Szijjártó Péter: Magyarország kiváló példa a józan észre alapozott gazdasági sikerekre

A nyugati és keleti vállalatok magyarországi együttműködése jó példa arra, hogy a világ gazdasági vezetői még nem vesztették el a józan eszüket, és az ideologikus megközelítések nem írták felül teljesen a racionalitás szempontjait – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Párizsban.

Forrás: MTI2024. 05. 02. 16:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) miniszteri tanácsának ülése előtt arról számolt be, hogy a jövő történelemkönyveiben a mostani évek a veszélyek koraként lesznek említve, ugyanis a világ ma súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, amelyek egyben a gazdaságra is negatív kihatással vannak. Ezért aggodalmát fejezte ki bizonyos, alapvetően liberális politikusi reakciók kapcsán, amelyek alapján a világ ismételt blokkosodásának hosszú távú kockázatával kell számolni, márpedig szavai szerint ezen Magyarország mindig rajtavesztett.

Mi amellett érvelünk, hogy egy más típusú választ adjunk a mostani kihívásokra, s a következő időszak a világban a blokkokra szakadás helyett az összeköttetésekről szóljon. És azt szeretnénk, ha kitörölnénk a nemzetközi politikai szótárakból azokat a kifejezéseket, mint a decoupling vagy a de-risking, amelyek kulturáltnak tűnő kifejezései annak, hogy válasszuk szét egymástól a keleti és a nyugati gazdaságokat

– mondta. – Mi azt szeretnénk, ha a politikai vezetők nem lehetetlenítenék el a civilizált kelet–nyugati együttműködést, és azt szeretnénk, ha a politikai vezetők nem lehetetlenítenék el azt, hogy egy egységes, tisztességes világkereskedelmi és világgazdasági rendszer működjön a következő időszakban – tette hozzá.

Szijjártó Péter igen fontosnak nevezte, hogy az ideológiák és a dogmatikus megközelítések ne írják felül a józan észre, a racionalitásra alapuló megközelítést, minthogy ennek nyomán a világ egészen biztosan rosszabb, kevésbé biztonságos helyzetbe kerülne.

 

Az, hogy a remény nem veszett el teljesen, abból látszik, hogy a világ gazdasági vezetői, a gazdasági életben tevékenykedő vezetők azért nem vesztették el teljesen a józan eszüket

– vélekedett. Erre pedig Magyarországot hozta fel kiváló példaként, megjegyezve, hogy hazánkban mindhárom nagy német autógyártó jelen van, s ezzel párhuzamosan a három legnagyobb kínai elektromosakkumulátor-gyártó is. Rámutatott, hogy a nyugati vállalatok elektromobilitási stratégiájukban alapvetően számolnak a keleti beszállítókkal, és ezen szereplők között a lehető legszorosabb az együttműködés Magyarországon. Példaként említette a paksi bővítést is, amely beruházáson az orosz fővállalkozó mellett német, amerikai, francia alvállalkozók dolgoznak.

A miniszter üdvözölte, hogy az OECD vezetői, akiknek a megválasztását a kormány is támogatta, megőrizték még a józan eszüket, és nem engedték, hogy átpolitizálódjon a szervezet működése.

Ezért az OECD bővítési stratégiáját is támogatjuk, és örülünk annak, hogy olyan új, nagy gazdasággal rendelkező országok, mint Indonézia és Thaiföld is kifejezték csatlakozási szándékukat

– közölte. – A lényeg tehát, hogy a világ gazdasági vezetői, úgy tűnik, azt a reményt adják nekünk, hogy azért még nem vesztették el teljesen a józan eszüket, és van remény arra, hogy a józan észre, racionalitásra alapuló politika felülkerekedjen az ideológiákra és dogmatikus megközelítésre alapuló politikák fölött – összegzett.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Forrás: Facebook/Szijjártó Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.