Vizsgálat a magyarsága miatt bántalmazott tornászfiú ügyében

A példátlan módon megalázott és bántalmazott romániai magyar tornászfiú ügyével már a román Országos Diszkriminációellenes Tanács is foglalkozik.

Forrás: Maszol2024. 04. 18. 13:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lassan két hete került nyilvánosságra a hír, hogy a junior tornászválogatott egyik magyar nemzetiségű tagját verbálisan és fizikailag is bántalmazák a resicabányai edzőtáborban. A két elkövető a 15 éves tornászfiú ugyancsak kiskorú román sportolótársa. 

Az ügy hatalmas felháborodást keltett és megrázta a magyar közvéleményt. A sepsiszentgyörgyi Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat hírlevelében is tájékoztatta az olvasókat a lugosi magyar fiú ellen elkövetett brutális támadásról.

A Jogvédelmi Szolgálat beterjesztése alapján a román Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) hivatalosan is elkezdte a vizsgálatot. 

Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője az ügy kapcsán így fogalmazott a Facebook-oldalán:

Ma reggel, amikor lefordítottam a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat hírleveléhez a lugosi bántalmazott sportoló esetét, konkrétan rosszul voltam attól, amit fordítottam. Ilyen súlyos magyarellenes bántalmazás nem fordult elő Romániában az elmúlt évtizedekben. Határozottan kérjük, hogy az illetékes hatóságok szigorúan járjanak el ez ügyben!

Az ügy következtében az elkövetők nem vehetnek részt az április 24–28. között Olaszországban sorra kerülő Európa-bajnokságon. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay, OnofreiD) 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.