A magyar soros elnökségtől tart Roberta Metsola + videó

Már nagyon várja Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, hogy megkezdődjenek az Európai Unióval a csatlakozási tárgyalások Ukrajna EU-tagságáról. Álláspontja szerint erre belátható időn belül sor kerülhet, és már annak a várható dátuma is megvan, mikor lehet a közösség tagja a posztszovjet ország.

2024. 05. 10. 8:07
Press Conference Of President Of The European Parliament And President Of Ukraine In Kyiv, Amid Russia's Invasion Of Ukraine.
Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatóra érkezik Kijevbe 2024. május 9-én. Forrás: AFP/NurPhoto/STR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több jel mutat arra, hogy Ukrajna nagy léptekkel halad az EU-tagság felé – Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már arról beszélt csütörtökön, hogy várhatóan júniusban kezdődnek meg a csatlakozási tárgyalások.

Aktívan előkészítjük az Európai Unióhoz való közeledés következő szakaszát júniusra. Várjuk a csatlakozási keret elfogadását és az Ukrajna csatlakozásáról szóló tárgyalások tényleges megkezdését

– idézte az államfő csütörtök esti videóüzenetét a The Kyiv Independent angol nyelvű ukrán hírportál.

Zelenszkij szerint az Európai Uniónak egy olyan európai projektnek kell lennie, mely egyetlen országot sem hagy kívül azok közül, melyek valóban európai értékeket vallanak. Az ukrán elnök azt követően fogalmazta meg gondolatait az EU-tagsággal kapcsolatban, hogy csütörtökön Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke Kijevben járt. Látogatása során bejelentette, hogy 2024 első felének vége előtt meg kell kezdeni a hivatalos tárgyalásokat Ukrajna csatlakozásáról. – Optimista vagyok, az EU tagállamai júniusban jóváhagyhatják a tárgyalási keretet – fogalmazott. Beszédében azonban kitért a magyar soros elnökségre is:

Mint tudják, az EU Tanácsának magyar elnöksége július 1-jén kezdődik, ezért fontos, hogy előtte, még a belga elnökség alatt meghozzuk a szükséges döntéseket.

Előrejelzések szerint Ukrajna 2030-ban válhat az Európai Unió teljes jogú tagjává – legalábbis Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, valamint Katarina Mathernová, az EU ukrajnai nagykövete szerint. A posztszovjet országra addig viszont még temérdek feladat vár. Az utóbbi időben ugyanis egyre több korrupciós ügy látott napvilágot, az MTI csütörtökön számolt be arról, hogy az ukrán parlament támogatta azt a határozatot, amelynek értelmében menesztik Mikola Szolszkij mezőgazdasági és élelmezésügyi minisztert, akit állami földek illegális megszerzésével vádolnak.

Emellett pedig továbbra is napirenden van a nemzeti kisebbségek helyzete, köztük a kárpátaljai magyarok jogai.

Zelenszkij két nappal ezelőtt egyeztetett telefonon Orbán Viktor miniszterelnökkel. A megbeszélés után az ukrán elnök úgy fogalmazott, Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal.

 

Borítókép: Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatóra érkezik Kijevbe 2024. május 9-én (Fotó: AFP/NurPhoto/STR)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.