Kövér László: Európa legégetőbb problémáit tükrözik a magyar uniós elnökség alatt szervezett konferenciák

Európa legégetőbb problémáit tükrözik az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként szervezett magyar parlamentközi konferenciák az idei év második felében – mondta a magyar Országgyűlés elnöke, aki az európai uniós tagországok parlamenti elnöki konferenciájának zárónapján ismertette az elképzeléseket kedden a spanyolországi Palmában (Mallorca).

Forrás: MTI2024. 04. 23. 15:41
Kövér László, az Országgyűlés elnöke (Fotó: Anadolu via AFP/Mahmut Serdar Alakus)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Különös félév előtt állunk, hiszen a magyar elnökségnek a június elején megválasztandó új uniós parlamenttel kell majd együttműködnie a magyar szervezésű parlamentközi események során – fogalmazott Kövér László. Mint mondta, a konferenciák témái tükrözni fogják Európa legégetőbb problémáit, így kiemelten szóba kerül a bővítés, az Európa biztonságát veszélyeztető kihívások, az európai demográfiai folyamatok, az unió gazdaságpolitikai kormányzása és az illegális migráció elleni küzdelem, illetve a strukturális alapok jövője. Az események közül ötnek a magyar Országház ad otthont, ezen kívül az Europol ellenőrzéséről szóló konferenciát az Európai Parlamenttel társszervezésben, Brüsszelben rendezik meg.

 

A kötelező események mellett egy további, a kontinensünk népei szempontjából fontos parlamentközi eseményt szervezünk az Országházban december elején Kulturális örökség és nemzeti közösségek identitása címmel

– tette hozzá. A második félévi elnökségéből adódóan Magyarország lesz a házigazdája jövő májusban az európai uniós tagországok parlamenti elnöki konferenciájának, valamint az azt előkészítő főtitkári találkozónak is februárban.

Az európai nemzeti parlamentek közötti együttműködés legmagasabb fórumának számító, évente egyszer megrendezett eseményen ötven ország parlamentje képviselteti magát, köztük öt tagjelölti minőségben, kilenc pedig meghívottként. A Palma de Mallorca-i konferencia keretében Kövér László kétoldalú parlamenti kapcsolatokról egyeztetett Martin Bosma holland, Masud Gharahkhani norvég, Andrija Mandic montenegrói, Igor Grosu moldáv és Alen Szimonján örmény házelnökkel, valamint Kovács Elvirával, a szerb törvényhozás alelnökével. Az európai uniós tagországok parlamenti elnöki konferenciájának következő házigazdája Magyarország lesz jövő májusban.

Kövér László kitért arra is, hogy az elmúlt öt évben az Európai Bizottság által diktált uniós politika az Európai Unió eddigi történetének legnagyobb kudarcát okozta, mert Európa a világgazdasági versenyben súlyosan lemaradt a versenytársaihoz képest, az európai emberek többsége rosszabbul él, mint öt éve.

Jeffrey Sachs hírneves amerikai közgazdász szerint Brüsszelt az USA irányítja. Én azonban ahhoz a bölcsességhez tartanám magam, mely szerint ott, ahol az emberi gyarlóság elegendő magyarázat, ott nem érdemes bonyolultabbat keresni. Az ennek megfelelő magyarázat szerint a kudarcok oka, hogy a brüsszeli bürokraták ideológiai válaszokat erőltetnek gazdasági kérdésekben

– fogalmazott Kövér László. A házelnök felszólalásában azt firtatta, hogy ha az Amerikai Egyesült Államok olyan energia- és iparpolitikát folytat, amelyben egyoldalú előnyökre tesz szert európai szövetségeseivel szemben, akkor az Európai Unió miért nem képes válaszolni erre. 

Azért, tisztelt kollégák, mert a jelenlegi brüsszeli uniós politikai elit teljességgel alkalmatlan a feladatára

– jelentette ki. Mint mondta, a zöldátállás a jelen és a jövő nagy kihívása, de egyben lehetősége is. Azok az országok lesznek a jövő nyertesei, amelyek gyorsan és észszerűen hajtják végre.

Kövér Lászó szerint az EU gazdaságpolitikáját meghatározó brüsszeli bürokraták az elmúlt öt évben súlyosan visszaéltek a klímavédelmi politikával, sokszor gazdasági szempontból abszurditásig víve azt. Ezért csökken érzékelhetően a klímavédelmi célok és intézkedések társadalmi támogatottsága, ahogy az megmutatkozott az európai gazdatüntetésekben is az elmúlt hónapokban – tette hozzá.

Az európaiak számára élelmezési szuverenitást biztosító mezőgazdasági ágazatot nem csupán az Ukrajnából származó, kétes minőségű gabona és más termékek dömpingje teszi tönkre, hanem a brüsszeli, zöldnek nevezett túlszabályozás is.

Az elkövetkező időkben az Európai Unió az ideológiai felhőrégiókból csak akkor térhet vissza a gazdasági racionalitás talajára, ha figyelembe veszi a tagországok eltérő gazdasági fejlettségét, nemzeti sajátosságait, valamint a társadalom és az üzleti szféra teherbíró képességét, a versenyképességet, továbbá a lakosság és a vállalkozások érdekeit is

– érvelt az Országgyűlés elnöke. Kövér László hangsúlyozta: Magyarország elutasítja a közös hitelfelvételek kibontakozóban lévő gyakorlatát és a gazdasági kormányzás reformjának olyan értelmezését, amely valójában az EU további központosítását, az uniós bürokrácia hatalmának növelését szolgálja. – Mindezek ugyanis nem az Európai Unió megerősítését, hanem további megosztását és gyengítését fogják eredményezni – zárta felszólalását.

Borítókép: Kövér László, az Országgyűlés elnöke (Fotó: Anadolu via AFP/Mahmut Serdar Alakus)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.