Komoly csörte robbant ki Lengyelországban, miután Mateusz Morawiecki interjút adott a Mandinerek

Keményen összecsapott a lengyel kormánypárt és az ellenzék.

2024. 05. 02. 20:55
Borítókép: Mateusz Morawiecki korábbi lengyel miniszterelnök beszédet mond a kétnapos Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC Hungary) második napján a Millenárison 2024. április 26-án. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelenlegi lengyel kormányzó liberális-balközép koalíció és hívei körében vihart kavart, és Mateusz Morawiecki előző miniszterelnök és hivatali utódja, Donald Tusk között pengeváltást okozott az az interjú, amely a Mandiner legutóbbi számában jelent meg a volt lengyel kormányfővel.

 

Morawiecki részt vett és április 26-án felszólalt a Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC Hungary) budapesti rendezvényén. A Mandiner ez alkalomból készített vele exkluzív interjút.

Az interjút szemléző PAP lengyel állami hírügynökség kiemelte a volt kormányzó, jelenleg legerősebb ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság (PiS) politikusának azokat a szavait, melyek szerint a Lengyelországtól visszatartott uniós pénzek kifizetésének egyetlen feltétele Brüsszel részéről „a Polgári Platform (Donald Tusk kormányfő pártja) és szövetségeseinek hatalomba való visszatérése volt”. 

Morawiecki szerint az uniós pénzek blokkolása az Európai Bizottság által kísérlet volt arra, hogy befolyást gyakoroljanak a demokratikus választások eredményére egy szuverén tagországban, ami súlyos fenyegetést jelent a demokráciára és az egész európai projektre. – Lehet, hogy Donald Tuskot széles mosollyal és vállveregetéssel fogadják a brüsszeli szalonokban, de ez nem fog visszatükröződni az Európai Bizottság politikájában – vélekedett Morawiecki, aki szerint a bizottság állandóan bővíti a szerződésekben rögzített jogköreit, és Tusk csak egy eszköz az Európai Néppárt céljainak eléréséhez.

A PAP kiemelte, hogy Budapest különböző pontjain plakátok jelentek meg a hetilap címoldalán látható képpel, melyen a volt lengyel miniszterelnök látható, alatta azzal a szöveggel, hogy „Brüsszel fenyegetést jelent az európai demokráciára”. 

A hírügynökség kitért Morawiecki véleményére azzal összefüggésben, hogy a Fidesz alkalmasint csatlakozna az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsaládjához. Mint mondta, nem lát okot arra, hogy ez a júniusi EP-választások után ne történhetne meg. Ismertette a lengyel álláspontot az orosz–ukrán háborúról is, miközben hangsúlyozta, hogy minden opciót mérlegelni kell a háború megállítása érdekében. A migrációról szólva rámutatott, hogy ha Orbán Viktor nem hozta volna meg döntését a 2016-os migránsválság idején, ma Európában káosz lenne az illegális bevándorlás miatt.

Lengyelországban csütörtökön a Lengyel Köztársaság zászlajának napját ünnepelték. Donald Tusk – a lengyel nemzeti lobogó színeire utalva – azt írta az X platformon: „Akinek fehér-piros a szíve, az soha nem tűzi ki a fehér zászlót”.

EU-belépésünk évfordulóján azt hirdette Budapesten egy oroszbarát hetilapban, hogy Brüsszel (nem Moszkva) fenyegetést jelent az európai demokráciára. Plakátok, újságcímlapok. Valaha az ilyeneket hasznos idiótáknak nevezték. Legjobb esetben

– írta Tusk.

Morawiecki nem maradt adós a válasszal.

A második világháború kitörésének évfordulóján ön azt ígérte, Putyinnal együtt vigyázni fog arra, hogy Moszkvába állandóan folyjanak a milliárdok az orosz gázért cserébe. Jobb lenne, ha hallgatna. A reset (újraindítás) politikáját Oroszországgal nem tudja kiradírozni a történelemből

 – írta Morawiecki Tusk 2007–2014 közötti első miniszterelnökségének korszakára utalva, amikor a jelenlegi kormányfő felettébb szívélyes viszonyt ápolt Moszkvával és személyesen Vlagyimir Putyinnal.

Mint ismert, a Tusk-kormány hivatalba lépése után egyik első intézkedésével megszüntette az előző parlament által – nem sokkal a kormányváltás előtt – életre hívott, a lengyel politikára gyakorolt orosz befolyást vizsgáló bizottságot. A testület kiemelten foglalkozott volna Donald Tusk szerepével ebben az összefüggésben.

Borítókép: Mateusz Morawiecki korábbi lengyel miniszterelnök beszédet mond a kétnapos Konzervatív Politikai Akció Konferencia második napján a Millenárison 2024. április 26-án. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.