A gondolkodó metálbanda

Ismerik azt az amerikai rockzenekart, amelyik megalakulásakor „a gondolkodó ember metálbandájaként” definiálta magát, alapító-dalszerző-frontemberük Bartók-rajongó, eredetileg dzsessz­zenésznek tanult, továbbá fennállásuk alatt végig képtelenek voltak azt csinálni, amit vártak tőlük? Az idén 30 éves Helmet a kerek évfordulót egy 30 állomásos Európa-turnéval ünnepli, és természetesen Budapestre is ellátogatnak: ma a Dürer Kertben adnak egy 30 számos koncertet, rendhagyón és sokat ígérőn előzenekar nélkül. Page Hamilton zenekarvezető és csapata visszatérő vendég nálunk, ­2010-es Seeing Eye Dog lemezük limitált kiadására egy A38-as koncert anyagából is válogattak.

Juhász Kristóf
2019. 09. 24. 14:51
null
Az antisztár és csapata sodró energiájú zenét hoz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1989-ben New Yorkban alakult Helmet nevével először a kilencvenes években találkoztam a Metal Hammer magazinban – akkoriban a kézről kézre járó, rongyosra másolt magnókazettákon túl rendszerint onnan tájékozódtunk a rockzenei újdonságokról, és a Page Hamilton vezette csapat bizony újdonság volt a javából. A metálos szubkultúra külsőségei és belsőségei felől nézve pofátlanul meghökkentő volt a rövid hajú, tetoválatlan, pólós-gatyás társaság, akik inkább szabadnapos bérszámfejtőkre hasonlítottak, mint rocksztárokra. Az anno kötelező, napjainkban inkább öniróniával kezelt szex, drogok és rock and roll-köröket sem futották le, vagyis minden különösebb svindli nélkül játszották azt a zenét, amit akartak.

Az 1992-es Meantime vagy az ­1994-es Betty lemezük máig hivatkozási alap, és közmegegyezésesen óriási hatást gyakoroltak olyan bandákra, mint a Korn, a Linkin Park, a Tool, a Limp Bizkit, a Pantera vagy a Mastodon. Zenéjük sokféle jelzőt kapott már, mint a kategorizálhatatlan csapatoké általában: alternatív metál, kísérleti metál, noise rock, hardcore punk. Fölösleges megpróbálni igazságot tenni a modern rock átláthatatlan zsánereinek és szubzsánereinek világában, egyvalami biztos: a Helmet alapvetően kemény, zúzós, szikár, precíz gitárriffekre épít, a vaskos pillérek között pedig mindenféle váratlan ínyencség jelenik meg: ­dzsessz, funk, blues, avantgarde.

Az antisztár és csapata sodró energiájú zenét hoz

A Betty mind a mai napig személyes kedvencem tőlük, azt a fajta abszurd humort képviseli a zenében, mint Les Claypool és a Primus vagy Mike Patton (Faith No More, Mr. Bungle, Fantomas). Ha valaki most ismerkedik a Helmettel, mindenképpen ezt a lemezt ajánlom: ma is ugyanolyan friss, üde, játékos, pofátlan és vicces, mint 1994-ben – nyilvánvalóan jócskán megelőzte korát.

Page Hamilton egyébként idén 59 éves, és a koncertfelvételek tanúsága szerint ma is ugyanolyan sodró energiá­val bonyolítja a ritmusképleteket és az akkordmeneteket, mint harminc évvel ezelőtt. És miközben a világ egyik leg­eredetibb rockzenésze, ma is úgy fest, mint egy kirándulás közben eltévedt könyvelő. Biztosra veszem, hogy ma este a Dürer Kertben is hatalmas bulira számíthatunk a derék anti­sztártól és csapatától, vájtfülűeknek és tombolni vágyóknak egyaránt ajánlott. És az is biztos, hogy itt nem lesznek a színpadon felfújható krokodilzombik, se digitális vámpírlányok, amikkel oly sok sztár igyekszik elűzni saját önismétlő unalmát. Saját útjukat járó, autonóm zenészembereket hallunk majd, akik nagyon jól zenélnek. Mi kell még?

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.