Elfogatóparancs kiadását kérték az izraeli miniszterelnök ellen

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben háborús és emberiesség elleni bűnök feltételezett elkövetése miatt.

Forrás: MTI2024. 05. 20. 16:56
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/AFP pool)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karim Khan az interneten is elérhető közleménye szerint palesztin oldalon Jahja Szinvár, a Hamász gázai övezeti vezetője, Mohammed Diab Ibrahim al-Maszri, a Hamász katonai szárnyának főparancsnoka és Iszmail Haníje, a Hamász politikai irodájának vezetője ellen kérte elfogatóparancs kiadását. A palesztin vezetők elfogása melletti indokai között gyilkosságok elrendelése, túszszedés, nemi erőszak és egyéb szexuális erőszakos cselekmények elrendelése és elkövetése, kínzás és egyéb embertelen cselekmények elkövetése szerepel.

Irodám szerint alapos okkal feltételezhető, hogy az érintettek büntetőjogi felelősséggel tartoznak több száz izraeli civil meggyilkolásáért a Hamász és más fegyveres csoportok által október 7-én elkövetett támadások és az azóta tartó konfliktus során

– fogalmazott a főügyész. Megismételte felhívását az összes túsz azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására is. Az Izrael elleni vádakról Karim Khan azt írta: a hivatalom által összegyűjtött és megvizsgált bizonyítékok alapján alapos okkal feltételezik, hogy Benjamin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke és Joáv Galant, Izrael védelmi minisztere büntetőjogi felelősséggel tartozik a Hamász iszlamista terrorszervezet által október 7-én elkövetett terrortámadást követően és azóta a palesztin területeken háborús és emberiesség ellen elkövetett bűncselekményekért.

A bíróság főügyésze a vádak között egyebek mellett a civilek éheztetését, szenvedés és súlyos testi károsodás okozását, kegyetlen bánásmód alkalmazását, szándékosan elkövetett gyilkosságokat, a polgári lakosság elleni támadások szándékos elrendelését és üldöztetés okozását sorolta fel.

Hivatalom azt állítja, hogy a feltételezett háborús bűnöket az Izrael és a palesztin területek közötti, valamint az Izrael és a Hamász közötti fegyveres konfliktus során követték el. Állításunk szerint az emberiesség elleni bűncselekményeket a palesztin polgári lakosság elleni széles körű és szisztematikus támadás részeként követték el hivatalos állami politika részeként. Értékelésünk szerint ezek a bűncselekmények a mai napig folytatódnak

– írta közleményében a főügyész. A rendelkezésre álló bizonyítékok szerint Izrael szándékosan és szisztematikusan fosztotta meg a polgári lakosságot Gáza minden részében az emberi túléléshez nélkülözhetetlen eszközöktől és az élelmiszertől – tette hozzá.

Kiemelte: Izraelnek, mint minden államnak, joga van lépéseket tenni lakosságának védelmében. Ez a jog azonban nem mentesíti Izraelt vagy egyik államot sem azon kötelezettsége alól, hogy megfeleljen a nemzetközi humanitárius jognak. Katonai céljainak elérésére Izrael azonban olyan eszközöket választott, amelyek szándékosan halált, éhezést, nagy szenvedést, valamint súlyos testi vagy egészségkárosodást okoznak a polgári lakosságnak – jegyezte meg. Khan leszögezte: mind a palesztin, mind az izraeli vezetők felelősek a felsorolt bűncselekmények elkövetéséért.

Válasz Izraelből

Nem kellett sokat várni arra, hogy Izrael reagáljon.

Erkölcsi vakság egy sorba állítani az izraeli vezetőket és a Hamász palesztin terrorszervezet vezetőit

– írta Beni Ganz izraeli miniszter, a hadikabinet tagja a közösségi oldalán. 

Izrael a legigazságosabb háborúba kezdett, miután egy terrorista szervezet mészárlást hajtott végre polgárai ellen. Izrael a történelem legmorálisabb módján harcol, ragaszkodva a nemzetközi joghoz, igazságszolgáltatási rendszere független és erős. A polgárainak védelméért harcba szállt ország vezetőit egy sorba állítani a vérszomjas terroristákkal erkölcsi vakság, és megsérti az ország polgárainak védelmére vonatkozó kötelezettségét és lehetőségét” – hangsúlyozta. „Az ügyész kérésének elfogadása letagadhatatlan történelmi bűn lenne

– írta Ganz.

Borítókép: Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.