Fürge rókalábak tánca

A győri Vaskakas Bábszínház előadásának érdekessége, hogy az állatok feje báb csak, amelyet a bábosok a kezükben tartanak, a testük viszont a bábművészek teste.

2020. 03. 08. 9:14
null
Vuk megtanulja, hogy miként lehet életben maradni ebben a világban Forrás: Vaskakas Bábszínház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden nemzedék imádja a Vukot, Fekete István ifjúsági regényét, aki egyébként Jókai mellett minden idők legolvasottabb magyar írója. Fekete István nem kevés állattörténetet írt, de a Dargay Attila által rendezett Vuk című filmnek köszönhetően ez lett a legismertebb műve. Most a győri Vaskakas Bábszínház vitte színre a kis rókakölyök kalandjait Markó Róbert rendezésében.

Az előadás érdekessége, hogy az állatok feje báb csak, amelyet a bábosok a kezükben tartanak, a testük viszont a bábművészek teste, amelynek mozgása a kortárs tánc legizgalmasabb jellem­zőit hordozza magán. A koreográfus Ladányi Andrea volt, aki minden állatot egyedi mozgással ruházott föl. Annyira izgalmas mozdulatok sorát láthatták a leginkább gyermekekből álló nézők a premieren, hogy az előadás után több gyermek meg is próbálta utánozni a szarvas, a béka és a róka mozgását.

Vuk megtanulja, hogy miként lehet életben maradni ebben a világban
Fotó: Vaskakas Bábszínház

Kultúrkörünk megmaradása érdekében az egyik legfontosabb, amit tehetünk, hogy színházba visszük a gyerekeket, megszerettetjük velük azt a varázslatos világot, amely az ókortól napjainkig az egyik legfontosabb szórakozási lehetősége és kulturális élménye az európai embernek. Viszont nagyon fontos, hogy a gyerekek milyen előadásokat látnak. Ladányi Andrea és Markó Róbert munkájának jelentősége, hogy magas színvonalú mozgásművészettel vezetik be a legkisebbeket a színházba, igényes az eszköztár a nézővé neveléshez.

A Vuk tulajdonképpen egy árván maradt rókafiú története, aki először úgy érzi, hogy nagyon kicsi és nagyon egyedül van, majd megtanulja Karaktól, miként lehet életben maradni ebben a világban, hogy a hagyományok követése létkérdés a rókák szabad nemzetségének fennmaradásához. Vuk azt is megtanulja, hogy a lányért, akivel családot akar alapítani, meg kell harcolni, a szerencse nem szokott csak úgy az emberfia ölébe hullani. A színdarabban Vukot elhagyja Íny, így Vuk megint csak egyedül marad. Aki a filmes feldolgozásra emlékszik jobban, annak némi zavart okozhat ez a jelenet, mert a filmben összevonták Iny a nővér, és Csele a leendő társ szerepét, vagyis úgy tűnhet, mintha megváltoztatták volna a cselekményt, pedig ez a hű feldolgozása a Fekete István regénynek. Vuk magánya nem tart sokáig. Mikor megmenti Cselét és Karak tágas barlangjába fogadja, megkérdezi tőle, hogy nem éhes-e. A kis Vuk felnőtt, közösen alapítanak családot. A rókák szabad népe nem vész el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.