Orbán Viktor az Európai Parlamentből üzent

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig. Amíg ez a kérdés nincs megválaszolva, addig semmilyen migrációval kapcsolatos uniós rendelkezés nem működik – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben kedden.

Forrás: MTI2024. 04. 16. 17:43
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a migrációról és a határvédelemről tartott panelbeszélgetésen az Európai Parlament brüsszeli épületében 2024. április 16-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor Mateusz Morawiecki korábbi lengyel miniszterelnökkel és Fabrice Leggerivel, az EU határvédelmi ügynöksége, a Frontex korábbi vezetőjével, a francia jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) párt listavezetőjével az Európai Parlamentben tartott nyilvános beszélgetést. A kormányfő kijelentette: akármilyen ötletek látnak is napvilágot az uniós migrációs és menekültügyi csomaggal kapcsolatban, a menekültügyi eljárás ideje alatti uniós tartózkodás kérdését meg kell válaszolni. Ez a vörös vonal. Ha ez a pont nem teljesül, minden más megoldatlan marad.

– Ha nem vagyunk elég bátrak ahhoz, hogy kimondjuk: mindenkinek a határokon kívül kell maradnia mindaddig, amíg ügyükben döntés nem születik, bármilyen más határozatot is hozunk, az nem fog működni

– jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor miniszterelnök, Mateusz Morawiecki korábbi lengyel kormányfő és Fabrice Leggeri, az EU határvédelmi ügynöksége, a Frontex korábbi vezetője, a francia jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) párt listavezetője (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

– Amennyiben a migrációs csomag elfogadásának menete többségi szavazással történik és nem egyhangúsággal, az egész paktum nem fog működni, a végrehajtása pedig meg fog bénulni – mondta Orbán Viktor. Emlékeztetett: az Európai Bizottság az uniós bíróság elé idézte Magyarországot, mivel úgy találta, a magyar migrációs jogszabályok nem felnek meg az uniós jognak. Magyarország azonban ellenáll és harcol – emelte ki. Közölte azt is, hogy nem szabad elfelejteni a migráció megszervezését célul tűző Soros-tervet sem. 

– Mi egy szervezett csoport ellen harcolunk, amit Soros-birodalomnak neveznek. A Soros-hálózat ellen, ami civil szervezeteket fizet azért, hogy a jogi rendszerünket támadják, jogtalan tevékenységeket végeznek a nemzetünk ellen

– fogalmazott Orbán Viktor. A kormányfő kiemelte: ez mutatja, hogyan működik az Európai Unió, miként vonták be abba Soros Györgyöt, elfoglalva az unió számos intézményét, befolyásolva európai parlamenti képviselőket és más vezetőket.

– Ez ellenünk szól és arról, hogyan változtassák meg Európát, hogyan szüntessék meg és jelentéktelenítsék el a keresztény, konzervatív, nemzeti politikai vezetőket és szavazókat

– jelentette ki. A miniszterelnök hangsúlyozta: az úgynevezett liberálisok és a kommunisták közel állnak egymáshoz, mert mindketten szeretik a központi irányítású bürokratikus eljárásokat ahelyett, hogy a szabadságban hinnének. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a közép-európai tapasztalat szerint a korábbi kommunisták nagyon könnyen liberálissá változnak.

– Vigyázzanak, a liberálisok és a kommunisták azonos módon cselekszenek

– fogalmazott Orbán Viktor, majd hozzátette: példa erre Brüsszel, ahol a liberálisok úgy tesznek, mint az egykori kommunisták, a szólásszabadság pedig már nem létezik. Orbán Viktor az uniós politikáról azt mondta: az Európai Unió elmúlt öt éve a jelenlegi vezetés néhány céljának megvalósításáról szólt. A zöldátállás elbukott, mivel az szembemegy a gazdasági és ipari evidenciákkal – mondta. A zöldátállás nem lehet politikailag motivált. Ha mégis így van, az tönkreteszi az európai gazdaság versenyképességét. – Jelenleg itt állunk – hívta fel a figyelmet.

Az ukrajnai háború gazdasági hatásairól azt mondta, a jóakarat ellenére az európai gazdaság számára nehézséget okozó intézkedések születhetnek, ahogy az az európai gazdák esetében már látható. A megoldáshoz és a további krízisek elkerüléséhez meg kell határozni, hogy mit tegyen az EU a háború kérdésével. Ezt pedig, amennyire csak lehet, el kell választani Ukrajna uniós csatlakozásának kérdésétől – közölte.

A koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő uniós alapra (RRF) utalva Orbán Viktor emlékeztetett: a forrásokból Magyarország eddig egyetlen fillért sem kapott, az uniós alap a zsarolás eszközévé vált. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke egyértelműen megmondta: Magyarország a migrációs politikája miatt nem kapja meg a neki járó pénzeket – tette hozzá. Orbán Viktor kijelentette: a jelenlegi uniós vezetés minden jelentős kezdeményezése elbukott.

– A jelenlegi uniós vezetésnek mennie kell, és új emberekre van szükségünk. A terv az, hogy jövünk és elfoglaljuk Brüsszelt

– jelentette ki a miniszterelnök a belga fővárosban.

Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök a megbeszélést követően elmondta, hogy Lengyelországban tízmillióan szavaztak a migrációs paktum ellen. A lengyelek határozottan azt mondják, hogy az illegális migrációt meg kell állítani.

– Sajnos Donald Tusk miniszterelnök úgy döntött, figyelmen kívül hagyja szavazataikat és a népszavazást. Felszólítom a migrációs paktum megvétózására, mert erre megvan a jogalapja az Európai Tanácsban. Ezt követeli ma Lengyelország és egész Európa biztonsága

– fogalmazott a lengyel kormányfő.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a migrációról és a határvédelemről tartott panelbeszélgetésen az Európai Parlament brüsszeli épületében 2024. április 16-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.