Veszélyes járvány terjed Európában és az Egyesült Államokban

Valódi hosszú távú veszélyt jelent a világ demokráciáira az a radikalizálódás, ami az Egyesült Államok felsőoktatási intézményeiben tapasztalható – hívta fel a figyelmet egy professzor. A jelenség Európában is riasztó méreteket öltött.

2024. 05. 02. 18:42
Palesztinpárti tüntetők megerősítik a barikádjaikat a Kaliforniai Egyetemen (UCLA) 2024. május elsején
Palesztinpárti tüntetők megerősítik a barikádjaikat a Kaliforniai Egyetemen (UCLA) 2024. május elsején (Fotó: MTI/EPA/Allison Dinner)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább tombol az antiszemitizmus az amerikai egyetemeken. Egy felsőoktatási intézmény campusán egymás után jelennek meg a palesztinokkal való szolidaritást jelképező sátortáborok. A radikalizálódott diákok azonban jóval tovább mennek, mint az együttérzés kifejezése: olyan Izrael-ellenes jelszavakat hangoztatnak, mint például „A folyótól a tengerig”, ami gyakorlatilag felhívás Izrael eltörlésére.

A legnagyobb figyelmet a New York-i Columbia Egyetemen tartott demonstráció kapta. A diákok (és a közéjük beszivárgók) elfoglalták a rektori hivatalnak is otthont adó Hamilton épületet. Az egyetem vezetése sokáig nem tett semmit, de végül kihívták a rendőrséget, amely két óra leforgása alatt rendet tett: felszámolták a sátortábort, kiürítették az elfoglalt épületet, és többeket letartóztattak – írja a Fox News amerikai televíziós hálózat.

Egy másik New York-i intézményben, a Fordham Egyetemen a vezetés viszonylag gyorsan lépett, és segítségül hívta a rendőröket.

A leghíresebb elit egyetemek egyikén, a Yale-en a tüntetők az amerikai zászlót is leeresztették, és a palesztin lobogót vonták fel helyette.

A Dél-floridai Egyetemen tíz Izrael-ellenes tüntetőt tartóztattak le, 

az egyiküknél fegyver is volt. 

A rendőröknek könnygázt is be kellett vetniük a tiltakozás felszámolására.

Kaliforniában a Stanford Egyetem vezetése az FBI-nak továbbította egy Hamász palesztin terrorszervezet harcosaiéhoz hasonló zöld fejpántot viselő férfi fotóját.

Szintén Kaliforniában, a Kaliforniai Egyetem Los Angeles-i campusán is heves jelenetek zajlottak. A tüntetők az intifádát (a palesztinok Izrael elleni felkelését) éltették, és Izrael-ellenes jelszavakat kiabáltak. Az egyetem vezetése akkor hívta ki a rendőrséget, amikor a palesztinbarát tüntetők szembekerültek az Izrael-pártiakkal

A Breitbart amerikai hírportál közzétett egy videót a Georgetown Egyetem campusán található sátortáborról.

Olyan, mint egy zenei fesztivál. Kíváncsi vagyok, mit éreznének, ha katonák ereszkednének le az égből, és elmondhatatlan szörnyűségeket követnének el

− írta a videóhoz az egyik kommentelő, a Hamász palesztin terrorszervezet által Izrael ellen elkövetett október 7-i támadásra utalva.

Míg az egyetemek többségének vezetősége igyekszik inkább kimaradni a történésekből, a Brown Egyetem beadta a derekát: októberben szavazást tartanak az Izraellel való kapcsolat megszakításáról.


Úgy tűnik, a radikalizálódott diákok és az Izrael-párti tüntetők egyetlen dologban értenek egyet. Az Alabamai Egyetemen egymással farkasszemet néző palesztinbarát és Izrael-párti tüntetők teljes egyetértésben kívánták a pokolba Joe Biden amerikai elnököt.

Bár a Biden-kormányzat nem volt hajlandó egyértelműen elítélni az Izrael-ellenes demonstrációkat, már a baloldalon is akadnak olyanok, akik felhívják a figyelmet a jelenség veszélyeire. A CNN amerikai hírtelevízió egyik műsorvezetője, Dana Bash például az 1930-as évek Európájában uralkodó antiszemitizmushoz hasonlította a helyzetet.

Elfogadhatatlan, hogy a zsidó diákok a saját iskolájukban nem érzik magukat biztonságban, és ez most túlságosan is gyakori

– világított rá a televíziós.

Amit most látunk, az 2024-ben, Los Angelesben az 1930-as évek Európáját idézi. És ezt nem csak úgy mondom. A félelem most érezhető a zsidók körében az országban

– idézte Basht a Breitbart.

A jelen egyetemi hallgatói lesznek a jövő vezetői – hívja fel a figyelmet a probléma egy másik aspektusára a Columbia Egyetem egyik professzora, Ran Kivetz, hozzátéve, hogy a diákok radikalizálódása egyáltalán nem új keletű jelenség, már évtizedek óta folyik, és

valódi hosszú távú veszélyt jelent az Egyesült Államokra és a demokráciákra világszerte.

Nem csak Amerikában tombol az antiszemitizmus

Azonban az antiszemitizmus előretörése messze nem csupán az Egyesült Államokban okoz problémát. Európa számos nagyvárosában tartottak Izrael-ellenes tüntetéseket, Londonban például hónapok óta szinte hetente vannak sokszor erőszakba forduló megmozdulások, amelyek ellen a rendfenntartók csak ímmel-ámmal lépnek fel.

Ami azonban a napokban Hamburgban történt, az már a baloldali politikusoknál is kiverte a biztosítékot. A Németország északi részén található kikötővárosban nagyjából ezerfős tömeg követelte, hogy vezessék be a kalifátust, ami gyakorlatilag nem más, mint az iszlám vallási törvénye, a saría szélsőséges értelmezésén alapuló kegyetlen vallási diktatúra.

Borítókép: Palesztinpárti tüntetők megerősítik a barikádjaikat a Kaliforniai Egyetemen 2024. május elsején (Fotó: MTI/EPA/Allison Dinner)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.