Orosz–ukrán háború: őszintén vallott az ukrán miniszter a súlyos helyzetről

A nyugati országok le vannak maradva az orosz védelmi ipar fejlődéséhez képest, erről Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter beszélt egy interjúban.

2024. 05. 02. 18:04
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter (Fotó: MTI/AP/Reuters pool/Johanna Geron)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kijev továbbra is sürgeti a nyugati országokat, hogy még több fegyverrel támogassa a hadsereget az orosz–ukrán háborúban. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Foreign Policy magazinnak azt mondta, hogy a Nyugatnak nem Ukrajna részéről kell keresnie a megoldandó problémákat, hanem sokkal inkább a saját háza táján kell megoldani egy súlyos lemaradást.

A háború szempontjából nemcsak a mennyiség és a minőség számít, hanem az időzítés is. Sajnos el kell ismernem, hogy Ukrajna szövetségesei az erőfeszítéseik ellenére is késésben vannak az ütemtervhez képest. Néhányan közülük nagy erőfeszítéseket tesznek, de ha megnézem, mit ért el Oroszország a védelmi ipari termelésének helyreállításában, és mit ért el eddig az egész Nyugat, akkor szembe kell néznünk az igazsággal, és el kell ismernünk, hogy Oroszország hatékonyabb a háborús erőfeszítéseiben. Ez felvet egy alapvetőbb kérdést a Nyugat számára: ha ebben a konkrét háborús erőfeszítésben nem tud elég hatékony lenni, akkor mennyire lehet hatékony, ha más hasonló méretű háborúk és válságok törnek ki?

– tette fel a kérdést az ukrán tárcavezető, amivel egyúttal kétlábbal taposott bele abba a közegbe, amely mindent megtesz azért, hogy segítse az orosz–ukrán háborúban Kijevet. Kuleba az interjúban az amerikai politikusokhoz is szólt, és azt szorgalmazta, hogy a katonai segítségnyújtás terén ne habozzanak, és kezeljék ellenségként Oroszországot. Úgy vélte, hogy nem lehet tárgyalni az oroszokkal, amíg Vlagyimir Putyin az elnök. Az ukrán külügyminiszter ezzel sokadjára szögezte le, hogy Ukrajna nem kíván béketárgyalásokat folytatni az orosz–ukrán háború lezárásáról.

Borítókép: Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter (Fotó: MTI/AP/Reuters pool/Johanna Geron)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.