Elképesztő felvételek az oroszországi gátszakadás pusztításáról + videó

Evakuálják a lakosságot a gátszakadás után. Átmeneti befogadóközpontokat hoztak létre a bajbajutottaknak.

2024. 04. 06. 7:38
Dam bursts in Orsk, Russia
Evakuálják az embereket a gátszakadás után. (Fotó:Orosz Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma // ANADOLU / Anadolu via AFP) Fotó: Anadolu via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilenc utcában mintegy hatszáz házat öntött el a víz Orszkban egy gátszakadás után – jelentette az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának sajtószolgálata.

Az oroszországi Orszk városában evakuálják a lakosságot. Nagy területet öntött el a víz. (Fotó: orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma /Anadolu az AFP-n keresztül)
Az oroszországi Orszk városában evakuálják a lakosságot. Nagy területet öntött el a víz (Fotó: AFP/Anadolu/Orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma)

Továbbra is folyik a víz Orszk város úgynevezett régi részébe, ahol főként magánházak találhatók. Jelenleg kilenc utcában mintegy hatszáz házat öntött el a víz

– áll a közleményben, amelyről a RIA Novosztyi orosz hírügynökség számolt be. A város polgármestere azt mondta, hogy a közeli Ural folyó vízszintje mintegy 9,3 méter, néhány óra alatt csaknem három métert emelkedett, és már jelenleg is két méterrel meghaladja a kritikus szintet.

Mint azt lapunk már korábban is megírta, átszakadt egy gát péntek este. Emiatt a csaknem 230 ezer lakosú települést azonnal evakuálni kezdték, Orenburg régiójában szükségállapotot hirdettek.

A városban átmeneti befogadóközpontokat hoztak létre az elárasztott területről evakuáltaknak. A polgármesteri hivatal közlése szerint 4258 ház és 10 987 ember van az árvízi zónába. A város hat és fél ezer férőhelyes ideiglenes befogadóközpontokat alakított ki.

Az Urál folyón lévő gáton két helyen keletkeztek részleges sérülések. Az elárasztott orszki villamosenergia-hálózati létesítményeket kikapcsolták, és számos terület áramellátását felfüggesztették. 

A városban rendkívüli állapotot vezettek be. A gátszakadás miatt a térségben mintegy 2600 lakóépületet öntött el a víz, 47 hidat és 106 útszakaszt lezártak, 12 településen megszakadt az áramszolgáltatás – írja az MTI.
 

Borítókép: Evakuálják az embereket a gátszakadás után (Fotó: AFP/Anadolu/Orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.