Putyin űrbeli atomfegyverétől retteg az Egyesült Államok

Az amerikaiak szerint Moszkva azt tervezi, hogy nukleáris rakétákat állít Föld körüli pályára.

Forrás: Politico2024. 04. 07. 6:15
Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond Moszkvában 2024. március 23-án, a krasznogorszki Crocus városháza elleni fegyveres támadást követő napon. Fotó: Mikhail Metzel Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amerikai tisztviselők az Egyesült Nemzetek Szervezetét (ENSZ), valamint az olyan országokat, mint Kína és India, használják fel arra, hogy rávegyék Moszkvát, mondjon le az űrfegyver tesztelésére irányuló tervéről. Ezek a párbeszédek felgyorsultak az elmúlt hetekben, miután nyilvánosságra hozták az orosz űrfejlesztéseket.

John Plumb, az űrpolitikáért felelős védelmi miniszterhelyettes pénteken már azt mondta újságíróknak, hogy Washington megbeszéléseket folytat Oroszországgal a fegyvertervekről, ami nyilvánvalóan megerősíti, hogy Moszkva foglalkozik a témával.

Plumb kijelentette, hogy bár az orosz nukleáris műholdellenes fegyverek esetleges bevetése nem jelent közvetlen veszélyt a Földre, „szövetségeseinkkel és partnereinkkel együttműködünk, hogy meggyőzzük őket arról, hogy ez nem felelősségteljes ötlet”.

Plumb megjegyzései két hónappal azután hangoztak el, hogy az amerikai képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke, Mike Turner aggodalmára hívta fel a figyelmet Washingtonban, amikor súlyos nemzetbiztonsági fenyegetésre figyelmeztetett egy nyilatkozatban.

Ami a szövetségesekkel és partnerekkel folytatott munkát illeti, Plumb rámutatott az ENSZ erőfeszítéseire, hogy megerősítse az 1967-es világűrszerződés iránti elkötelezettségét, amely megtiltja a nukleáris rakéták használatát az űrben. Megjegyezte, hogy az Egyesült Államok a világűrben a normák betartatására összpontosít, nem pedig az új szerződésekre.

John Kirby nemzetbiztonsági szóvivő a héten azt mondta, hogy az Egyesült Államok támogatta azt az ENSZ-határozatot, amely óva intené az országokat attól, hogy atomfegyvereket állítsanak pályára, és azt mondta, Washington sürgeti Oroszországot a csatlakozásra.

Fontos megjegyezni, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a napokban kijelentette, nem áll szándékában atomfegyvert Föld körüli pályára állítani, hacsak nem fenyegetik Oroszországot közvetlenül. 

Borítókép: Putyin állítja, hogy nem akar atomfegyvereket az űrben (Fotó: AFP/Mikhail Metzel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.