Sokatmondó, hogy az EP elutasította a majdnem betiltott konzervatív konferencia vitáját

A balliberális oldal összeállt, hogy ne kaphasson vitalehetőséget a NatCon esete.

Forrás: MTI2024. 04. 23. 19:04
GÁL Kinga
Brüsszel, 2024. április 16. Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselõcsoportjának elnöke felszólal a Nemzeti Konzervativizmus Konferencián (NatCon) Brüsszelben 2024. április 16-án. MTI/AP/Virginia Mayo Fotó: Virginia Mayo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament plenáris ülésének szünetében magyar újságíróknak nyilatkozva Gál Kinga arra hívta fel a figyelmet, hogy a szólásszabadság védelmében javasolt EP-vita megtartásáról szóló szavazáskor összeállt az egész balliberális oldal, hogy egy ennyire jogos felvetés ne kaphasson vitalehetőséget abban az Európai Parlamentben, ahol – mint kiemelte – mindenről lehet vitázni. 

Mindaz, ami a múlt héten a konferencia körül történt, nevezetesen hogy három brüsszeli kerület polgármestere is megpróbálta megakadályozni a konferencia megtartását, azt bizonyítja, hogy „a balliberális oldalon nem létezik a véleménynyilvánítás és a gondolatnyilvánítás szabadsága”. A jogállamiság is addig fontos, ameddig az az ő érdekeiket szolgálja – jelentette ki a fideszes politikus. Gál Kinga elmondta, hétfőn levélben fordultak az Európai Parlament elnökéhez, és ebben az ügy melletti kiállásra szólították fel Roberta Metsolát azok az európai parlamenti képviselők, akik a múlt héten részt vettek a konferencia vitáin. 

A kérdés súlyossága megköveteli, hogy érdemi választ és egyértelmű kiállást várhassunk el az ügy mellett

– fogalmazott. Hangsúlyozta: az, hogy a történtek miatt az EP-képviselők nem emelnek szót, jól mutatja az Európai Parlament jelenlegi állapotát. A magyar képviselő sokatmondónak nevezte azt is, hogy az emberijog-védő civil szervezetek közül egy sem látott problémát a rendezvény betiltásában, ahogy „a véleménynyilvánítás, a sajtó- és gondolatszabadságot hangosan védő EP-képviselők” sem szóltak semmit sem, amikor a „gondolatrendőrség” akciója zajlott. 

Álszent, kettős mércével mérő politikai közösséggel van dolgunk. Nem engedjük magunkat elhallgattatni

– fogalmazott. Gál Kinga végezetül hangsúlyozta: változás kell Brüsszelben, mert csak ez tud ebben a „teljesen felborult értékrendű" politikai világban rendet tenni. Csak „a változás tud véget vetni a képmutató baloldali álláspont terjedésének, a kettős mércének”. „Össze kell fognunk, hogy a június 9-i európai parlamenti választás valódi változást hozzon az Európai Parlamentben” – tette hozzá nyilatkozatában a fideszes EP-képviselő.

Az esetre reagált Zsigmond Barna miniszterhelyettes is, aki szintén elítélte az EP döntését.

Szögezzük le: itt nem egy helyi ügyről van szó, Brüsszelben a háborúpárti baloldal megpróbálta elhallgattatni a békepárti véleményeket 

– írja Facebook-bejegyzésében a politikus.

Borítókép: Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke felszólal a Nemzeti Konzervativizmus Konferencián (NatCon) Brüsszelben 2024. április 16-án (Fotó: MTI/AP/Virginia Mayo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.