Zombidrog terjed Európában

Kongatják a vészharangot a hozzáértők, mert a xilazin elképesztően veszélyes drognak számít.

Forrás: Politico2024. 04. 10. 20:02
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A londoni King's College új kutatása szerint a xilazin, egy állatnyugtató, amelynek beceneve onnan ered, hogy nyílt fekélyeket okoz a bőrön, bejutott az Egyesült Királyság illegális kábítószerpiacára.

A szerdán közzétett kutatás alapján 16 embernél találtak xilazin tablettát az Egyesült Királyságban, közülük 11-en meghaltak. A halálos áldozatokat 2022 decembere és 2023 augusztusa között azonosították be.

A xilazin már itt van az Egyesült Királyság tiltott kábítószerpiacán. Sürgős intézkedésekre van szükség a heroint használók és a kábítószer-fogyasztók szélesebb körének megóvása érdekében az akut és krónikus egészségügyi ártalmaktól 

– áll a tanulmányban.

A xilazin Európába érkezése azzal fenyeget, hogy súlyosbítja a kontinens illegális kábítószer-problémáját. Az amerikai kábítószer-ellenes hatóság az elmúlt években számos olyan esetről számolt be, amelyekben a xilazint szintetikus opioid fentanillal keverték össze, amely a „leghalálosabb kábítószer-fenyegetés”, amellyel az Egyesült Államok valaha is szembesült.

A xilazin és az opioidok, mint például a fentanil és a heroin kombinációja „tranq dope” néven ismert. Az opioidokhoz hasonlóan ez a tranq dope is veszélyes szintre csökkentheti a légzést és a pulzusszámot. A Tranq kábítószer-fogyasztásának növekedése az Egyesült Államokban még súlyosbította a katasztrofális opioidhasználatot.

Viszonylag új fenyegetést jelent Európára

Az elmúlt években azonban rekordszámú kábítószer özönlött Európába és onnan kifelé, ami arra készteti az egymás ellen harcoló bűnbandákat, hogy példátlan mértékű erőszakot alkalmazzanak a becslések szerint évi 30 milliárd euró értékű tiltott piac ellenőrzésére. Az EU kábítószer-szakértői már figyelmeztettek arra, hogy a xilazin egyre gyakoribb Kelet-Európában.

A Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) legutóbbi, tavaly júniusban közzétett éves jelentése szerint a xilazin a Rigában összegyűjtött fecskendők 13 százalékában fordult elő, míg az észt rendőrség 2022-ben kezdte meg a kábítószer lefoglalását.

Az EMCDDA a xilazint és az új szintetikus opioidokat azonosította a jövőbeli fenyegetésként. Az új opioidok rendkívül hatásosak, és csak kis mennyiségű kábítószerre van szükség nagy mennyiségű adag előállításához, ami az életveszélyes mérgezés kockázatának teszi ki a felhasználókat – áll a gyógyszerjelentésben.

Borítókép: Ijesztő drog terjed Európában (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.