Ez Brüsszel ördögi terve a migránsokkal + videó

Egész Európát elárasztaná az illegális bevándorlókkal az EU vezetése. Brüsszel nem akarja megállítani a migrációt, amely hatalmas veszélyt rejt magában. Elég emlékezni a 2015-ös röszkei csatára, az M5-ös autópályán történtekre, vagy a szerb oldalon az elmúlt években mindennapossá váló lövöldözésekre. A brüsszeli migrációs nyomás nem enyhül.

2024. 05. 08. 17:26
null
Párizs, 2024. április 30. Migránsok összeszedik holmijukat az egyik párizsi migránstábor, a Saint Gervais-templom és a városháza közötti felszámolásakor, 2024. április 30-án. MTI/EPA/Teresa Suárez Fotó: Teresa Suárez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is megoldatlan a migrációs helyzet Európában. A megállás nélküli migrációs nyomás komoly biztonságpolitikai kockázatot jelent, Brüsszel mégis erősködik, és mindenki számára kötelezővé teszi a migrációs paktum elfogadását. A kezdeti szolidaritás a bürokraták parancsává vált. Pedig a tapasztalat már bizonyította: amelyik országot elözönlik a migránsok, ott előbb-utóbb a konfliktus, a leszámolás és a rettegés lesz úrrá. A brüsszeli migrációs nyomás, az új migrációs törvény csak bajt hozhat ránk. Az EU migrációs politikája a gyakorlatban megbukott.

Angela Merkel német kancellár plakátját tartja kezében egy migránslány Budapest belvárosában 2015. szeptember 4-én. Brüsszel ránk erőltetné a migrációt. (Fotó: AFP PHOTO / KŐHALMI PÉTER)
Angela Merkel német kancellár plakátját tartja kezében egy migráns lány Budapest belvárosában 2015. szeptember 4-én. Brüsszel ránk erőltetné a migrációt (Fotó: AFP/Kőhalmi Péter)

A 2015-ös Willkommen

Európát elárasztották a migránsok – 2015-től hatalmas intenzitással, az európai országok törvényeit és lakosainak jogait semmibe véve óriási tömegek érkeztek két fő útvonalat használva: az olasz partokat elérő földközi-tengerit és a szárazföldön át vezető, emiatt biztonságos és közkedvelt balkánit. A migránsok többsége Szíriából és Afganisztánból indult meg szerencsét próbálni. 

Menedékkérő szelfit készít Angela Merkel német kancellárral 2015. szeptember 10-én. (Fotó: BERND VON JUTRCZENKA / DPA / AFP)
Menedékkérő szelfit készít Angela Merkel német kancellárral 2015. szeptember 10-én. Fotó: DPA/AFP/Bernd Von Jutrczenka

A több tucat vagy akár több száz migránsból álló hordákat főként fiatal férfiak alkották.

A 2015-ös válságra reagáló európai uniós migrációs és menekültügyi jogalkotási folyamatban a szolidaritás és felelősségvállalás váltak azokká a kifejezésekké, amelyek mögé el lehetett rejteni a meghatározó vezetők által diktált politikai tartalmakat. Ha visszatekintünk, Angela Merkel korábbi német szövetségi kancellár 2015 augusztusának végén olyan nyilatkozatot tett közzé, amely szerint a Szíriából érkezett személyeket nem küldi vissza abba az EU-s országba, ahol beléptek. Ez után szeptemberben úgy fogalmazott Angela Merkel, hogy „a politikai menedékjogra jogosultak befogadásának nincs felső korlátja”.

Magyarország és a migrációs nyomás

A balkáni útvonalon, vagyis Törökországon, Görögországon, Észak-Macedónián és Szerbián át érkező migránstömegek a síneket követve, Röszkénél léptek be illegálisan Magyarországra, és bár a magyar hatóságok igyekeztek rávenni őket, hogy fáradjanak el a regisztrációs pontokra, ők ezt figyelmen kívül hagyták. 

M1-es autópályán migránsok vonulnak (Fotó: Havran Zoltán)
M1-es autópályán migránsok vonulnak (Fotó: Havran Zoltán)
M1-es autópályán migránsok vonulnak (Fotó: Havran Zoltán)
M1-es autópályán migránsok vonulnak (Fotó: Havran Zoltán)

Volt, hogy ideiglenesen az M5-ös autópályát is lezárták, mert több száz migráns tört ki a gyűjtőpontról, és gyalog indult meg Budapest felé.

Migránsok állnak szemben rendőrökkel az M5-ös autópályán Röszke közelében 2015. szeptember 7-én. (Fotó: MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely)
Migránsok állnak szemben rendőrökkel az M5-ös autópályán Röszke közelében 2015. szeptember 7-én. Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A budapesti Keleti-pályaudvaron is tarthatatlanná vált a helyzet. 2015. szeptember 1-jén megjelent cikkében az Origó azt írta, menekültek százai rekedtek a budapesti Keleti pályaudvaron, ahová abban a reményben érkeztek, hogy feljutnak egy Németországba tartó vonatra. 

 

Tiltakozó migránsok a pályaudvarnál. (Fotó: Kurucz Árpád)
Tiltakozó migránsok a pályaudvarnál. (Fotó: Kurucz Árpád)

A zsúfolt épületben tarthatatlanná vált a helyzet, a rendőrség vetett véget a várakozásnak, lezárta és kiürítette a pályaudvart – írta a cikk szerzője.

A helyszínen készült drámai fotókon az látható, ahogy a magyar rendőrök minden erejükkel igyekeznek kordában tartani a kiabáló, kapálózó tömeget. A kiterelt migránsok utána a pályaudvar előtt kezdtek tüntetésbe.

 Migránsok várakoznak a Keleti pályaudvaron 2015. szeptember 13-án. (Fotó: MTI Fotó: Kallos Bea)
Migránsok várakoznak a Keleti pályaudvaron 2015. szeptember 13-án. Fotó: MTI/Kallos Bea

A magyar megoldás és a röszkei csata

Magyarország kormánya már 2015 júniusában bejelentette a műszaki határzár építését (azaz a négy méter magas és 175 kilométer hosszú kerítést a déli, szerb határ mentén). A következő lépés szeptemberben jött, amikor Magyarországban életbe lépett a jogi határzár is. A preventív lépések fokozására (ami a magyar–horvát határ lezárását is jelentette) azért is volt szükség, mert a nyugati vezetők nyilatkozatai tovább gerjesztették a migrációt.

A migránsokat azonban nem érdekelte a kerítés, úgy gondolták, ők a törvényen felül állnak, és joguk van kedvükre átlépni a határokat. Elgondolásukat pedig erőszakkal is készek voltak véghez vinni. 2015. szeptember 16-án agresszív migránsok csoportja rátámadt a magyar határőrökre. Az azóta röszkei csata néven ismertté vált összecsapás során a migránsok a lezárt határ előtt gyűltek össze, és kövekkel, téglákkal, faágakkal és minden mozdítható, fegyverként használható tárggyal dobálták a szolgálatot teljesítő, az országot és egész Európát védő magyar egyenruhásokat.

 Törtek-zúztak, gyújtogattak, jelentős kárt okozva a határ szerbiai oldalának infrastruktúrájában.

 

Migránsok állnak szemben rendőrökkel az M5-ös autópályán Röszke közelében 2015. szeptember 7-én. (Fotó: MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely)
Az egymást hergelő, kiabáló, kerítést rugdosó migránsok ultimátumot adtak: ha nem engedik be őket, áttörik a kerítést. Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Az egymást hergelő, kiabáló, kerítést rugdosó migránsok ultimátumot adtak: ha nem engedik be őket, áttörik a kerítést. A magyar hatóságok előbb igyekeztek jobb belátásra bírni a migránstömeget, még arab tolmácsot is hívtak, hogy legyen a segítségükre. 

Az illegális határátlépésre készülő férfiak azonban nem voltak hajlandók együttműködni. A magyarok végül kénytelenek voltak könnygázt és vízágyút bevetni. 

A zavargásban húsz rendőr sérült meg. Több migránst is előállítottak, köztük Ahmet H.-t, a támadás egyik fő irányítóját, akit annak ellenére, hogy a baloldal már-már mártírrá avatott, és sztárügyvéd védett, négy évre börtönbe zártak, majd kitoloncoltak.

Magyarország azóta is minden erejével azon van, hogy megvédje határait migrációs nyomástól. 

Magyarország határait megvédtük, és azóta is minden nap megvédjük

 – írta 2022-ben, pontosan hét évvel a röszkei csata után Facebook-oldalára a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor később egy videót is kitett a közösségi oldalaira, amelyben jelezte: most már határvadászok védik Magyarország déli határát.

A 2015-ben felépült magyar határzár megtette hatását. 

A migránsok nem tudtak többé tömegesen bejutni az ország területére. 

Próbálkozások persze továbbra is voltak, létrákkal és drótvágókkal felfegyverkezve érkeztek a határhoz, hogy aztán átvágják magukat a kerítésen.

A magyar hatóságok azonban ezeket a próbálkozásokat rendre megakadályozták, a migránsokat pedig visszairányították a szerb oldalra.

Soros és az ellenzék is beszállt

2015 szeptemberének végén még Soros György is beszállt a ringbe és a MarketWatch oldalán megjelent írásában megerősítette, hogy a menedékkérőket az európai kapacitásoknak megfelelően kell elhelyezni. 

Ebben a javaslatban már visszacseng az elosztások és kvóták rendszere, de írt még többek között közös EU-s menekültügyi és migrációs hivatal felállításának szükségességéről, és kritizálta a magyarországi gyakorlatot. Soros azzal támadta Orbán Viktort, hogy alárendeli a menedékkérők jogait a határok védelmének.

Magyarországra a migrációt feltartóztató politikája miatt egyre nagyobb nyomást helyeztek a nemzetközi, különösen az európai uniós porondon. Ami a belpolitikai állapotokat illeti a hazai ellenzék szokásához híven kritikátlanul csatlakozott ahhoz, hogy az európai közvélemény elől elrejtsék, hogy az unió milyen átformálása vette kezdetét 2015 után.

Csak néhány példa:

– 2015-ben Kunhalmi Ágnes műbalhénak nevezte a migránsáradatot.

– A DK elnöke a déli határ mellett közölte: a migráció nem rejt veszélyeket.

– Az (akkoriban) MSZP EP-képviselőjeként jegyzett, Ujhelyi István azt hangoztatta, hogy nem lesz kötelező betelepítési kvóta.

– Dobrev Klára az ufókhoz hasonlította a kormány migrációs narratíváját, mondván, hogy egyik sem létezik.

– Mirkóczi Ádám, egykori jobbikos, majd a teljes baloldal támogatását élvező politikus rémhírterjesztésnek nevezte a bevándorlási tervekről szóló nemzeti konzultációt.

Lövöldözés, embercsempészet, rettegés – ettől védte meg a határkerítés Magyarországot

Miközben Magyarországon rendeződött a helyzet, a balkáni országokban egyre súlyosabbá vált a migrációs nyomás. A feltorlódott migránsok ugyanis nem tudtak merre menni, ezért a határ közelében táboroztak le, hogy aztán időről időre megpróbáljanak átlógni a kerítésen. 

Egyre több házat vettek birtokukba, elárasztották a boltokat, utcákat, parkokat, köztereket, a határ menti erdősávot pedig teljes mértékben uralmuk alá vonták. A Vajdaság északi részén lévő települések migránsgettókká váltak. Szabadka, Horgos, Zombor – csak néhány település azok közül, melyek éveken át szenvedtek a migránsok állandó jelenlététől.

Idővel az embercsempészbandák is megjelentek, melyek busás összegeket szedtek be a migránsoktól, cserébe azt ígérték, segítenek nekik átjutni a kerítésen. Fegyvereket is bevetettek céljaik eléréséhez. 2022 nyarán történt az első súlyos leszámolás. A V4NA nemzetközi hírügynökség cikksorozata szerint Szabadkán, a határ menti erdőben történt lövöldözés, melyben egy migráns meghalt, több pedig megsérült. 

Egyes információk szerint azonban ennél jóval több sérült és halott lehet

 – írta akkor a V4NA.

Egy másik cikkükben pedig már azt írták, az erdőt ellenőrzésük alatt tartó afgánok és marokkóiak véres leszámolása történt a városszéli erdőben: 

A migránsok akkor estek egymásnak, amikor afgánok egy csoportja betört egy másik illegális banda táborába, majd automata fegyverekkel felvértezve tüzet nyitott az ott lévőkre. A puskák mellett késekkel is rájuk támadtak... egész nap háborús hangulat volt az észak-szerbiai városban. Folyamatos hozták ki a sérülteket a mentősök az erdőből, szinte percenként hangos szirénaszóra lehettek figyelmesek a helyiek.

Az erdőkből kihallatszó fegyverropogás idővel mindennapossá vált. A helyiek esténként otthonukba visszahúzódva, rettegve várták, hogy véget érjenek a borzalmak.

A migránsok közötti fegyveres konfliktus nem korlátozódott az erdő sötétjére. Tavaly szeptemberben Szabadka egyik központi bevásárlóközpontjának parkolójában, a délutáni csúcsforgalom idején lőttek le egy migránst. 

A parkolóban a hétvégi bevásárlásukat intéző egészségügyi dolgozók látták el a sérültet, majd a mentők is kiérkeztek, akik elszállították a hangosan jajveszékelő, s ezzel mindenkit halálra rémítő migránst. A rendőrök a helyszínről két illegális bevándorlót vezettek el

 – írta az eset kapcsán a Magyar Nemzet.

Szerbiában is betelt a pohár

Az éveken át tartó rettegésnek tavaly októberben lett vége, egy három áldozatot követelő horgosi leszámolás után Alekszandar Vucsics szerb államfő kijelentette: 

A migránsok nem használhatják fel a területünket konfrontációra, gondoskodunk ennek leállításáról, ha kell, a hadsereget is bevonjuk... Be fogjuk ezt fejezni.

A következő napokban aztán a rendőrség, csendőrség és katonaság egységei soha nem látott akciót indítottak a határ menti térségben, méterről méterre tisztították meg az erdőt.

A migránsokat elszállították, fegyvereiket lefoglalták, ideiglenes tákolmányaikat lebontották. Az egyenruhások azóta is az erdőkben állomásoznak, ezzel megakadályozva, hogy a migránsok visszatérjenek. A helyiek azonban továbbra is attól tartanak, amint enyhül a szigor, a migránsok újra visszaveszik a hatalmat.

Nem szűnt meg a migrációs nyomás

Az útvonal megváltozott, a migrációs nyomás azonban nem szűnt meg. 

Azok a bevándorlók, akik Észak-Macedónián vagy Bulgárián keresztül érkeznek Szerbiába, többnyire már nem a szinte átjárhatatlanná vált magyar határ felé, hanem Bosznia-Hercegovina irányából haladnak tovább az unió felé

– írtuk idén februári cikkünkben a Migrációkutató Intézet elemzése alapján, melyből az is kiderült, hogy bár a nyugat-balkáni útvonalon regisztrált migránsok száma 31 százalékkal csökkent a 2022-es adatokhoz viszonyítva, továbbra is a második legforgalmasabb útvonalnak számít.
Boszniai hivatalos adatok szerint csak 2023-ban 30 ezer migráns vonult át az országon, hogy aztán belépjen az Európai Unióba.

Nem csak a balkáni maradt aktív, a Földközi-tengeren át húzódó, olasz partokat célzó útvonalon is hatalmas a migrációs nyomás. 

Migránsok lepték el Lampedusát, nagy a baj az olasz szigeten

 – írtuk egy hónapja. Valóságos migrációs válsághelyzet van ezeken a területeken.

Bár télen jellemzően csökken a délolasz partokat érő migrációs nyomás, a jó idő beálltával újra megindul az, és egy-másfél nap alatt akár ezer illegális bevándorló is kiköthet.

A tömegben pedig rendszeresek a konfliktusok, a kiabálás, verekedés, elégedetlenkedés. A menedékkérők befogadása tehát nem olyan egyszerű, mint azt Brüsszel gondolja.

A helyiek attól tartanak, idén nyáron is marad a migrációs nyomás, és ismét át kell élniük az évek óta tartó poklot. „...rettegnek az olasz emberek, a tengerpartjukra sem mernek lemenni, annyi a migráns” – jellemezte a helyzetet tavaly az Origo.

Brüsszeli gyakorlat: zsarolás, hazudozás, sárdobálás

Az Európai Bizottság, mint a jogszabályjavaslatok kidolgozója végig támogatta a migráció-barát narratívákat. Ursula von der Leyen elődje, Jean-Claude Juncker személyesen is alkalmazta az összes, ma is jól ismert brüsszeli stratégiát. Elsősorban a zsarolás már akkor megjelent, amikor 2015-ben felvetette, hogy EU-s pénzek megvonásával járjon, ha egy tagállam ellenzi a menekütkvóták renszerét. Ezt a javaslatot akkoriban a német belügyminiszter, Thomas de Maiziére is helyesnek találta. A német tárcavezető úgy fogalmazott, hogy az elképzelést elutasító országokkal „nem történik semmi, hiszen a menekültek elkerülik őket, és ezért beszélnünk kell a nyomásgyakorlás eszközeiről”.

Másodszor megjelent a probléma valódi jelentőségének elhazudása is. 2018-ban, a választásokra készülve Juncker egy interjúban úgy fogalmazott, hogy „meglehet, hogy a migrációs tematika fontos, de semmi esetre sem a legfontosabb problémánk”.

Akkor úgy vélte, hogy a témát türelmesen kell elmagyarázni az embereknek és azt is elmondta, hogy a populisták „csak hangoskodnak, de nincsenek konkrét megoldási javaslataik korunk kihívásaira”. Ezzel el is jutunk a harmadik meghatározó brüsszeli trendhez, a politikai sárdobáláshoz. 

Szerintem az EPP alapját alkotó kereszténydemokrata értékeket már nem lehet összeegyeztetni a Fidesz politikájával

 – mondta Jean-Claude Juncker, amikor arról kérdezték, hogy miért engedi, hogy Orbán Viktor „megússza” az „Európa elleni kirohanásait”. Ez az az örökség, amit Ursula von der Leyen is megörökölt és Magyarország stabil álláspontja végett szintén gyakorolt is. A bizottság jelenlegi elnökének végeláthatatlan nyilatkozata született hasonló stílusban, de legismertebbé az vált, amikor 2024 januárjában Von der Leyen nyíltan kijelentette, hogy húszmilliárd eurót továbbra is visszatartanak Magyarországtól, többek között az LMBTQ-jogokkal, a tudományos szabadsággal és a menekültügyi jogokkal kapcsolatos aggályok miatt.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az ellenzéki német Kereszténydemokrata Unió, a CDU a berlini kongresszusán 2024. május 8-án. (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az ellenzéki német Kereszténydemokrata Unió, a CDU a berlini kongresszusán 2024. május 8-án. (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

Brüsszeli háborús és migrációs nyomás

Arra, hogy miért kellett olyan jelszavak, mint a szolidaritás és felelősségvállalás mögé rejteni a valódi politikai célokat az európai közvéleményben kell keresni a választ. Magyarországgal ellentétben a tagállamokban soha nem kínálták fel feketén-fehéren, hogy döntsenek arról, hogy szeretnének-e kötelezően előírt migránsbetelepítéseket vagy sem. Ehelyett a tagállamok túlnyomó részében arról értesülhettek az emberek, hogy az Európai Unió csak egyre több lépés és döntés mentén menedzseli a migrációt, aztán egyszer csak ott tartunk, hogy még a teljesen elkötelezett kormányok, mint az új, Donald Tusk vezette lengyel kormány is kritikusan áll a kvóták előtt.

EU migrációs paktum valódi egyetértés hiányában

Az európai migrációs és menekültpolitika megszervezése 2015 óta foglalkoztatja kiemelten a jogalkotókat. Végeláthatatlan lista tárul elénk, ha szemügyre vesszük, hogy hány lépésben jutottunk el a mai állapotokig.

Az első években sok figyelmet kapott a „menekültek sürgős szükségleteinek kielégítése” és az életek megmentése, de előbukkantak a belső szolidaritás megerősítésére vonatkozó felhívások is. Amikor abban az értelemben lecsillapodott a 2015-ben tetőzött válság, hogy már nem olyan hírek uralták a sajtót, amelyek arról számoltak be, hogy hány ember veszett oda a tengeren a gumicsónakokon és egyéb veszélyes módokon tett bejutási kísérletek mentén, az Európai Unió eljutott az első mérföldkőig.

Ez a 2020 őszén, az Európai Bizottság által ismertetett Migrációs és Menekült Paktumról szóló javaslat volt. A javaslat szerint a tagállamok választási lehetőséget kaptak volna, hogy a bevándorlók befogadásán, visszatelepítésén vagy más operatív úton járulnak hozzá a „közös európai felelősségvállaláshoz”.

Ekkorra már tisztán kialakult Brüsszel kommunikációs stratégiája a migráció kezelése kapcsán: a vállalás soha nem a migráció megállítása, maximum a menedzselése volt. Emellett a kezdetektől fogva rendszeresen szeretik ismételni a deportálási és visszaküldési mechanizmusokat, ezekről azonban gyakorlatilag senki sem tudja, hogy pontosan mit takarnak, és hogy hogyan képzelik az évek óta illegálisan Európában tartózkodó – esetenként azóta családdal kiegészült – migránsok visszaküldését. 

Az intézményközi egyeztetésre a tagországok megosztottsága miatt három évvel a paktumtervezet bemutatása után került sor. A megosztottságnak jól érthető okai vannak, elég csak Európa térképére nézni vagy visszaemlékezni, hogy 2015-ben melyik országról szóló hírek lepték el a sajtót. Olaszország, Málta, Ciprus, Görögország és Spanyolország az úgynevezett frontországok csoportjába sorolandók, így ők váltak a kötelező szétosztás legerősebb hangjaivá. 

A tagállamok másik csoportja, az úgynevezett tranzitországok értelemszerűen ellenezték a kvóták rendszerét. Az Európai Unió Tanácsa, azaz a tagállamok miniszterei minősített többség útján, tehát teljes egyetértés hiányában tudtak csak megállapodásra jutni.

Az új rendszer világos: a bizottság minden évben meghatározza az esedékes áttelepítések számát illetve az összeget, amivel ki lehet váltani azt. A 2024 februárjában elfogadott dokumentum alapján egy személy „értéke” húszezer eurót, azaz hozzávetőleg 7,5–8 millió forintot tesz ki. Az Európai Parlament elé kerülő tíz pontból álló csomag összes eleme megszavazásra került végül idén áprilisban. Jöhet Brüsszel szerint a kvótamigránsok rendszere, vagyis a migránsok szétosztása.

Nem működik a kvótarendszer a szakértő szerint

A lapunk által megkérdezett szakértő szerint az új migrációs paktumba foglalt relokációs (más néven kvóta-) rendszer egy újfajta megközelítéssel próbálkozik: lehetőséget ajánl fel a tagállamoknak, hogy amennyiben nem szeretnének migránsokat befogadni, ezt anyagi hozzájárulással is kiválthatják (mint ahogy a litvánok tennék) vagy a szolidaritási mechanizmuson keresztül segítséget nyújthatnak a frontországoknak és a befogadóországoknak. 

Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője kiemelte:

mint láthatjuk, az új rendszerrel sokan elégedetlenek. Magyarországon és Lengyelországon kívül Szlovákia, a korábban említett Litvánia, valamint a Mediterrán Ötök országai, avagy Spanyolország, Olaszország, Málta, Görögország és Ciprus sem támogatja ebben a formájában az elképzelést. A kvótarendszer nem pusztán egy népszerűtlen, hanem egy ineffektív intézkedés is, amint ez kiderül a balti államok példájából. 2015-ben Észtország, Lettország és Litvánia befogadta a kvótamigránsokat, akiknek több mint 90 százaléka pusztán egy év leforgása alatt Nyugatra szökött.

Gönczi Róbert hozzátette: 

A legnagyobb kihívást továbbra is azt jelenti, hogy az irreguláris migránsok érkezésüket és menedékkérelmi igényeik benyújtását követően az európai jogok értelmében nem tarthatók fogva, így szabadon mozognak az unió területén, kitoloncolásuk nehézkessé válik. Erre jelenthet megoldást Olaszország Albánia-terve, mely hasonló logikát követ, mint az Egyesült Királyság Ruanda-terve, és melynek értelmében a menedékkérelmi eljárás lefolytatásának végéig az irreguláris migránsoknak az unió területén kívül kéne maradniuk és csak a pozitív elbírálást követően léphetnének be a schengeni övezetbe.

A szakértő aláhúzta: hasonló megközelítést tartana elfogadhatónak Csehország és Dánia is, amelyek nemrég hivatalos levélben kérték az Európai Bizottságot, fontolják meg az olasz megoldás kiterjesztését. A levélhez csatlakozott többek közt Hollandia, Olaszország és a balti államok is.

Borítókép: Migránsok összeszedik holmijukat az egyik párizsi migránstábor, a Saint Gervais-templom és a városháza közötti felszámolásakor, 2024. április 30-án (Fotó: MTI/EPA/Teresa Suárez)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.