszerben nyújt minden olyan megoldást, amelyre az üzemeltetőnek szüksége lehet. Az eszköz egy közepes magasságú, hosszú élettartamú, taktikai pilóta nélküli légi jármű, amely képes hírszerzési, felderítési és fegyveres támadási feladatok végrehajtására. A drón 2014 óta sikeresen teljesít küldetéseket a török hadsereg, a rendőrség és a csendőrség kötelékében. Jelenleg körülbelül több mint 600 Bayraktar áll Törökország, Katar, Ukrajna és Azerbajdzsán és egyéb államok szolgálatában.

A török fejlesztésű Bayraktar TB2 Fotó: Olsi Shehu / ANADOLU / Anadolu via AFP
A török fejlesztésű Bayraktar TB2 (Fotó: Olsi Shehu / ANADOLU / Anadolu via AFP)

A szárnyfesztávolsága 12 méter, magassága 2,2 méter, hossza pedig 6,5 méter. Meghajtásáról egy 105 lóerős hajtómű gondoskodik. A Bayraktar TB2 repülési rekordja 27 óra 3 perc 7,8 kilométeres magasságban. A drón 300 kilométeres távolságig irányítható, maximum 150 kilogrammos súlyt tud hordozni a hasznos tömegén kívül, ami 550 kilogramm. Összesen tehát a felszálláskor a drón 700 kilogrammot nyomhat. Üzemeanyagtartálya 300 liter kapacitású. Az eszköz négy lézerirányítású intelligens lőszerrel van felvértezve. 

A Bayraktar rendkívül költséges, darabonként ötmillió dollárba kerülhet. Oroszország a drón nagy mérete miatt eléggé hatékonyan tudta eddig sikeresen likvidálni ezt az úttörőnek mondható ukránok által használt drónt.

Switchblade 600

Az amerikai Switchblade 600-at, az AeroVironment nevű cég által fejlesztett és tervezett csúcstechnológiával felszerelt drón.  A nyugati támogatásnak köszönhetően az ukránok használják a háború során. A 39 kilométeres hatótávolsággal, 40 perces várakozási idővel és akár 185 km/órás sebességgel való repülés képességével a Switchblade 600 kimondottan a páncélozott járművek ellen készült.

Az amerikai Switchblade 600 Fotó: AeroVironment
Az amerikai Switchblade 600 (Fotó: AeroVironment)

A drón a Javelin páncéltörő rakétán alapuló páncéltörő robbanófejjel van felszerelve, amelyet harckocsik és nehéz páncélozott járművek semlegesítésére terveztek. 

A Switchblade 600 egy drónból áll, amely egy hátizsákban hordozható és egy indítóállomásról indítható. A drón két összecsukható tandemszárnnyal rendelkezik. Az eszköz három összetevője a drón, a csöves indítószerkezet és a táblagépes tűzvezető rendszer, amelyek összesen 54,4 kilogrammot nyomnak. A drón repülőgépvázának hossza 1,3 méter, súlya pedig körülbelül 22,7 kilogramm. A fegyvert egy elektromos akkumulátor és légcsavar hajtja. Úgy tervezték, hogy 20 perc alatt 40 kilométerre repüljön, majd további 20 percig várakozzon. 

 

Mindezek mellett a kis drón járműről vagy lassan mozgó repülőgépről történő indításra is konfigurálható. A gyártó szerint ez a hordozható megoldás mindent tartalmaz, ami a szárazföldi, tengeri vagy légi missziók sikeres végrehajtásához szükséges.

Shahed–136

Az oroszok által széles körben használt Shaded–136 egy olyan kamikaze drón, amely iráni gyártású fegyver, amelyet 2023-tól Oroszországban is gyártanak Geran–2 néven. Elmondható, hogy mivel egyszer használatos repülő eszközről beszélünk, ezért a felszereltsége elhanyagolható, emiatt pedig a drónok között olcsónak számít. 

A drón felszállás előtt a műholdas navigációs helymeghatározó koordináták bevitelével képes eltalálni a célpontját. Olyan alacsony sebességgel és magasságban repül, hogy a légvédelmi rendszerek számára eléggé nehéz észlelni és semlegesíteni a drónt.

A Shahed–136 drón hossza 3,5 méter, szárnyfesztávolsága 2,5 méter, súlya pedig 200 kilogramm, egy maximális 50 kilogramm súlyú robbanófejjel. Mivel a robbanófej külső falai vékonyra alakíthatók, a töltet elérheti a 40 kilogrammot. A drón 185 kilométeres maximális sebességgel képes repülni, és becsült hatótávolsága pedig 1000 és 2500 kilométer közé tehető maximum 4000 méteres repülési magassággal.

Az iráni Shaded-136 nevű drón Fotó: Army Recognition
Az iráni Shaded-136 nevű drón (Fotó: Army Recognition)

Lancet vagyis a Lándzsa

A Lancet–3 egy olyan 2019-ben bemutatott orosz gyártmányú kamikaze drón, amelyet az orosz Zala Group, a Kalasnyikov csoport egyik alosztálya tervezett és fejlesztett ki. A drónt úgy tervezték, hogy egy adott helyre repüljön, várakozzon, majd pedig támadja a célpontot. Kamerákkal és más érzékelőkkel van felszerelve, amelyek lehetővé teszik a célpontok felkutatását, követését és a pontos csapást.

Az eszközt jelenleg széles körben használják az Ukrajnában állomásozó orosz csapatok. A Lancet–3 drón precíziós csapásmérő komponensekből, felderítő, navigációs és kommunikációs modulokból áll. A Lancet–3 kialakítása egy henger alakú törzsre épül, amelynek elülső és hátsó részén két pár X alakú szárny van elhelyezve. 

Az orosz Lancet-3 nevű drón Fotó: Vitaly V. Kuzmin
Az orosz Lancet-3 nevű drón (Fotó: Vitaly V. Kuzmin)

A drón elektromos meghajtású, melyet egy katapultból lőnek ki a földről vagy tenger platformokról. A drón 80 és 110 km/h közötti sebességgel repülhet, maximálisan 40 perces repülési idővel. Maximális hatótávolsága 40 kilométer. A felszállótömege pedig legfeljebb 12 kilogramm, amelyhez hozzájön még a robbanófej, ami legfeljebb 3 kilogramm hasznos teher lehet.

A Lancet-3 felderítő, megfigyelő és csapásmérő feladatokra használható,  amely képes önállóan megtalálni és eltalálni a célpontot, majd képes videót továbbítani arról, hogy valóban sikeres volt-e a támadás-becsapodás.

Elektronikus hadviselési rendszerek széles körű megjelenése

Mindkét fél a fent felsorolt drónokat a fegyverek mellett az elektronikus hadviselési rendszerekkel igyekeznek hatástalanítani a rádiófrekvenciák megzavarásával. A sikeres hatástalanítás esetén a pilóta elveszíti a jármű irányításának képességét és a videófelvételt sem látja többé. Az Oroszország és Ukrajna által egyaránt használt zavarók olyan erős elektromágneses jeleket bocsátanak ki, amelyek hatására a célba vett drón a földre zuhan, letér a pályáról, vagy megfordul és megtámadja a saját katonáit, célpontjait.

A drónok valójában megváltoztatják a háborút?

A katonai szakértők szerint azonban a drónok nem változtatták meg alapvetően a háború jellegét, és nem fogják meghatározni, hogy ki nyeri vagy veszíti el ezt a háborút. Megállapítják, hogy a drónok taktikai szinten megváltoztatják az ukrán és az orosz csapatok harcmodorát, és hatással lesznek minden jövőbeli csatatérre. 

Azonban széles konszenzus mutatkozik meg abban, hogy ha nem is határozzák meg alapvetően a háború jellegét, mégis teljesen átalakítják a harcteret mivel eddig nem létező képességeket biztosítanak rendkívül elérhető áron.

Ha forradalmat nem is hoznak, de jelentősen átalakítják a harcteret a drónok Fotó: Narciso Contreras / ANADOLU / Anadolu via AFP
Ha forradalmat nem is hoznak, de jelentősen átalakítják a harcteret a drónok (Fotó: Narciso Contreras / ANADOLU / Anadolu via AFP)

Ezzel párhuzamosan a drónok bevetésével elérték azt a háborús felek, hogy az új fegyver miatt nem lehet annyira koncentrálni a csapatokat egy pontban, hiszen könnyen a drónok prédájává válhat az adott osztag, divízió.

 Mindazonáltal mivel pilóta nélküli járművekről beszélünk, ezért nagyobb kockázatokat lehet bevállalni, olyanokat amelyeket az eddigi fegyvernemek nem tettek lehetővé egy konvencionális háború során.

A drónok kulcsfontosságú láncszemek a tüzérségi egységek célzását végző erők hálózatában. Mivel a tüzérség a háború domináns fegyvere, a drónok kritikus szerepet játszottak a célpontok felderítésében és a tüzelés kiigazításában. Előfordul, hogy több, egymásra épülő drón is különböző feladatokat lát el, így egy rendkívüi gyilkolási láncot hozva létre a csatatéren. Egy magasan repülő drón először azonosítja a célpontot, majd egy olcsóbb, kisebb drónt küld be, hogy ellenőrizze, hogy az ellenséges alakulatról van-e szó. Egy ezt követő harmadik drón megszerzi a célzás adatait, és továbbítja azokat a tüzérségnek, vagy egyéb precíziós egységnek .

Ugyanez a célzásért felelős pilóta nélküli repülőgép vagy egy másik kisebb drón értékelheti, hogy a cél megsemmisült-e, és ha nem, segíthet a célpont beállításában és pontosabb meghatározásában.

 

A drónok fontos láncszemek lettek Fotó: Wolfgang Schwan / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP
A drónok fontos láncszemek lettek (Fotó: Wolfgang Schwan / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)

Egyenként a cikk során felsoroltak figyelemre méltó előrelépések, de még összesítve sem jelentenek forradalmat a katonai szakértők szerint, hiszen a katonai forradalmaknak alapvetően meg kell változtatniuk a konfliktus jellegét és lefolyását azáltal, hogy  drámai növekedést eredményeznek a fegyveres erők harci potenciáljában és katonai hatékonyságában.  

A katonai forradalmak annyira átalakítanak mindent, hogy elavulttá teszik a régi fegyvereket, harcmodorokat és szervezeti konstrukciókat. Ezért a forradalmakhoz többre van szükség, mint az új technológiák széles körű átvételére. Emellett az ilyen forradalmak ismérve az, hogy a hadseregeknek a szervezeti struktúrájukat is át kell alakítaniuk a nagyfokú változás miatt.

Borítókép: Az ukrán 116. különálló gépesített dandár légi felderítő szakasza szimulált gyakorlóteret állít fel az újrafelhasználható bombázó drónok üzemeltetésének kiképzéséhez a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjában 2024. március 8-án (Fotó: Dmytro Smolienko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.