Emlékeznek, hogy az oroszok már a mosógépekből szedik a ki a chipeket? Repülőt építettek belőle

Felszállt az első teljesen orosz gyártású utasszállító.

2024. 04. 28. 11:13
SJ-100 orosz utasszállító
SJ-100 orosz utasszállító Fotó: PJSC UAC sajtószolgálata
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról tavaly beszámoltunk, az importkiváltó program részeként Oroszország teljes egészében orosz alapanyagokból, orosz technológiával felszerelt utasszállítót állíthat forgalomba. Akkor azt írtuk, hogy ez idén történhet meg. 

SJ-100 orosz utasszállítógép
Felszállt az első orosz gyártású SJ-100 utasszállító Fotó: PJSC UAC sajtószolgálata

Az SJ–100 repülő megtette első útját. Az SJ–100-at SaM–146-os (francia–orosz) hajtóművekkel szerelték fel, minden más elem, beleértve a vezérlő- és energiaellátó rendszereket, valamint a futóművet orosz. Amint a PD–8 hajtóműveken elvégzik a szükséges teszteket, az SJ–100-ast is azzal szerelik fel.

Az SJ–100 egy rövid távú utasszállító repülőgép. A PJSC Jakovlev részét képező Szuhoj polgári repülőgépgyártó fejlesztette ki. Az SJ–100-as utastere 103 utasnak ad helyet – számolt be a Vesti, orosz állami hírcsatorna.

Az orosz–ukrán háború harmadik évében történt mindez, amikor már szinte megszámlálhatatlan szankcióval sújtották Oroszországot. 

Borítókép: Felszállt az első SJ–100 utasszállítógép (fotó: PJSC UAC sajtószolgálata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.