Zelenszkij őszinte vallomása: 120-130 F–16-os választja el Ukrajnát a győzelemtől

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az AFP-nek adott exkluzív interjújában kijelentette, hogy Oroszország várhatóan fokozza offenzíváját északkeleten, és figyelmeztetett, hogy a szükséges légvédelemnek a negyedével rendelkezik Kijev.

2024. 05. 18. 12:02
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Antony Blinken amerikai külügyminisztert fogadja Kijevben 2024. május 14-én, az Ukrajna elleni orosz háború idején.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Antony Blinken amerikai külügyminisztert fogadja Kijevben 2024. május 14-én, az Ukrajna elleni orosz háború idején. Fotó: MTI/AP/AFP pool/Brendan Smialowski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz erők, amelyek az elmúlt hónapokban csak mérsékelt előrenyomulást értek el, május 10-én meglepetésszerű támadást indítottak Harkiv térségében, amely másfél év alatt a legnagyobb területi nyereséget eredményezte. Zelenszkij elmondta, hogy az orosz csapatoknak sikerült 5-10 kilométert haladniuk az északkeleti határ mentén, mielőtt az ukrán erők megállították őket. De arra számít, hogy ez egy nagyobb offenzíva része volt csak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök reagál, miközben egy F-16-os vadászgépen ül az észak-dániai Vojensben lévő Skrydstrup légibázis hangárjában 2023. augusztus 20-án. Washington közölte Dániával és Hollandiával, hogy engedélyt kapnak arra, hogy átadják F-16-os vadászgépeiket Ukrajnának, ha az ország pilótáit kiképzik azok üzemeltetésére - közölte az amerikai külügyminisztérium 2023. augusztus 18-án.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök reagál, miközben egy F–16-os vadászgépen ül az észak-dániai Vojensben lévő Skrydstrup légibázis hangárjában 2023. augusztus 20-án. Washington közölte Dániával és Hollandiával, hogy engedélyt kapnak arra, hogy átadják F–16-os vadászgépeiket Ukrajnának, ha az ország pilótáit kiképzik azok üzemeltetésére – közölte az amerikai külügyminisztérium 2023. augusztus 18-án (Fotó: Szergej GAPON / AFP)

„Nem mondom, hogy ez nagy siker (Oroszország számára), de józanul kell gondolkodnunk, és meg kell értenünk, hogy egyre mélyebbre hatolnak a területünkön” – mondta az ukrán elnök. Zelenszkij szerint a helyzet a harkivi régióban nem jó, de „ellenőrzés alatt tartják”.

Az elnök megismételte a szövetségesekhez intézett kéréseit, hogy küldjenek több légvédelmi és vadászrepülőgépet Oroszország légi fölénye ellen. 

„Ma körülbelül 25 százalékával rendelkezünk annak, amire szükségünk van Ukrajna megvédéséhez. A légvédelemről beszélek” – mondta. Ukrajnának 120-130 F16-os vadászgépre vagy más fejlett repülőgépre van szüksége ahhoz, hogy légi paritást érjen el Oroszországgal – tette hozzá Zelenszkij.

Tegyük hozzá, hogy jelenleg egyes források szerint  az orosz légierő 912 vadászrepülőgéppel rendelkezik, amelyeknek közel 25 százaléka elfogási feladatokra szolgál.
 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Antony Blinken amerikai külügyminisztert fogadja Kijevben 2024. május 14-én, az Ukrajna elleni orosz háború idején  (Fotó: MTI/AP/AFP pool/Brendan Smialowski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.