A hadsereg egykori vezetője rákoppint a rendőrök orrára

MTI

2016. február 19., péntek 20:55

Az egyiptomi elnök utasította pénteken a belügyminisztert, hogy számoltassa el az állampolgárokkal szemben indokolatlanul erőszakos rendőröket, és készítsen elő törvényjavaslatot az ilyen esetek megelőzésére és büntetésére.

Az elnöki fellépés előzménye, hogy egy rendőr „tiszteletlenség” miatt agyonlőtt egy taxisofőrt a fővárosban. Az ügy miatt tüntetés robbant ki, és több száz feldühödött ember blokád alá vette a kairói rendőrség főigazgatóságát.

A hivatalos beszámoló szerint a rendőr egy vita miatt lőtte fejbe a sofőrt, s emiatt annak barátai és rokonai meg akarták lincselni, de sikerült elmenekülnie. A vita oka az volt, hogy a fiatal gépkocsivezető nem volt hajlandó elvinni a rendőrt az úti céljához az általa ajánlott összegért.

A belügyi tárca közleményt adott ki, amely szerint eljárást indítanak minden rendőr ellen, aki megsérti a törvényeket. A rendőröket nem fogják megvédeni törvényellenesen – mondta egy szóvivő.

Túl kegyetlenek

Egyiptomban a közvéleményt egyre inkább felháborítja a rendőri brutalitás. Az előző héten orvosok tartottak ritkaságnak számító tüntetést, mert a rendőrök megverték két kollégájukat, aki nem volt hajlandó hamis látleletet kiadni.

Mindez Kairó El-Mataréja nevű szegénynegyedében történt, amely gyakran ad témát a sajtónak, leginkább az ott elkövetett rendőri túlkapások, nemegyszer a helyi rendőrőrsön tisztázatlan körülmények között elhunyt letartóztatottak miatt.

A rendőri erőszak az egyik fontos kiváltó oka volt a 2011 januárjában kezdődött tüntetéseknek, amelyek Hoszni Mubarak elnök megbuktatásához vezettek.

Nem egyértelmű, sikeres volt-e a forradalom

Öt évvel ezelőtt lázadt fel a Mubarak-rezsim ellen Egyiptom népe, ám azóta rosszabb lett a helyzet, mint Mubarak alatt. Egy ott élő magyar nő szerint nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy nem volt sikeres a forradalom, míg a szakértő szerint előfordulhat, hogy a közeljövőben a nép békés úton váltja le a jelenlegi vezetőt. De a rezsimet nem. Cikkünk itt.