A roma menedékkérők őrizetbe vételét fontolgatja Kanada

PR

2012. augusztus 19., vasárnap 13:22, frissítve: vasárnap 17:33

A kanadai szövetségi kormány kész megfontolni, hogy őrizetbe vegyék a roma menedékkérőket, amennyiben a legutóbbi intézkedésekkel nem sikerül korlátozni a menedékkérők számát – derül ki a The Canadian Press független hír- és sajtóügynökség birtokába került dokumentumokból, amelyeket több kanadai médium is ismertetett honlapján vasárnap.

A kanadai határőrség (CBSA) belső jelentése szerint határozottabb intézkedésre lehet szükség, ha az illegális menedékkérelmek kiválasztásának és elutasításának a folyamata nem elég gyors, és nem sikerül csökkenteni az európai roma kérelmezők számát. További elrettentő intézkedéseket tanulmányoznak, és ezek között van a menedékkérők őrizetbe vétele is. A jelentés még az előtt készült, hogy a konzervatív kanadai kormány júniusban megszigorította az úgynevezett hamis menedékkérőkre vonatkozó jogszabályokat.

Az új jogszabály felhatalmazná Vic Toews közbiztonsági minisztert, hogy nevezze meg a „hamis menedékkérőket”, hogy Kanadába érkezésükkor őrizetbe vehessék őket. A törvénymódosítást várhatóan az év végéig fogadják el. Vic Toews hivatala nem közölte, hogy a minisztérium szándékozik-e ilyen intézkedéseket hozni. Szóvivője, Julie Carmichael csak annyit közölt, hogy a döntést a kanadai törvényeknek megfelelően hozzák meg.

Vízumkötelezettség lehetne a megoldás

Több olyan esettel találkoztak a kanadai bevándorlási hivatal, a határőrség és a Bevándorlási és Menekültügyi Tanács munkatársai az utóbbi években, amikor a bevándorlók jogi képviselői szakmailag és etikailag is megkérdőjelezhető módon jártak el – írta korábban a Magyar Nemzet.

Torontóban egy emberkereskedő hálózat újabb tagjait vették őrizetbe a közelmúltban, akik hamiltoni családi vállalkozásuknál illegálisan bevándorolt magyarországi romákat foglalkoztattak. A banda egyik vezetője hónapokkal azelőtt távozott Kanadába, hogy társtettesként folytatólagosan elkövetett zsarolás és csalás miatt elmarasztalták Veszprémben. Karádi Ferenc az azóta Kanadából kitoloncolt élettársával és testvérével éveken át tartott rettegésben pápai vállalkozókat. A férfit Kanadában februárban 6 év szabadságvesztéssel sújtották.

Az áldozatok felhajtóját május elején ítélték el. Mint arról korábban beszámoltunk, a banda egy bérgyilkost is felfogadott, hogy megölesse Kanadába csábított áldozatait, valamint két rendőrt és az ügyben eljáró ügyészt.

Tavaly a legtöbb kanadai menedékkérő Magyarországról érkezett. Összesen 4442 magyar kérelmet iktattak, többségüket a kanadai hírügynökség szerint gyaníthatóan romák adták be. Szinte valamennyit elutasították vagy elálltak tőlük. A CBSA jelentése szerint rövid távon a „leghatásosabb” megoldás a vízumkötelezettség bevezetése lenne ezen kelet-európai országok állampolgárai számára. A határőrség jelentése szerint „egyes magyarországi kérelmezők lényegében azért utaznak Kanadába, hogy kihasználják a társadalombiztosítást, és részesüljenek az egészségügyi rendszer nyújtotta privilégiumokból”.

Tanulmányozzák a helyzetet

A Magyarországról érkező menedékkérők száma rohamosan megnőtt 2009 júniusa óta, amikor a kanadai kormány vízumkényszert vezetett be Csehország állampolgárai számára, ahonnan szintén számos menedékkérő érkezik Kanadába. A jelentés szerint a magyar menedékkérők őrizetbe vétele azt jelentené, hogy a gyermekek is rács mögé kerülnének a szüleikkel együtt. A tavalyi év utolsó tíz hónapjában a torontói Pearson nemzetközi repülőtérre érkező közel 3000 ezer magyar menedékkérő háromnegyede családként érkezett. Az állampolgársági és bevándorlási ügyek minisztériumának szóvivője, Bill Brown elektronikus levelében azt közölte, hogy a tárcánál számos tényezőt tanulmányoznak, mielőtt döntenének a vízumkényszer bevezetéséről, és hozzátette, hogy a minisztérium jelenleg „tanulmányozza” a magyarországi helyzetet.

A törvényes menedékkérők is rács mögé kerülnének?

Lorne Waldman, a Menekültek Jogait Védő Ügyvédek Szövetségének elnöke figyelmeztetett, hogy a törvény elfogadása esetén annak több rendelkezése ellentétes lehet az önkényes őrizetbe vételeket megakadályozó Jogok és Szabadságjogok Kanadai Chartájával. Egyes ország vagy földrajzi régió megcélozása azt eredményezné, hogy a törvényes menedékkérőket is őrizetbe vennék az illegális menedékkérőkkel együtt. Hosszú időre rács mögött maradnának, amíg az aktájukat tanulmányozzák, és lelki traumákat szenvednének el – figyelmeztetett.

Hazug vádak

Magyarország készül a Kanadába korábban kivándorolt romák tömeges visszatelepülésére, miután az észak-amerikai állam parlamentje elfogadta a menekültügyi rendszert átalakító törvényt – nyilatkozta júniusban az Észak-Magyarországnak Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője.

Már késő ősszel vagy a tél elején érvénybe léphet Kanadában a szigorított menekültügyi rendszer, ha a képviselők háza által hétfőn megszavazott törvényjavaslatot a szenátus is elfogadja.

Mint arról az MNO beszámolt, hazug vádakkal teli dokumentumot adott be a kanadai parlament bevándorlásügyi bizottságnak a közép-európai cigányok befogadására specializálódott torontói Roma Community Center vezetője, Gina Csányi-Robah. A hazánkkal szembeni vádakat az Országos Roma Önkormányzat és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is visszautasította.

Jason Kenney még áprilisban azt nyilatkozta: a kanadai kormány mindeddig nem tudta megállítani azoknak a romáknak az áradatát, akik vissza akarnak élni az ország menekültügyi rendszerével.

Forrás: MTI, MNO