A sárkány évében – a magyar–kínai együttműködés a csúcson

Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke május 8. és 10. között Magyarországra látogat. A legmagasabb szintű rendezvény egyben része a magyar–kínai kapcsolatok felvétele 75. jubileumának. Az idei év eleje óta számos találkozóra került sor Budapesten és Pekingben, amelyek további lendületet adtak a kétoldalú együttműködésnek. Flamm Benedek László történész, külügyi szakértő írt a kínai sajtóban a találkozóval kapcsolatban.

2024. 05. 08. 8:55
Orbán Viktor (L) magyar miniszterelnök kezet fog Hszi Csin-ping kínai elnökkel 2019. április 25-én, Pekingben a második Öv és Út Fórum (BRF) keretében. Fotó: Andrea VERDELLI Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén hetente legalább 17 közvetlen járat közlekedik a két ország között. Ez a legmagasabb adat Közép-Európában. A közvetlen járatok fellendíthetik a gazdasági és kereskedelmi együttműködést, amihez társul az is, hogy ideiglenes vízummentességet vezettek be a két ország között – olvasható a kínai sajtóban megjelent véleménycikkben Flamm László külügyi szakértő véleménye. A médiával kapcsolatban pedig az MTVA és kínai partnerei által a közelmúltban aláírt megállapodás az emberek közötti kapcsolatok és a tágabb értelemben vett együttműködések tárházát jelenti – tette hozzá.

Orbán Viktor (b) magyar miniszterelnök kezet fog Hszi Csin-ping kínai elnökkel 2019. április 25-én. (Fotó: AFP/Andrea VERDELLI)
Orbán Viktor (b) magyar miniszterelnök kezet fog Hszi Csin-ping kínai elnökkel 2019. április 25-én. Fotó: AFP/Andrea Verdelli

2020-ban és 2023-ban a legtöbb befektetés Kínából érkezett Magyarországra, és részben ennek is köszönhető, hogy az ország az autóipar technológiai forradalmának közepette a világelsők közé került. Idén meghaladták a kétmilliárd dollárt a Magyarországra települt kínai cégek befektetései, és ez hozza a legtöbb gazdasági hasznot Magyarországnak. Emellett a beruházások 25 ezer munkahelyet teremtettek. A Kína és Magyarország közötti kétoldalú kereskedelem tavaly meghaladta a tízmilliárd dollárt, és idén ennél is magasabb számok várhatók. Ezek az adatok azt is jelentik, hogy nemcsak több kínai cég lép be Magyarországra, hanem egyre több magyar cég is keres üzleti lehetőséget Kínában – húzta alá a szakértő.

A soron következő elnöki látogatás tárgyalásainak egyik fő témája a gazdasági együttműködés továbbfejlesztése lesz. Hivatalos források megerősítették, hogy további együttműködési megállapodásokat írnak alá. A megállapodások közül kiemelt jelentőségű az, amely az Egy övezet, egy út programhoz kapcsolódó lehetséges magyarországi infrastrukturális fejlesztéseket tartalmazza, beleértve a vasúti, közúti és energetikai projekteket. Szóba kerülnek olyan politikai kérdések is, mint a nemzetközi béke és stabilitás.

A magyar–kínai diplomáciai év során indul az Európai Unió soros magyar elnöksége is, 2024. július 1-jével. Fél éven át az EU politikai napirendjének fontos témáiról tárgyalnak a soros magyar elnökség égisze alatt. Budapest ezért pragmatikus megközelítést kínálhat az EU Kína-politikájához – mondták a diplomaták. Valóban, az egyedi földrajzi adottságok és egyéb sajátosságok alapján új kezdeményezések elindítása Magyarország részéről bőven indokolt.

Magyarország hidat képez Nyugat és Kelet között. A keleti eredet tükröződik a magyarság gondolkodásában, nyitott hozzáállásában; tudásuk és kreativitásuk hozzájárult a múlt vívmányaihoz és találmányaihoz, amelyeket ma is világszerte csodálnak, és inspirálják a következő generációkat. Szent-Györgyi Albert orvosi Nobel-díjas, Bartók Béla, Kodály Zoltán zenei területen, Rubik Ernő, a Rubik-kocka feltalálója és a közelmúltban Karikó Katalin és Krausz Ferenc, akik 2023-ban kaptak orvosi és fizikai Nobel-díjat, csak néhány a legnagyobb nevek közül.

Ha gasztronómiáról és kulináris élvezetekről van szó, akkor a kínai fogyasztóknak nem kell bemutatni a világhírű magyar libamájat, a tokaji aszút és a mangalicát, melyek a kínai piac prémiumtermékei. Ezekhez a magyar termékekhez, valamint a liba-, kacsa-, marha-, nyúlhúshoz, tejhez, búzához, élő lóhoz és madártollhoz való hozzáférést a Peking által kiadott mezőgazdasági importengedélyek tették lehetővé. Magyarország ezzel Kína azon kereskedelmi partnerévé vált, amely a kelet-közép-európai országok közül a legtöbb mezőgazdasági termékcsoportra érvényes exportengedéllyel rendelkezik.

Folytatódik a magyar–kínai diplomáciai év. Új projektek kerülnek reflektorfénybe további együttműködések számára. Kínának és Magyarországnak jelenleg több mint negyven városi partnerségi együttműködése van, amelyek fellendítik a turizmust, és kulturális csereprogramokat generálnak. Így a kínaiak és a magyarok jobban megismerhetik a két ország kulturális örökséggel és értékekkel rendelkező régióit. A több mint kétszáz állami ösztöndíjnak köszönhetően évente számos magyar és kínai egyetemi hallgató, tudós, művész látogat egymás országába, és mesél élményeiről.

A médiakapcsolatok bővülése, az utazási lehetőségek, a városi partnerségek és csereprogramok, különösen a fiataloknak, közelebb hozzák az embereket és kultúrákat, és még több tartalommal töltik meg kapcsolataikat a gyakorlatban és a helyszínen. „Nincs lehetetlen, csak tehetetlen” – tartja a magyar közmondás. A Kínával való együttműködésnek vannak lehetőségei és kölcsönös előnyei. A kölcsönösen előnyös helyzet elérése sokáig eltarthat, és akarat, nyitottság, megértés, valamint barátságos légkör megteremtése szükséges hozzá – húzta alá a külügyi szakértő a véleménycikkben.

 

Borítókép: Orbán Viktor (b) magyar miniszterelnök kezet fog Hszi Csin-ping kínai elnökkel 2019. április 25-én, Pekingben a második Öv és út fórumon (Fotó: AFP/Andrea Verdelli)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.