Ezért figyel ma a világ az orosz fővárosra

Ma iktatják be ötödik elnöki ciklusára Vlagyimir Putyin orosz elnököt Moszkvában. A Kreml egyik legszebb terme ad otthont a ceremóniának.

Forrás: TASZSZ2024. 05. 07. 7:06
Vlagyimir Putyin orosz államfő
Vlagyimir Putyin orosz államfő (Fotó: MTI/EPA/Kreml pool/VALERIY SHARIFULIN / KREMLIN POOL / POOL)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Élőben közvetíti az orosz állami televízió ma moszkvai idő szerint déltől Vlagyimir Putyin orosz elnök beiktatását – írja a TASZSZ orosz hírügynökség. Az esemény budapesti idő szerint 11-kor kezdődik.

Az államfő az ötödik ciklusát kezdi meg, miután márciusban fölényes győzelmet aratott a rekordrészvétellel megtartott elnökválasztáson. Putyin először 2000-ben lett az Oroszországi Föderáció elnöke, majd 2004-ben újraválasztották. 2008 és 2012 között a miniszterelnöki posztot töltötte be, 2012-ben azonban ismét ő lett az államfő, immár hat évre, és 2018-ban is újraválasztották.

A beiktatási ceremónia dátuma már hagyománynak számít, csakúgy, mint a helyszíne, a Szent András rend csarnoka a Kremlben. Az ünnepség során a megválasztott államfő leteszi a hivatali esküt. A meghívottak között a hagyományoknak megfelelően ott vannak Oroszország Föderációs Tanácsának tagjai, az állami duma képviselői, az alkotmánybíróság bírái, az Oroszországi Föderáció kormányának és a szövetségi hatóságok képviselői, továbbá az országba akkreditált diplomaták.

Nem képviselteti magát az ünnepségen az Egyesült Államok és az Európai Unió tagállamainak többsége – számol be róla a Reuters hírügynökség.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz államfő (Fotó: MTI/EPA/Kreml/Valeriy Sharifulin)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.