Mutatjuk, hogyan készülnek a világháborúra az országok

A katonai kiadások világszerte ismét minden idők legmagasabb szintjét érték el. A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) hétfőn közzétett új jelentése szerint a számok immár kilencedik alkalommal haladják meg az előző évi kiadásokat.

Forrás: eXXpress2024. 04. 22. 8:53
Az ecuadori haditengerészet egyik tagja részt vesz egy szimulált terrorizmusellenes gyakorlaton az ecuadori guayaquili kikötői terminál létesítményeiben 2024. április 16-án. Fotó: Gerardo MENOSCAL Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelentés szerint 2023-ban az inflációval kiigazított kiadások 6,8 százalékkal 2,44 billió dollárra (mintegy 2,28 billió euró) emelkedtek, ami 2009 óta a legnagyobb éves növekedés, írja az osztrák eXXpress.

A 2024. április 19-én készült kép,  a KNDK Rakéta Hatósága a "Hwasal-1 Ra-3-hoz" tervezett szupernagy robbanófej teljesítménypróbáját mutatja. (Fotó: AFP/Dél-Korea OUT)
A 2024. április 19-én készült kép, a KNDK rakétahatósága a Hwasal–1 Ra–3-hoz tervezett szupernagy robbanófej teljesítménypróbáját mutatja (Fotó: AFP/Dél-Korea OUT)

2022-ben ez a szám már 2,24 billió dollár (kb. 2,04 billió euró) volt. A tíz legnagyobb fegyverkező ország mind jelentősen növelte kiadásait.

Az USA továbbra is veretlenül áll az élen. A 916 milliárd dollárral (valamivel kevesebb mint 859 milliárd euró) egyedül a globális katonai kiadások több mint egyharmadát (37 százalékát) adta – mintegy háromszor annyit, mint a második helyen álló Kína a maga 296 milliárd dollárjával. Ez a két ország együttesen a globális kiadások mintegy felét teszi ki 2023-ban.

Az USA az áll tehát az első helyen 859 milliárddal – ezután jön Kína, Oroszország, India és Szaúd-Arábia.

A 155 mm-es kaliberű lövedékek a gyártás után láthatók, és szállításra készen állnak a Scranton Army Munition Plant (SCAAP) Scrantonban, Pennsylvaniában 2024. április 16-án. (Fotó: AFP/Charly TRIBALLEAU)
A 155 mm-es kaliberű lövedékek a gyártás után láthatók, és szállításra készen állnak a Scranton Army Munition Plant (SCAAP) Scrantonban, Pennsylvaniában 2024. április 16-án (Fotó: AFP/Charly Triballeau)

Oroszország a harmadik helyen állt, majd India és Szaúd-Arábia következett, akárcsak 2022-ben. Németország ismét a hetedik helyen állt a legtöbbet költő országok között – közvetlenül az Egyesült Királyság mögött.

A globális katonai kiadások a globális bruttó GDP 2,3 százalékának felelnek meg. A folyamatos növekedés egyik fő oka az Oroszország és Ukrajna közötti háború.

A katonai kiadások minden régióban növekedtek. Ez egy olyan világot mutat, amely kevésbé érzi magát biztonságban, és a diplomáciai eszközök helyett inkább kemény biztonsági intézkedésekhez folyamodhat

– mondta Lorenzo Scarazzato, a SIPRI kutatója a sajtónak. Ha egy ország feszültséget és instabilitást érzékel, akkor többet fektet a katonai kiadásokba, tette hozzá.

Borítókép: Az ecuadori haditengerészet egyik tagja részt vesz egy szimulált terrorizmusellenes gyakorlaton az ecuadori guayaquili kikötői terminál létesítményeiben 2024. április 16-án (Fotó: AFP/Gerardo Menoscal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.