Még ma is nyögi az Európai Parlament a korrupciós botrányát

A Politico szerint az Európai Parlament mandátuma a botrány feltakarításáról szólt.

2024. 04. 22. 14:42
KAILI, Eva
Brüsszel, 2023. április 14. Házi õrizetbe szállítják a korrupcióval vádolt Eva Kaili volt görög szocialista párti európai parlamenti alelnököt a brüsszeli Haren börtönbõl 2023. április 14-én. A belga hatóságok az elõzõ napon jelentették be, hogy brüsszeli házi õrizetbe szállítják a vizsgálati fogságban levõ Kailit, és elektronikus nyomkövetõvel látják el. Az idõközben leváltott EP-alelnököt még december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupciós ügyben indított nyomozás során, másokkal együtt. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brüsszel legfőbb szócsöve, a Politico imád listákat készíteni. Legújabb listájában, mely „A jó, a rossz és a csúf” nevet viseli, olyan képviselőket gyűjtöttek össze, akik az elmúlt években valamilyen kiemelkedő teljesítményükkel hozták lázba az Európai Parlament (EP) tevékenységét.

A lista kiemelt helyén Eva Kaili, a brüsszeli korrupciós botrány legismertebb arca és Roberta Metsola, az EP jelenlegi elnöke szerepelnek.

Az indoklásban a lap kiemeli, hogy Metsola milyen eredményeket ért el mint az intézmény legfiatalabb elnöke. Felsorolják, hogy az első uniós vezető volt, aki Ukrajnába látogatott a háború kitörése után, és lendületet vitt az Európai Parlamentbe.

Kevesebb mint egy év elteltével azonban [Metsola] vezetői idejét beárnyékolta a Katar-gate, az elmúlt évtizedek legnagyobb korrupciós ügye, amely az EU-t sújtotta, és amely a befolyásokért cserébe történő pénzmosás és az uniós demokrácia középpontjában álló korrupciós ügyek gyanúját vetette fel.

A botrány miatt a Politico úgy ír a máltai származású uniós vezető ciklusáról, hogy legtöbb energiáját a botrány eltakarítására kellett fordítania: új etikai szabályzatot vezetett be, és bővítette a külföldi beavatkozást vizsgáló bizottság jogköreit. 

Kaili görög szocialista képviselőt korrupcióval, pénzmosással és bűnszervezetben való részvétellel vádolták meg. A bűnszervezet kapcsán felmerült, hogy képviselők kenőpénzt fogadtak el azért cserébe, hogy a parlament munkáját külső aktorok érdekei mentén befolyásolják. Eva Kaili több mint három hónapot töltött börtönben, és bírósági tárgyalásra vár.

 

Borítókép: Házi őrizetbe szállítják a korrupcióval vádolt Eva Kaili volt görög szocialista párti európai parlamenti alelnököt a brüsszeli Haren börtönből 2023. április 14-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.