Megszavazták a hatvanmilliárd dolláros segélyt Ukrajnának + videó

Hamarosan érkeznek az amerikai fegyverek az orosz–ukrán háborúba.

2024. 04. 20. 20:58
BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir
Joe Biden amerikai elnök (j) ukrán partnerét, Volodimir Zelenszkijt fogadja a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2023. december 12-én. Fotó: Yuri Gripas Forrás: MTI/EPA/Abaca Press
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jóváhagyta szombaton az amerikai képviselőház az Ukrajnának szánt 60,84 milliárd dolláros segélyt – számolt be a Politico brüsszeli hírportál. A csomagról ezután a szenátus is szavazni fog – várhatóan a jövő héten, majd Joe Biden amerikai elnök elé terjesztik, aki előreláthatólag szintén támogatni fogja a segélyt.

A Biden-adminisztráció korábban hangsúlyozta, ha Ukrajna nem kap támogatást, év végéig elveszítheti védelmét az orosz–ukrán háborúban.

A Retuers hírügynökség tájékoztatása szerint a 60,84 milliárd dollárból 23 milliárdot amerikai fegyverekre, valamint a készletek feltöltésére fognak fordítani. Hogy pontosan milyen fegyverek jelenhetnek meg a fronton ukrán oldalon, egyelőre nem tudni, Patrick Ryder amerikai vezérőrnagy, a Pentagon sajtótitkára korábban azt sejttette, hogy légvédelmi és tüzérségi lőszerekről van szó. A katonai segítségen túl pedig tízmilliárd dollár visszatérítendő támogatást is kap Kijev.

Amit valószínűleg nem fizetnek vissza

– mutatott rá a Politico.

Ukrán katonai tisztviselők az utóbbi időben rendszeresen panaszkodtak arra, hogy kritikus a lőszerhiány a fronton.

 

Reagált Ukrajna és Oroszország

Szombat este már meg is érkeztek az első reakciók ukrán és orosz részről is. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök köszönetét fejezte ki, majd közölte, az amerikai támogatás „megoldás az élet védelmére”. Egyúttal kiemelte, reményei szerint az amerikai szenátus és Biden is zöld jelzést ad a több mint hatvanmilliárdos csomagnak.

Szintén üdvözölte a döntést Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azonban arra mutatott rá, „az Egyesült Államok katonai segítségnyújtása Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak súlyosbítja a globális válságot”. Közölte, a Kijevnek nyújtott katonai segítség „a terrorista tevékenységek közvetlen szponzorálása”.

Nem hagyta szó nélkül az amerikai döntést Dmitrij Medvegyev, Oroszország Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese sem, aki szerint a támogatás ellenére nem kerül ki győztesként Ukrajna a háborúból.

De figyelembe véve a ruszofób döntést, teljesen őszintén, nem kívánhatom, hogy az Egyesült Államok a lehető leggyorsabban belevesszen egy új polgárháborúba

– írta Telegram-csatornáján.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (j) ukrán partnerét, Volodimir Zelenszkijt fogadja a washingtoni Fehér Ház ovális irodájában 2023. december 12-én (Fotó: MTI/EPA/Abaca Press/Yuri Gripas)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.