„Őrültség lenne, ha uniós katonák avatkoznának be az orosz–ukrán konfliktusba”

Matteo Salvini olasz kormányfőhelyettes erős kritikát fogalmazott meg Emanuel Macron francia elnök háborús politikájával kapcsolatban.

2024. 05. 10. 5:25
SALVINI, Matteo
Milánó, 2023. február 13.
Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, a Liga párt elnöke egy milánói sajtóértekezleten 2023. február 13-án, miután a jobbközép pártok elnökjelöltje gyõzött az elõzõ napi lombardiai és laziói tartományi választáson.
MTI/EPA/ANSA/Matteo Bazzi
Fotó: Matteo Bazzi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A júniusban esedékes európai parlamenti választások közeledtével egyre nagyobb nyomás nehezedik a tagállamok vezetőire. Bár az olasz kormány korábban fegyverszállítmányokkal támogatta Ukrajnát a védekezésben, katonák küldésétől elzárkózik. Emanuel Macron francia elnök ugyanakkor a közelmúltban több alkalommal is hangot adott azon szándékának, hogy francia csapatokat küldenének Ukrajnába. 

A Liga főtitkára megdöbbenve vette tudomásul, hogy Macron után Mario Monti volt olasz miniszterelnök is beszélt arról, hogy olasz csapatokat kellene küldeni az ukrán frontra. Salvini a sajtónak úgy nyilatkozott, veszélyesnek tartja a hasonló kijelentéseket, véleménye szerint ezeknek az embereknek „kezeltetniük kellene magukat”. 

Súlyos kijelentésnek tartom, hogy Monti azt állította, olasz katonákat kellene a harctérre küldeni, hogy életüket veszítsék Ukrajnáért. Menjenek inkább ők Ukrajnába!

– jelentette ki kategorikusan Salvini. 

A híradások szerint a Liga megkérte a francia nagykövetet, látogasson el az római parlament európai ügyekért felelős bizottságba, hogy tisztázzák Macron kijelentéseit, és az olasz fél nyomatékosítsa, kizártnak tartják, hogy olasz katonák menjenek a frontra.  

Őrültség lenne, ha uniós katonák avatkoznának be az orosz–ukrán konfliktusba, a Liga kormánypárt kizártnak tartja ennek bármifajta lehetőségét

– hangsúlyozta Alessandro Gilgio Vigna, a Liga képviselője. 

Tommaso Foti, az Olasz Testvérek párt képviselőházi frakcióvezetője úgy nyilatkozott, nem szükséges más tagállamok vezetőinek kijelentéseit kommentálni, ők saját kormányuk nevében szólalnak fel. 

Antonio Tajani külügyminiszter a Hajrá, Olaszország! elnöke nyomatékosította: Itáliának nem áll szándékában katonákat küldeni Ukrajnába. Mint mondta,

Olaszország nem áll háborúban Oroszországgal, csupán Ukrajna szabadsághoz való jogát védelmezi.

A tárcavezető azt is hangsúlyozta az Ukrajnának juttatott fegyverkészletek kizárólag ukrán területen használhatók, semmiképpen sem Oroszország területén. 

Borítókép: Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, a Liga párt elnöke (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Matteo Bazzi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.