Komoly biztonsági intézkedésekkel készülnek az Eurovízióra Svédországban

„A rendőrség az Eurovíziót egy nagyon különleges nemzeti eseményként határozza meg, és mind a norvég, mind a dán rendőrség csatlakozik hozzánk, hogy segítse munkánkat” – mondta Nils Norling rendőrségi szóvivő az SVT svéd közszolgálati médiának adott interjúban.

2024. 04. 20. 18:03
Fotó: Jessica Gow
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Malmőben május 5. és 11. között, és a döntő napján akár százezer látogatóra is számítanak, és a malmői rendőrség már több bejelentést is kapott tüntetésekről, amelyeken amiatt akarnak tiltakozni, hogy Izraelt nem zárták ki az Eurovízióból. 

A biztonsági helyzet kihívást jelent, de büszkék vagyunk arra, hogy otthont adhatunk az Eurovíziónak 

– mondta Malmö biztonsági igazgatója, Per-Erik Ebbestahl. Hozzátette, „lesznek jól látható biztonsági intézkedések, különböző típusú ellenőrzéseket fogunk alkalmazni. A Folkets Parkban például táskatilalom lesz érvényben”.

A svéd rendőrség is szigorú intézkedéseket jelentett be.

Malmőben mindenhol rendőrök lesznek ebben az időszakban, extra erősítéssel ott, ahol a különböző országok küldöttségei tartózkodnak 

– mondta Norling az Aftonbladetnek. Arra a kérdésre, hogy a norvég és dán rendőrök viselnek-e majd fegyvert, nem válaszolt közvetlenül, de elmondta, hogy „a szokásos felszerelésük lesz náluk”, és Malmőben dán és norvég rendőrautókat is lehet majd látni. 

A rendőrség szerint az Eurovízióval kapcsolatban szigorúbb határellenőrzésre is szükség lehet.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, korábban sokan azt kérték a szervezőktől, hogy zárják ki a négyszeres győztes Izraelt a versenyből. Svédországban több mint ezer zenész, köztük Robyn nyílt levelet írt az esemény szervezőjének, az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének (EBU), amelyben felhívta a figyelmet „a humanitárius katasztrófával szembeni képmutatásra Gázában”. Korábban a finnek is azt jelentették be, hogy készek bojkottálni a versenyt, amennyiben izraeli versenyző indulhat az Eurovízión.

A szervező EBU elmondta, hogy áttekintették a 2024-es versenyzők listáját, és megállapodtak abban is, hogy az izraeli közszolgálati műsorszolgáltató megfelel az idei összes versenyszabálynak. 

„Megértjük és tiszteletben tartjuk, hogy a csoportok hallatják a hangjukat” – áll a közleményükben. Az EBU ugyanakkor az állítása szerint mindig is igyekezett elkerülni a politikát, és hivatalos szabály lett a versenyzőknek is, hogy ne politizálják át az eseményt.

Palesztin-párti aktivisták két nagy tüntetést is hirdettek Malmö belvárosába, néhány kilométerre a verseny helyszínétől, a Malmö Arénától. Közben a rendőrség azt is jelezte, hogy beadtak egy kérelmet egy Korán-égetéses tüntetésre is

írta a Euronews hírportálja. 

Mint ismert, tavaly Svédország 2016 óta először emelte meg a terrorfenyegetettségi szintjét, a negyedik szintre az ötből, a közelmúltbeli Korán-égetéseket követő, a muszlim világban tiltakozásokat kiváltó, romló biztonsági helyzet miatt. 

Borítókép: Rendőrök a svéd főváros Farsta nevű külvárosában (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Jessica Gow)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.