Ezt gondolják Nagy-Britanniában a Hamászról

Elképesztő felmérések láttak napvilágot Nagy-Britanniában. A szigetország muszlimjainak csaknem fele támogatja a Hamász palesztin terrorista szervezetet, és tagadja hogy a terroristái gyilkosságokat követtek el Izraelben október elején.

2024. 04. 08. 20:43
Megdöbbentő támogatottsága van Nagy-Britanniában a Hamász terrorista szervezetnek (Fotó: Anadolu via AFP/Wiktor Szymanowicz)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy négymillió muszlim él Nagy-Britanniában, egy felmérésből pedig az derült ki, hogy másfél millióan közülük azt szeretnék, hogy húsz éven belül vezessék be a saría alapú törvényeket, az iszlám vallás szigorú szabályait. Ezek szöges ellentétben állnak az európai kultúrával. A felmérésre Geert Wilders holland jobboldali politikus hívta fel a figyelmet a közösségi oldalán.

A Nagy-Britanniában élő muszlimok kevesebb mint negyede hiszi, hogy a Hamász palesztin szervezet terroristái megerőszakolták és meggyilkolták az izraeli civileket az október 7-i mészárlás során – derült ki egy, a támadás hat hónapos évfordulóján közzétett felmérésből. A J. L. Partners által a Henry Jackson Society számára végzett felmérés riasztó betekintést nyújtott a nyugaton élő muszlim közösségek körében osztott nézetekbe.

Sokan közülük nem hisznek abban, hogy Izraelnek joga van a létezéshez, nagyobb szimpátiát éreznek a Hamász terrorszervezet iránt, és úgy vélik, hogy a zsidók túl nagy a befolyással bírnak a közszolgálati műsorszolgáltatásra és a kormányzati politikára.

Arra a kérdésre, hogy a Hamász terroristái követtek-e el gyilkosságot és nemi erőszakot Izraelben október 7-én, a válaszadók mindössze 24 százaléka válaszolt igennel, míg 39 százalék tagadta az állításokat, 38 százalék pedig bizonytalannak mondta magát.

Az adatok szöges ellentétben állnak a szélesebb brit közvéleménnyel, amelynek 62 százaléka elfogadja, hogy a Hamász követett el ilyen atrocitásokat.

A felmérés szerint a brit muszlim közösségben széles körben elterjedt az antiszemitizmus. Mindössze 24 százalék gondolja úgy, hogy Izraelnek zsidó hazaként kellene léteznie, szemben a 49 százalékkal, akik szerint nem kellene léteznie, és 46 százalék nagyobb szimpátiát mutat a Hamász iránt, mint Izrael iránt, és csak 3 százalék támogatja jobban a zsidó államot.

A Hamász és Izrael között zajló konfliktus nyugati megítélésével kapcsolatban a brit muszlimok többsége (52 százalék) úgy véli, hogy a brit közszolgálati műsorszolgáltató elfogult Izraellel. Ez annak ellenére van így, hogy a brit műsorszolgáltatót jelentős kritika érte az október 7-i mészárlást követő gázai izraeli megtorló légicsapásokról szóló első tudósításai miatt.

Emlékezetes, a műsorszolgáltatót azután bírálták, hogy a térségben tartózkodó tudósítója pontatlanul izraeli légicsapásként jelentett egy gázai kórház ellen elkövetett robbantást, és a BBC-nek fel kellett függesztenie a BBC Arabic több újságíróját, mert a közösségi médiában olyan posztokat kedveltek, amelyek az októberi terrortámadást támadást éltették.

Hasonlóképpen, a brit muszlimok majdnem fele (46 százalék) úgy véli, hogy a zsidóknak túl nagy hatalmuk van az Egyesült Királyság kormánypolitikája felett, ami majdnem háromszor magasabb, mint a szélesebb közvélemény kollektív véleménye (16 százalék).

A brit muszlimok kétharmada (63 százalék) szeretné, ha iszlám imaszobákat alakítanának ki nem vallási épületekben, például kórházakban, és hasonló többség (65 százalék) támogatja azt a lépést, hogy az Eid-al-Fitr ünnepnap legyen Nagy-Britanniában. Tízből közel hat válaszadó (57 százalék) követelte a halal ételek kötelező használatát minden brit iskolában és kórházban, és a muszlimok több mint fele (52 százalék) olyan törvényt szorgalmazott, amely büntethetővé tenné Mohamed próféta képének mutogatását.

Míg a brit muszlimok 61 százaléka jelenleg a Munkáspártra szavazna, mindössze 16 százalékuk tartaná nem kívánatosnak, ha Nagy-Britanniában iszlám politikai párt működne. Hasonlóképpen csak 23 százalék gondolja úgy, hogy nem lenne kívánatos, ha az iszlámot Nagy-Britannia nemzeti vallásává nyilvánítanák, és a saría törvényt vezetnék be az egész országban.

A brit lakosság toleranciájával szöges ellentétben a muszlimok kevésbé hajlandóak elfogadni a homoszexuálisokkal és a nőkkel kapcsolatos progresszív értékeket. Mindössze 17 százalékuk tartja nemkívánatosnak, hogy a nők nagyobb szerepet játsszanak a társadalomban, míg mindössze 28 százalékuk gondolja úgy, hogy a homoszexualitás büntethetővé tételét célzó jogszabály Nagy-Britanniában rossz dolog lenne.

Borítókép: Megdöbbentő támogatottsága van Nagy-Britanniában a Hamász terrorista szervezetnek (Fotó: Anadolu via AFP/Wiktor Szymanowicz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.